Indeks lične potrošnje SAD-a nešto iznad prognoza

Analitički tim TW24
Foto: Canva
26.04.2024

Indeks lične potrošnje SAD-a nešto iznad prognoza, Google i Microsoft uspešni u Q1

Fjučersi na američke indekse akcija skočili su na kraju radne nedelje, nakon što su novi pokazatelji o napretku u kontroli inflacije ponovno probudili nadu da će Federalne rezerve možda smanjiti stope ove godine. Indeks cena lične potrošnje (PCE) porastao je za 0,3% u martu, u poređenju sa očekivanim rastom od 0,3%. Na godišnjem nivou, martovski PCE je napredovao za 2,7%, nasuprot očekivanih 2,6%. Isključujući volatilne cene hrane i energije, PCE se povećao za 0,3%, u skladu sa očekivanjima. Godišnje, iznosio je 2,8% u odnosu na prognoziranih 2,7%.

Na tržištu akcija, među najvećim dobitnicima bio je Snap (SNAP) sa skokom od 25% nakon izveštaja o kvartalnim prihodima i korisničkim podacima koji su nadmašili očekivanja. Hertz Global (HTZ) je bio u gubitku sa padom od 5,1%, nakon što je kompanija za iznajmljivanje automobila izvestila o jačem gubitku od očekivanog za prvi kvartal. Chevron (CVX) je izgubio 0,4% uprkos profitima koji su nadmašili očekivanja analitičara. S druge strane, Centene (CNC) je zabeležio rast od 3,1% nakon što je kompanija za upravljanje zdravstvenim osiguranjem lako nadmašila procene za prvi kvartal i povećala svoje smernice za celu godinu. Phillips 66 (PSX) je bio među najvećim gubitnicima sa padom od 5,6% nakon što je rafinerija propustila kvartalne procene profita.

Google iznenadio sjajnim rezultatima

Alfabet, matična kompanija Google-a, (GOOGL) iznenadila je investitore najavom svoje prve isplate dividendi od 20 centi po akciji i programa otkupa akcija vrednog 70 milijardi $, što je rezultiralo skokom cena akcija od gotovo 16% nakon zvona za završetak trgovanja. Ova iznenađujuća odluka stiže samo tri meseca nakon što je rival u Big Tech industriji, Meta (META), objavio svoju prvu dividendu, što je rezultiralo povećanjem tržišne vrednosti društvene mreže za čak 196 milijardi $ sledećeg dana. 

Alfabet je nadmašio očekivanja za kvartal u prodaji, dobiti i oglašavanju, što je izazvalo pozitivnu reakciju tržišta. Iznenadni skok cena akcija Alfabeta je doveo do povećanja njegove tržišne vrednosti za oko 300 milijardi $, premašujući cifru od 2 biliona $. Uz to, izvršni direktor Sundar Pichai istakao je prednosti AI ponuda Google-a tokom razgovora o rezultatima.

Iako je prodaja oglasa Google-a porasla 13% u kvartalu, Alfabet je takođe dosta uložio u Google Cloud usluge, što je dovelo do rasta prihoda tog segmenta od 28%. Iako su kapitalna ulaganja Alfabeta u ovom kvartalu porasla za čak 91%, finansijska direktorka Ruth Porat izjavila je da očekuje da će operativna marža kompanije u 2024. godini biti veća nego prethodne godine.

Microsoft u Q1 bolji od tržišnih očekivanja

Microsoft (MSFT) je u trećem kvartalu premašio očekivanja Vol Strita za prihod i profit, vođen dobitima od usvajanja veštačke inteligencije, što je rezultiralo skokom akcija kompanije od više od 4% u produženoj trgovini. Porast cena Microsofta nakon zvona podigao je tržišnu vrednost kompanije za 128 milijardi dolara, dok su rast profita i prihoda zasenili više od očekivanih kapitalnih izdataka. 

Prihod Microsofta porastao je 17% na 61,9 milijardi $ u kvartalu završenom u martu nadmašivši konsenzusnu procenu od 60,80 milijardi $. Zarada po akciji od 2,94 $ takođe je nadmašila cilj Vol Strita od 2,82 $. U isto vreme, kapitalna ulaganja Microsofta u AI u trećem kvartalu bila su skoro 1 milijardu $ iznad procena analitičara. 

Akcije su skočile zahvaljujući Microsoft-ovom lansiranju alata za generativnu AI na osnovu njegovog strateškog partnerstva sa OpenAI-jem, što mu je takođe pomoglo da ove godine preuzme titulu najvrednije kompanije na svetu. Microsoft ima poseban pristup AI tehnologijama OpenAI-ja, na kojima radi kako bi ih ugradio u svoj portfolio proizvoda. Prihod Microsoft-ove jedinice Intelligent Cloud, u kojoj se nalazi Azure, porastao je na 26,7 milijardi $, dok se za isti za naredni kvartal prognozira raspon od 28,4 do 28,7 milijardi $, ispred očekivanih od 28,47 milijardi $. 

Intel pao preko 8% zbog slabijih rezultata

Akcije Intela (INTC) zabeležile su pad od preko 7% pre otvaranja berze nakon što je kompanija iznela pesimističnu prognozu za prodaju u drugom kvartalu. Kompanija je ukazala na to da je procvat AI tehnologije odvukao korporativna ulaganja od njihovih tradicionalnih čipova. Intel je tokom ove godine zabeležio pad od oko 30%, dok zaostaje za konkurentskim kompanijama u proizvodnji naprednih AI čipova i komponenti.

Intel je prognozirao prihod u drugom kvartalu u rasponu od 12,5 do 13,5 milijardi $, što je niže u odnosu na prosečnu procenu analitičara od 13,57 milijardi $. Intel planira da uloži 100 milijardi $ u izgradnju i proširenje fabrika u četiri države SAD-a. Takođe je ove godine predstavio novi AI čip kako bi ostao konkurentan. Međutim, poslovni subjekti su prioritet dali troškovima na naprednim i brzim AI server čipovima, što je smanjilo tražnju za Intelovim centralnim procesorskim jedinicama, koje su decenijama bile ključni čipovi za napajanje data centara. Uprkos tome, kompanija je optimistična da će očekivana nadogradnja računara oko nove verzije Microsoft-ovog operativnog sistema Windows u drugoj polovini godine rezultirati većom tražnjom za Intelovim čipovima koji se koriste u tim uređajima.

Exxon zabeležio pad prihoda, najava akvizicije Pioneera podstiče optimizam

U prvom kvartalu ove godine, Exxon Mobil (XOM) je zabeležio pad prihoda od 28%. Iako je kompanija ostvarila značajne dobitke u Gvajani, slabljenje marži i niže cene prirodnog gasa su nadmašili te dobitke.

Prema izveštaju objavljenom u petak, najveća američka naftna kompanija je ostvarila prihod od 8,22 milijarde dolara ili 2,06 dolara po akciji, u poređenju sa 11,43 milijarde dolara iz istog perioda prošle godine. Ovaj rezultat je bio 6% niži od očekivanja analitičara, što je rezultiralo padom cene akcija za 2% u primarket trgovini. Glavni razlozi za pad prihoda su niže cene prirodnog gasa i slabljenje marži u rafiniranju, što je rezultiralo smanjenjem prihoda od proizvodnje nafte i gasa za 14% i padom prihoda od rafiniranja za čak 67%.  Napori kompanije da optimizuje poslovanje su vidljivi u smanjenju kapitalnih troškova u poslednjem kvartalu, koji su dostigli najniži nivo u poslednjih sedam kvartala, kao i u povećanju strukturalnih ušteda za 400 miliona dolara. Važna vest je i najava da će se akvizicija Pioneera Natural Resources, vodećeg proizvođača škriljaca, brzo završiti, što bi dovelo do značajnog povećanja proizvodnje nafte i gasa.  Ova akvizicija bi Exxona učinila najvećim proizvođačem nafte i gasa u regionu.

Grafik dana: Pregled trenutno najpopularnijih električnih SUV vozila  na tržištu

Na grafičkom prikazu su izdvojeni najpopularniji EV SUV modeli različitih proizvođača, među kojima su Tesla Teslu (TSLA), Mercedes (MBG), Rivian (RIVN), Chevrolet (GM), Ford (F) i Hammer (GM).  

Svaki terenac je prikazan sa detaljima kao što su ukupan domet sa jednim punjenjem, brzina od 0 do 60 mph, cena, konjske snage i veličina baterije. 

Investiraj odmah