Indeksi u minusu, tržište rada i dalje jako

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
19.01.2023

INDEKSI U MINUSU, TRŽIŠTE RADA I DALJE JAKO

Zahtevi za osiguranje od nezaposlenosti u SAD za prošlu nedelju iznose 190.000 i ispod su konsezusa analitičara od 214.000. Ovaj podatak je niži i od 205.000 prijavljenih nedelju dana pre, što ukazuje na to da je, bar u kratkom roku, tržište rada i dalje jako.     Dozvole za gradnju u SAD u decembru izdate su za 1,33 miliona objekata i na nižem su nivou od očekivanja analitičara od 1,37 miliona kao i u odnosu na prethodni mesec kada je ovaj podatak iznosio 1,35 miliona. Podatak koji je niži od očekivanog se obično tumači negativno za dolar.

Danas se u 17h po našem vremenu očekuje objava podataka o  zalihama sirove nafte u SAD. Uz to, podaci Američkog instituta za naftu pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za oko 7,6 miliona barela u sedmici koja se završila 13. januara. Fjučersi na naftu su pali za oko 1 odsto, produžavajući gubitke u odnosu na prethodni dan, pošto je iznenađujući skok američkih zaliha sirove nafte opteretio tržište zajedno sa strahovima od recesije koji su pojačani razočaravajućim podacima o maloprodaji i proizvodnji u SAD. 

ITA I LUFTHANSA - NOVI RAZGOVORI O SAPAJANJU AVIO-KOMPANIJA

Ponuda nemačke avio-kompanije Lufthansa (LHA) za manjinski udeo u italijanskom ITA airways pokrenula je razgovore o daljoj potencijalnoj konsolidaciji sektora jer industrija nastoji da obezbedi profitabilniji oporavak nakon pandemije. Mnoge "tradicionalne" evropske avio-kompanije bore se da se efikasno takmiče sa budžetskim avio-prevoznicima. Lufthansa je ponudila da kupi početni manjinski udeo u ITA, italijanskom državnom nasledniku Alitalije, saopšteno je u sredu. „Ovo bi mogao biti sledeći korak u konsolidaciji evropskih avio-kompanija“, rekao je analitičar Bernštajna Aleks Irving. Portugalska vlada, koja je vlasnik TAP-a, saopštila je da razmatra potpunu ili delimičnu prodaju poslovanja. Lufthansa, Air-France KLM i vlasnik British Airways-a IAG (LON:ICAG) su potencijalni kupci, kažu analitičari. 

PRIHODI I PROFIT PROCETER & GAMBLE PALI U ODNOSU NA PRE GODINU DANA

Procter & Gamble (PG) izvestio je o kvartalnim rezultatima.  Prilagođena zarada po akciji je na nivou očekivanja analitičara od 1,59 dolara. Ukupan prihod iznosi 20,77 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 20,73 milijarde dolara. Za kvartal koji je završen 31. decembra, kompanija je prijavila neto prihod od 3,9 milijardi dolara, što je pad sa 4,22 milijarde dolara, ili 1,66 dolara po akciji, godinu dana ranije.  Gigant robe široke potrošnje sa sedištem u Sinsinatiju, koji poseduje brendove kao što su Crest, Tide i Pampers, rekao je da je pad neto prihoda ostvaren zbog „nepovoljnih” deviznih kurseva i skuplje sirovine materijala i robe. Kompanija je saopštila da očekuje da će se rast ukupne prodaje u fiskalnoj 2023. kretati između 0% i pada od 1%, u poređenju sa prethodnom prognozom pada od 1% do 3%. Akcije P&G-a pale su za oko 2% u trgovanju pre otvaranja berze na 142.60 dolara po akciji. Trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi 346.95 milijardi dolara.

BHP I RIO TINTO - CENE AKCIJA SKAČU ZBOG JAKE PROIZVODNJE

Akcije australijskih rudarskih giganata BHP Group Ltd (ASX:BHP) i Rio Tinto Ltd (ASX:RIO) porasle su u četvrtak nakon snažnih izveštaja o proizvodnji obe kompanije, kao i povećanog optimizma u pogledu ekonomskog oporavka u Kini, njihovom najvećem tržištu.

Akcije BHP-a porasle su za 1,4% i stigle do nivoa tik ispod rekordnog maksimuma, dok su akcije Rio Tinta skočile 3% na 10-mesečni maksimum. BHP je objavio tromesečne isporuke rude gvožđa bolje nego što se očekivalo i zabeležio rekordno visoku proizvodnju ove rude u šest meseci do 31. decembra.

Rio Tinto, drugi po veličini rudar na svetu, zabeležio je jače isporuke rude gvožđa tokom decembarskog kvartala. Kompanija je takođe nagovestila povećanje proizvodnje bakra i rast proizvodnje na svojim australijskim lokacijama. Međutim, Rio Tinto je oprezniji kada je Kina u pitanju i upozorava na kratkoročne rizike po radnu snagu i lanac snabdevanja dok se zemlja ponovo otvara nakon trogodišnjeg zatvaranja.

LAGARD U DAVOSU: INFLACIJA U EVROZONI I DALJE PREVISOKA

 Lagard upozorila je da su brojke o inflaciji "previsoke" uprkos optimizmu da je rast cena možda nedavno dostigao vrhunac.

Govoreći na panelu na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Lagard je ponovila plan ECB da inflaciju u zoni evra vrati na cilj od 2 odsto putem agresivnih odluka monetarne politike. Centralna banka je povećala kamatne stope za ukupno 250 baznih poena na svoja poslednja četiri sastanka kao deo svoje tekuće borbe za hlađenje usijane inflacije. „Ostaćemo na tom kursu sve dok ne budemo na restriktivnoj teritoriji dovoljno dugo da bismo mogli da vratimo inflaciju na 2 odsto na vreme“, rekla je Lagard.

Najsvežiji podaci o inflaciji pokazali su da je rast cena u evrozoni usporio u decembru na 9,2%, dobrim delom zahvaljujući nižim troškovima energije. Međutim, podaci o baznoj inflaciji porasli su na novi maksimum od 5,2%, što je potencijalno umanjilo neke nade da je nedavni skok cena splasnuo.

RASTE TRAŽNJA ZA "ZABRANJENOM" RUSKOM NAFROM U ČVORIŠTIMA POPUT SINGAPURA

Tokovi ruske sirove nafte i goriva u istočnu Aziju i Bliski istok su u poslednje vreme u porastu, piše Blumberg. U izveštaju objavljenog ovog jutra, Bloomberg navodi da države poput Singapura i UAE nisu zabranile uvoz sirove nafte ili naftnih derivata iz Rusije, ali jesu zabranile finansijskim institucijama koje se tamo nalaze da finansiraju ili posluju sa ruskom robom i kompanijama. 

Ovo znači da je rast jeftinih pošljki ruske sirove nafte i goriva posledica mešanja i prepakivanja. Tačnije, tankeri sa ruskom sirovom naftom su stizali do centara za redistribuciju kao što su Singapur i Fudžaira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a zatim je njihov sadržaj pomešan i prepakovan zajedno sa naftom drugih dobavljača i ponovo izvezeni na globalnom nivou, navodi Bloomberg.
Ovome idu uprilog podaci o praćenju brodova kompanije Vortexa, koji su navodno pokazali da su singapurski terminali za prijem nafte zaprimili dvostruko veće količine ruske nafte i mazuta u decembru u odnosu na isti period godinu dana ranije. Ukupno, grad-država je primila 2,6 miliona barela nafte, što je skoro 40 puta više nego godinu dana ranije, navodi se u izveštaju. 

Prema procenama analitičara, dostupnosti veoma jeftinih sirovina čije porkelo dolazi iz Rusije, i njihovo mešanje sa sirovinama drugih dobavljača, trgovcima donosi profitnu maržu blizu 20%.  Analitičari dodaju da bi se marže mogle dodatno povećati sa rastom trgovinskih ograničenja u budućnosti. 

GRAFIK DANA: DA LI SE PONAVLJA SLIČAN INFLATORNI CIKLUS IZ 70-IH

Stručnjaci su svaki put tvrdili da je "ovaj put drugačije", tvrdeći da stara pravila vrednovanja više ne važe i da nova situacija ima malo sličnosti sa prošlim katastrofama.

A koje pouke možemo izvući iz prošlosti? Današnja situacija je vrlo slična sa predvečerjem inflatornog talasa u1969. godini. P/E racio S&P 500 indeksa u to vreme pokazao je da se indeks trguje po 17 puta većim cenama od zarade po akciji (6% prinos na zaradu) i isplaćivao je prinos od dividendi od 2%, pre nego što je 1970. recesija  pogodila zaradu. 

Danas, P/E racio iznosi 20 (prinos na zaradu 5%), a prinos od dividendi je 1,8%, otprilike na istom nivou kao i 1969. Američki CPI je iznosio +6,2% u decembru 1969, gde će otprilike biti u Q1 2023, dok je 10-godišnji trend inflacije (CPI) stalno rastao tokom 1960-ih na prosečno +2,4% do februara 1970. godine. 

Na grafiku smo prikazali tipičan istorijski obrazac kretanja inflacije koji govori da će borba protiv rasta cena biti dosta žilavija nego što očekuju analitičari u SAD i Evropi.

Investiraj odmah