Indeksi skočili zbog usporavanja inflacije u SAD-u

Analitički tim TW24
Foto: Canva
14.11.2023

Inflacija u SAD-u opet usporila, akcijski indeksi reagovali jakim skokom!

Današnja vest dana je da je stopa rasta cena u SAD-u tokom oktobra usporila na čak 3,2%, što je niže od očekivanih 3,3%, ali i od 3,7%, koliko je registrovano u septembru! I druga mera inflacije koja ne uzima u obzir volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija, tokom prošlog meseca je oslabila sa 4,1% u septembru na 4% u oktobru, pa je i to iznenadilo analitičare koji nisu očekivali promenu. Najveći doprinos smirivanju cena dao je pad energetskog sektora i osnovnih dobara, a izenadio je pad cena novih automobila i odeće. Glavni strateg JP Morgan banke je izneo stav da bi inflacija već do kraja sledeće godine mogla pasti na ravnotežnih 2%, što je gotovo godinu dana ranije nego što to trenutno predviđa FED.
Ovakav razvoj situacije bi mogao naterati FED da odsutane od daljeg povećanja kamatnih stopa, što je posebno oduševilo investitore u akcije, pa su fjučersi na berzanske indekse odmah pozitivno reagovali skokom od oko 1,5-2%!

Home Depot (HD) je u utorak objavio svoje kvartalne rezultate, sa manjim padom prodaje od očekivanog. Zbog promena na tržištu, Home Depot je prilagodio svoju godišnju prognozu, sada predviđajući pad prodaje između 3% i 4% u odnosu na prethodnu godinu, što je preciznije u odnosu na ranije prognozirani opseg od 2%. Target (TGT) će, s druge strane, objaviti svoje finansijske rezultate u sredu, dok se za četvrtak očekuju izveštaji od Walmart-a (WMT) i Macy’s-a (M).


Analitičari daju 40% šanse za moguće zatvaranje vlade SAD-a

Dok se Sjedinjene Američke Države bore sa nadolazećom pretnjom zatvaranja vlade, Predstavnički dom je spreman za današnje ključno glasanje o privremenoj meri finansiranja koju je predložio njegov novoizabrani predsedavajući Majk Džonson. Ovaj potez dolazi u trenutku pojačanih tenzija i fiskalne kontrole, pri čemu analitičari daju 40% verovatnoće za moguće zatvaranje vlade u petak nakon ponoći.

Predsedavajući Džonson, republikanac iz Luizijane koji je preuzeo vođstvo pre tri nedelje, predstavio je novi plan koji ima za cilj da produži finansiranje različitih agencija vlade do 19. januara, a nekih do 2. februara. Plan se pojavljuje u politički podeljenom Vašingtonu, gde su republikanski vođeni Predstavnički dom i demokratski kontrolisani Senat pod pritiskom da postignu konsenzus o privremenom finansiranju kako bi se sprečilo zatvaranje vlade. Ovaj ključni trenutak dolazi nakon poteza agencije Moody’s, koja je prošle nedelje snizila izgled kreditnog rejtinga nacije sa stabilnog na negativan. Administracija Džoa Bajdena je odbacila Džonsonov predlog kao „neozbiljan“, dok je vođa demokrata u Senatu, Čak Šumer, pokazao je spremnost da nastavi dijalog sa republikancima kako bi se postigao zajednički cilj. 

Evrozona: BDP pao, a zaposlenost porasla

Ekonomija evrozone se u trećem kvartalu neznatno smanjila na kvartalnom nivou, što podvlači očekivanja tehničke recesije ako se četvrti kvartal pokaže jednako slabim, dok, nasuprot tome, zaposlenost i dalje raste. Statistički zavod Evropske unije. BDP evrozone pao je za 0,1% na kvartalnom nivou, što predstavlja rast od 0,1% na godišnjem nivou. 

Potpredsednik Evropske centralne banke Luis de Guindos rekao je prošle nedelje da će se privreda evrozone blago smanjiti ilibar stagnirati u četvrtom kvartalu, nakon što su podaci o poslovnim aktivnostima za oktobar pokazali dalje slabljenje tražnje u dominantnoj uslužnoj industriji. Međutim, suprotno uobičajenom trendu kada privreda slabi, zaposlenost u zoni evra porasla je za 0,3% na kvartalnom nivou u istom periodu, što predstavlja povećanje od 1,4% u odnosu na isti period prethodne godine. 

Podaci su pokazali kvartalni rast od 0,1% u Francuskoj, 0,3% u Španiji i 0,5% u Belgiji, ali to nije uspelo da nadoknadi kvartalni pad od 0,1% u Nemačkoj i nulti rast u Italiji i kontrakcije u Austriji, Portugalu, Irskoj, Estoniji i Litvaniji. Pad je uzrokovan visokom inflacijom i rekordno visokim kamatnim stopama, kao i sve oštrijom fiskalnom politikom. 

Kineska ekonomija šalje pomešane signale

Uprkos brojnim izazovima sa kojima se kineska ekonmija suočava u ovom trenutku BDP zemlje je zabeležio godišnji rast od 4,9% u trećem kvartalu, nakon 6,3% i 4,5% u prethodnim kvartalima. Ovo znači da su brojke na putu da ispune cilj Pekinga od 5% rasta ove godine. Vlada je dva puta ove godine smanjila ključne kamatne stope i nedavno uvela niz stimulativnih mera. Nakon ovih poteza, Međunarodni monetarni fond je povećao prognozu rasta Kine za 2023. godinu na 5,4% sa prethodnih 5%. Stimulans izgleda da ima efekta, jer su se uvozi oporavili u oktobru. Međutim, aktivnosti u proizvodnji su neočekivano smanjene, a potrošačke cene su ponovo pale, što ukazuje na to da bi donosioci političkih odluka mogli da urade više da revitalizuju ekonomski rast zemlje.

Trenutni pomešani signali bune investitore, zvog čega će u narednom periodu morati pomno da prate neke od ključnih pokazatelja zemlje. Prva na listi je maloprodaja koja je izgubila zamah tokom leta. Iako se stopa povećala na 5,5% u septembru, nije jasno kuda će dalje ići. Drugi je svakao izvoz, koji je sedam meseci zaredom bio ispod nivoa od pre godinu dana, iako se stopa smanjivanja poboljšala sa -14,5% u julu na -6,4% u oktobru. Takođe dva bitna segmenta su još  investicje i tržište rada. Mnoge strane kompanije su povukle svoje profite i ostavile Kinu bez novih investicija, dok je stopa nezaposlenosti za mlade u zemlji rekordna.

Apple-ov proizvođač Foxconn iznenadio

Dobavljač za kompaniju Apple Inc (AAPL), Foxconn (2317), izvestio je u utorak o neočekivanom povećanju profita za treći kvartal, od 11%, što je rezultat snažne tražnje za pametnim telefonima pred prazničnu sezonu na zapadnim tržištima.  Kvartalni neto profit kompanije je porastao na 43,1 milijardu tajvanskih dolara (1,3 milijarde $), što je ozbiljno nadmašilo tržišne procene koje su predviđale pad od 11%.

Najveći svetski proizvođač elektronskih uređaja je, međutim, izjavio da očekuje blagi pad prihoda za četvrti kvartal i celu godinu, iako će četvrti kvartal biti nešto bolji nego što se ranije očekivalo.

Objava zarada dolazi u vreme velike pažnje investitora na izveštaje da je kompanija postala predmet poreske istrage u Kini, dok se njen osnivač, milijarder Terry Gou, kandiduje za predsednika Tajvana. Istragu je prvi put objavio kineski Global Times, koji sugeriše da je ono što Kina zapravo kritikuje to što se osnivač Foxconn-a kandiduje za predsednika kao nezavisni kandidat. Kako je danas objavljeno, Gou je prikupio  trostruko više potpisa nego što je bilo potrebno da se kvalifikuje za predsedničke izbore.

Grafik dana: Tehnološki sektor ostavlja sve ostale industrije u senci

U odnosu na prethodnu godinu, najveće tehnološke kompanije u SAD-u prijavile su značajne dobitke u 2023. godini. Nvidia (NVDA) predvodi grupu sa 230% ukupnog povrata u 2023. godini, što je oštar kontrast u odnosu na pad od 50% prošle godine, sa dvogodišnjim kombinovanim povratom od 64%. Microsoft (MSFT) i Apple (AAPL), takođe su pokazali otpornost. Microsoft se oporavio sa 55% rasta u 2023. godini, završavajući sa 12% kombinovanog povrata u dvogodišnjem periodu. Apple, ne zaostaje mnogo, uz rast od 44% u 2023. godini, odnosno 6% kombinovanog povrata. Meta Platforms (META), kompanija prethodno poznata kao Facebook, uprkos padu od 64% u 2022. godini, ostvarila je značajan povratak sa rastom od 171% u 2023. godini. Ipak, njen kombinovani ukupni povrat i dalje iznosi -3%. 

Berzanski indeksi odražavaju sličan obrazac oporavka. Nasdaq 100 (MNQ) i S&P 500 (MES), nakon padova u 2022. godini, porasli su za 42% i 16% respektivno u 2023. godini. Uprkos padu od 39% u 2022. godini, Google (GOOGL) je uspeo da poraste za 50% u 2023. godini. Amazon (AMZN) se takođe oporavio sa povratom od 70% nakon što je prepolovio svoju vrednost prethodne godine. Kombinovani ukupni povrat i Google-a i Amazon-a se i dalje nalazi u minusu sa padom od -9% tj. -14% respektivno. Streaming gigant Netflix (NFLX) nastavio je svoj uzlazni put u 2023. godini sa povratom od 51%, nakon pada od 51% u 2022. Tesla (TSLA), nakon dramatičnog pada od 65% u 2022. godini, uzburkala je tržište sa skokom od 74% ove godine. Ipak, proizvođač EV-a je zabeležio kombinovani povrat od -26% za dvogodišnji period.

Investiraj odmah