Indeksi u plusu, investitori oprezni uoči važnih podataka

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
23.01.2023

INDEKSI U PLUSU, INVESTITORI OPREZNI UOČI VAŽNIH PODATAKA

Tržišta se ove nedelje oslanjaju na govornike Federalnih rezervi, kao što je guverner Kristofer Voler koji je u petak rekao da politika izgleda prilično restriktivno te je podržao umerenost u tempu povećanja kamatnih stopa.

Kompanije koje ove nedelje objavljuju rezultate su Abbott Laboratories, American Airlines, American Express, AT&T, Blackstone, Boeing, Colgate-Palmolive, General Electric, Intel, International Business Machines, Johnson & Johnson, Louis Vuitton, Mastercard, Nokia, SAP, Southwest Airlines, Texas Instruments, Verizon Communications, Visa i drugi.

Ključni događaji ove nedelje:
*  Poverenje potrošača u evrozoni- ponedeljak
*  Indeks menadžera nabavke (PMI) u SAD, evrozoni, UK i Japanu- utorak
*  Predsednica ECB Kristin Lagard govori u utorak
*  BDP SAD-a u četvrtom kvartalu, prodaja novih kuća, početna potraživanja za nezaposlene, trgovinski bilans, trajna dobra, veleprodajne zalihe i maloprodajne zalihe- četvrtak
*  Inflacija (CPI) u Japanu- petak
*  Američki lični prihodi/potrošnja- petak

SINCHRONY FINANSIAL POTUKAO OČEKIVANJA U Q4

Sinchrony Financial (SYF), kompanija koja nudi kredite, promotivno finansiranje i programe lojalnosti, prijavila je rezultate koji su potukli očekivanja analitičara u Q4.  Kompanija je prijavila zaradu po akciji od 1.26 dolara u odnosu na očekivanih 1.12 dolara. Kvartalni prihod iznosi 4.14 milijardi dolara što je prilično više od očekivanih 3.05 milijardi dolara. Sinchrony Financial je prijavio zaradu u četvrtom kvartalu od 577 miliona dolara. Na godišnjem nivou, kompanija je prijavila profit od 3,02 milijarde dolara, ili 6,15 dolara po akciji dok godišnji prihod iznosi 15,63 milijarde dolara.  Cena akcija porasla je 4.69% na 37.07 dolara u trgovanju pre otvaranja berze. Trenutna tržišna vrednost kompanije iznosi 15.95 milijardi dolara.

REZULTATI BAKER HUGES ISPOD OČEKIVANJA U Q4

Kompanija Baker Hughes Co (BKR), koja pruža usluge bušenja naftnih bušotina, objavila je rezultate ispod očekivanja Volstrita u četvrtom kvartalu. Korigovani neto prihod iznosio je 381 milion dolara ili 38 centi po akciji, za tri meseca završena 31. decembra, u poređenju sa prosečnim procenama analitičara od 40 centi po akciji. Kvartalni prihod iznosi 5.9 milijardi dolara u poređenju sa očekivanih 6.06 milijardi dolara.

Kompanija se suočava sa izazovima uključujući nestašice komponenti, inflaciju u lancu snabdevanja i poremećaje izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu. Aktivnost bušenja je porasla 2022. kao odgovor na povišene cene nafte, ali tempo ostaje sporiji od nivoa pre pandemije, jer je nekoliko proizvođača nafte dalo prednost isplatama akcionara u odnosu na rast proizvodnje. Na naftni sektor prošle godine su uticali i nedostatak radne snage, inflacija i ograničenja u lancu snabdevanja. 

DA LI INDIJA MOŽE POSTATI EKONOMIJA OD 10 BILIONA DOLARA?

Izvesno je da su globalni proizvođači počeli da traže alternativu za jeftinu kinesku proizvodnju.  Čini se da je Indija na vreme to shvatila, a dokaz za to je 20% budžetske potrošnje zemlje, u ovoj fiskalnoj godini, na kapitalne investicije što je najviše u poslednjih 10 godina. Indija je na pragu velikih promena, smatra premijer, sada već najmnogoljudnije zemlje na svetu, Narendra Modi. Rivalstvo između SAD i Kine pruža joj vetar u leđa, dok se kompanije kreću ka strategiji „Kina plus jedan“, navode analitičari. U multipolarnom svetu, indijsko prihvatanje srednjeg, neutralnog puta ojačalo je njen imidž nacije „sa kojom su svi zainteresovani da imaju dobre odnose". Nedavni primer za to su tri ključna tajvanska dobavljača kompanije Apple Inc. (AAPL) koja su dobila podsticaje od Modijeve vlade da povećaju proizvodnju i izvoz pametnih telefona. Isporuke su se više nego udvostručile na 2,5 milijardi dolara za iPhone od aprila do decembra prošle godine. 

Dok se ekonomije od Kine do Nemačke bore sa usporavanjem rasta, Morgan Stanley (MS) predviđa da će Indija predvoditi petinu svetske ekspanzije ove decenije, pozicionirajući naciju kao jednu od samo tri zemlje koje mogu da generišu više od 400 milijardi dolara godišnjeg rasta proizvodnje. Ova teza se odražava i na globalnim tržištima akcija, pri čemu je indijski Sensex (SEN) indeks dosegao najvišenivoe u poslednjih deset godina u odnosu na S&P 500 (SPX). U odnosu na druga tržišta u razvoju, vrednosti indijskih akcija nikada nisu bile veće.

Bloomberg očekuje da će godišnji rast BDP-a Indije postepeno dostići vrhunac na oko 8,5% početkom naredne decenije, podstaknut mladom populacijom, podsticajima za proizvođače i privatizacijom javnog sektora. Bloomberg predviđa da će Indija postati ekonomija od 10 biliona dolara do 2035. godine, i tako postati 3. ekonomija sveta. 

GRAFIK DANA: 20 NAJBOLJIH HEDŽ FONDOVA U 2022. GODINI

Citadel, hedž fond Ken Griffin-a, ostvario je rekordnih 16 milijardi dolara profita prošle godine, nadmašivši ostatak industrije u jednoj od najuspešnijih godina u istoriji finansijske industrije.  Prema procenama LCH Investments, 20 najboljih hedž fondova zajedno je ostvarilo profit od 22,6 milijarde dolara u 2022. godini.  Ipak, priča za ostatak industrije je malo drugačija. Hedž fondovi su ukupno izgubili 208 milijardi dolara prošle godine na Wall Street-u jer su se mnogi hedž fond menadžeri našli na "pogrešnoj strani" tokom previranja na globalnim tržištima.  Od samog osnivanja industrije hedž fondova, LCH je procenio da su fondovi ostvarili zaradu veću od 1,4 biliona dolara. Prvih 20 menadžera, koji kontrolišu skoro 19% imovine industrije, ostvaril su 692 milijarde dolara profita, ili 49% ukupnog iznosa.

Investiraj odmah