Indeksi u plusu, maloprodaja u SAD pala više od očekivanja

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
18.01.2023

INDEKSI U PLUSU, MALOPRODAJA U SAD PALA VIŠE OD OČEKIVANJA

Maloprodaja u SAD u decembru pala je 1,1% što je više od očekivanog pada od 0.8%. Indeks proizvođačkih cena iznosio je u decembru na godišnjem nivou 6.2% što je ispod očekivanih 6.8%. Proizvođačke cene su u decembru na mesečnom nivou pale 0.5% što je takođe više od očekivanog pada od 0.1%.

Inflacija u evrozoni na godišnjem nivou iznosi 9,2% u decembru, što je u skaldu sa očekivanjem analitičara od  9,2% i predstavlja pad sa novembarskih 10,1%. Godišnja bazna inflacija u decembru iznosi 5,2% što je povećanje u odnosu na 5,0% u prethodnom mesecu. Najveći doprinos baznoj inflaciji dali su hrana, alkohol i duvan (+2,88%), zatim cene energenata (+2,79%), usluge (+1,83%) i industrijski proizvodi (+1,70%).

Godišnja inflacija u Velikoj Britaniji pala je na 10.5% u decembru sa 10.7% prijavljenih u novembru. Inflacija u decembru ostala je na nepromenjenom nivou od 0.4% u odnosu na prethodni mesec. Ipak, bazna inflacija je porasla i na godišnjem i na mesečnom nivou i to 6.3% i 0.5% respektivno. Cene hrane i pića rastu najbrže od 1977. dok cene usluga rastu najbržim tempom od 1992. godine. Banka Engleske je u novembru prognozirala da će glavni CPI pasti sa maksimuma od 11,1% prošlog oktobra na oko 5% do kraja 2023. kako se cene energenata budu stabilizovale.

PROLOGIC OBJAVIO RAST PRIHODA OD ZAKUPA U Q4 ZA 48,3%

Akcije Prologis Inc. (PLD) ojačale su 1,0% u trgovanju pre početka regularne trgovačke sesije, nakon što je fond za ulaganja u nekretnine  prijavio profit i prihod u četvrtom kvartalu koji su nadmašili očekivanja. 

Ukupni prihod je porastao za 37,2% na 1,75 milijardi dolara, što je znatno iznad konsenzusa FactSeta od 1,42 milijarde dolara, pošto je prihod od zakupa skočio 48,3% na 1,60 milijardi dolara. Ipa, rast troškova je nadmašio rast prihoda, skočivši za 43,6% na 1,15 milijardi dolara. Ovo je rezultiralo padom neto prihoda na 585,8 miliona dolara, ili 63 centa po akciji, sa 1,25 milijardi dolara, ili 1,67 dolara po akciji, u periodu od pre godinu dana. 

„Iako su tržišta kapitala počela da se stabilizuju, verovatno će proći nekoliko kvartala pre nego što vidimo značajno normalizaciju vrednosti“, rekao je izvršni direktor Hamid Mogadam. Akcije Prologis-a (PLD) su porasle za 14,7% u poslednja tri meseca do utorka, dok je SPDR Real Estate Select Sector ETF (XLRE) kojim se trguje na berzi  porastao za 11,5%. 

PNC FINANCIAL: LOŠI Q4 REZULTATI, AKCIJE PALE VIŠE OD 4%

PNC Financial (PNC), poznata bankarska holding kompanija, objavila je u četvrtom kvartalu zaradu po akciji od 3,49 dolara što je ispod očekivanja analitičara od 3,96 dolara. Međutim, prihod od 5,76 milijardi dolara, nadmašio je konsenzus od 5,71 milijarde dolara.

Neto prihod od kamata skočio je na 3,68 milijardi dolara sa 3,48 milijardi dolara u prethodnom tromesečju i sa 2,86 milijardi dolara u istom kvartalu prošle godine. Neto kamatna marža iznosila je 2,92% u odnosu na 2,82% u prethodnom kvartalu.

Nekamatni prihod od 2,08 milijardi dolara je veći od 2,07 milijardi dolara u trećem kvartalu i manji od 2,27 milijardi dolara prijavljenih u četvrtom kvartalu 2021. Prosečni krediti su porasli na 321,9 milijardi dolara u Q4 sa 313 milijardi dolara u Q3. Prosečni depoziti su iznosili 434,9 milijardi dolara u četvrtom kvartalu. Akcije PNC Financial pale su za 4,58% na 154.44 dolara pre otvaranja američkih berzi.
 

AKCIJE ROBLOX-A SKOČILE 11% NAKON DECEMBARSKOG IZVEŠTAJA

Akcije Roblox-a (RBLX) skočile su 11% u utorak nakon što je kompanija za igre   objavila svoj finansijski izveštaj za decembar 2022.  Procenjene rezervacije bile između 430 miliona i 439 miliona dolara u decembru, što je porast od 17% do 20% u odnosu na prethodnu godinu.

Roblox zapravo svoj prihod naziva rezervacijama. Kompanija ostvaruje prihod od prodaje svoje virtuelne valute pod nazivom Robux, koju igrači koriste da oblače svoje avatare i kupuju druge premium funkcije u igricama. Dnevno aktivni korisnici porasli su za 18% od decembra 2021. na 61,5 miliona korisnika.

Roblox-ove prosečne rezervacije po dnevno aktivnom korisniku bile su između 6,99 i 7,14 dolara.

Čini se da je decembarski izveštaj ohrabrio investitore nakon što su akcije Roblox-a pale za 15,7% kada je kompanija objavila novembarske podatke o poslovanju. Novembarski izveštaj je pokazao usporavanje rasta i pad  zarade od dnevnih korisnika.

SAMIT U DAVOSU - ŠTA KAŽU UČESNICI

Evropska centralna banka tek treba da pobedi u borbi protiv visoke inflacije, tako da politika značajnog povećanja kamatnih stopa u narednim mesecima ostaje na snazi, rekao je u sredu šef francuske centralne banke Fransoa Vilroa de Galjo. ECB je podigla stope za 2,5 procentnih poena od jula i najavila povećanja od 50 baznih poena u februaru i verovatno u martu, u nadi da će se inflacija vratiti na 2% negde 2025. sa nivoa blizu 10% sada. „Moramo da ostanemo istrajni u našoj borbi protiv inflacije, ona još nije dobijena“, rekao je Vileroj na godišnjem panelu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Otvaranje Kine je važno za svet i već se vide efekti tržišnih mera koje su tamo preduzete, rekla je izvršna direktorka Citi grupe Džejn Frejzer na panelu. Ovo je prilično nestabilno vreme u svetu, rekla je Frejzer, dodajući da će se pooštravanje monetarne politike centralnih banaka verovatno nastaviti.

„Ponovno otvaranje Kine biće glavni događaj i  ključni pokretač rasta“, rekla je Laura M Ča, predsednica Hongkonške berze i kliringa, na forumu u Davosu.

KISINDŽER NUDI "NOVI" PLAN ZA UKRAJINU, BIVŠI AMERIČKI DIPLOMATA SAADA PODRŽAVA ČLANSTVO KIJEVA U NATO-U

Neutralnost Ukrajine „više nema smisla“ s obzirom na okolnosti, rekao je 99-godišnji bivši američki diplomata Henri Kisindžer na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je podržao eventualno članstvo Kijeva u vojnom bloku koji predvode SAD, ali je nastavio da insistira na dijalogu sa Rusijom. 

„Pre rata bio sam protiv članstva Ukrajine u NATO-u, jer sam se plašio da će to započeti upravo proces kojem trenuto svedočimo“, rekao je Kisindžer. „Sada ideja o neutralnoj Ukrajini u ovim uslovima gubi svaki smisao. Verujem da bi članstvo Ukrajine u NATO-u bio odgovarajući ishod u ovom trenutku".

"Rusiji treba dopustiti da se ponovo pridruži Zapadu ako ispuni "odgovarajuće" uslove", rekao je bivši diplomata. "Važno je", rekao je on, "izbeći percepciju da je sukob usmeren protiv same Rusije“. Kisindžer je takođe rekao da bi vojna alijansa koju predvode SAD trebalo da bude garant konačnog mirovnog rešenja „u bilo kom obliku koje NATO može da garantuje“.

Međutim, Zelenski je kategorički odbacio bilo kakvu vrstu primirja osim ako Rusija ne kapitulira, dok Kremlj smatra da svaki dogovor mora da prizna da su Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje delovi Rusije – pri čemu je Krim potpuno isključen iz pregovora. Takođe je bilo nejasno da li će Moskva uopšte prihvatiti bilo kakve pregovore uz posredovanje Zapada, nakon priznanja bivše nemačke kancelarke Angele Merkel – što je kasnije ponovio i bivši francuski predsednik Fransoa Oland – da primirje u Minsku iz 2014. nije dogovoreno u "dobroj veri", već da je nameravalo da se Ukrajini da vremena da se pripremi za rat.

GRAFIK DANA: OBJAVA REZULTATA KOMPANIJA MNOGO VAŽNIJE TRŽIŠTE OD FED-A? 

U ovo je teško poverovati, ali možda bi svi mogli malo manje da brinu o Fed-u?

Reakcije na berzi na određene podatke se menjaju. Nedavni govori guvernera Federalnih rezervi kao i decembarski podaci o inflaciji potrošačkih cena u SAD upravo to dokazuju. Umesto snažnog pokreta na tržištu, koji je bio karakterističan za 2022. godinu, dobili smo suviše blagu reakciju na "solidne" podatke o inflaciji. Sa druge strane, prve najave profita u četvrtom kvartalu izazvale su snažnije reakcije berze. 

Drugim rečima, smatra se da su makro podaci iz poslednjih nekoliko nedelja poboljšali šanse za „meko sletanje“. Takav ishod još uvek izgleda malo verovatan, ali snažni podaci o zaposlenosti i opadajuće brojke inflacije u poslednjih nekoliko nedelja čine te izglede mnogo verovatnijim. Očekivanja profita sada predstavljaju verovatno najveći negativni pokazatelj rastućeg optimizma. 

 

Investiraj odmah