Indeksi u plusu, optimizam se nastavlja u Evropi i SAD

19.05.2023

Indeks proizvođačkih cena (PPI) u Nemačkoj na mesečnom nivou u aprilu porastao je 0.3% naspram pada od 1.4% u prethodnom mesecu. Analitičari su na mesečnom nivou očekivali blagi pad cena proizvođača od 0.5%. Međutim, rast proizvođačkih cena na godišnjem nivou usporio je na 4.1% naspram rasta od 6.7% u martu, što je dobar predznak za ublažavanje inflacije.

Evropska centralna banka treba da zadrži visoke kamatne stope da bi srednjoročno obuzdala inflaciju, saopštila je predsednica ECB, Kristin Lagard, signalizirajući dodatno zaoštravanje monetarne politike. ECB je usporila tempo povećanja kamatnih stopa ovog meseca uz rast od 25 baznih poena, međutim, Lagardova je nagovestila da ciklus nije završen.

Na tržište u velikoj meri može potencijalno imati uticaj povećanje obima trgovanja akcijama. Oko 1,7 hiljada milijardi dolara vrednih derivata na akcije i indekse trebalo bi da isteknu danas, ističe strateg Goldman Sachs Group Inc. Džon Maršal. Ovo obično obavezuje investitore da ili zatvore postojeće pozicije ili otvore nove, što dovodi do naglog trgovanja i iznenadnih promena cena.

Deere&Company nadmašio očekivanja, akcije porasle gotovo 4%

Deere&Company (DE), američka kompanija koja proizvodi poljoprivredne mašine, prijavila je u drugom kvartalu zaradu po akciji od 9.65 dolara naspram očekivanih 8.53. Kvartalni prihod od 17.39 milijardi dolara prilično je nadmašio konsenzusnu procenu analitičara od 14.86 milijardi dolara.

Kompanija je takođe podigla svoja očekivanja za 2023. fiskalnu godinu i prognozirala profit između 9.25 milijardi i 9.5 milijardi dolara.

Podsećanja radi, u februaru je menadžment saopštio da očekuje dobit u fiskalnoj 2023. u rasponu od 8.75 do 9.25 milijardi dolara. Očekuje se da će celogodišnja zarada po akciji iznositi oko 31 dolar, što je dosadašnji rekord.

Analitičar Citi-ja, Timoti Tein, u svom izveštaju o zaradama dao je target cenu Deere akcija od 505 dolara.

Cena akcija porasla je gotovo 4% na 385 dolara u trgovanju pre otvaranja američkih berzi. Trenutna vrednost kompanije iznosi 109.79 milijardi američkih dolara.

Applied Materials: Bolji kvartalni rezultati i očekivanja u Q3

Applied Materials (AMAT), proizvođač čipova, objavio je za drugi kvartal zaradu po akciji od 2 dolara naspram očekivanih 1.84 dolara. Kvartalni prihod je porastao 6% u odnosu na prethodnu godinu na 6,63 milijarde dolara, nadmašivši konsenzusnu procenu od 6,39 milijardi dolara.

Za treći kvartal, kompanija očekuje da će zarada po akciji biti u rasponu od 1,56 do 1,92 dolara, u poređenju sa konsenzusom od 1,65 dolara. Očekuje se i da će prihod iznositi 6,15 milijardi dolara, što je iznad konsenzusne procene od 6,02 milijarde dolara.

„Naša dugoročna perspektiva je veoma pozitivna jer poluprovodnici postaju veće i strateški važnije tržište na globalnom nivou, a velike promene u samoj tehnologiji su omogućene inženjeringom materijala, što stvara ogromne mogućnosti rasta za kompaniju“, rekao je izvršni direktor Geri Dikerson.

Cena akcija pala je 1.40% na 128.10 dolara a trenutna vrednost kompanije iznosi 109.79 milijardi dolara.

Bajden podržava pregovore, dogovor o ograničenju saveznog duga već za vikend?

Predsednik SAD, Džo Bajden, pozvao je svoje pregovarače da nastave sa postizanjem dogovora o ograničenju duga nakon što je predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti nagovestio da bi obe strane mogle da postignu sporazum već ovog vikenda kako bi se izbeglo neplaćanje obaveza SAD. Bajden se trenutno nalazi u Japanu, gde prisustvuje samitu Grupe sedam (G7).

Prema rečima zvaničnika Bele kuće, Bajden ohrabruje pregovore, dok istovremeno pokušava da zaštiti svoja zakonodavna dostignuća i programe smanjenja potrošnje koje su zahtevali republikanci u Kongresu.

Republikanac Makarti je saopštio da bi pregovarači mogli postići načelni dogovor o ograničenju saveznog duga već ovog vikenda.

Da bi se izbeglo neizvršenje obaveza, Predstavnički dom će morati da glasa do sledeće nedelje o bilo kom kompromisu koji su iznedrili pregovarači, rekao je Mekarti.

Disney otkazuje planove za kampus vredan 1 milijardu dolara

Walt Disney Co (DIS) odustaje od planova za izgradnju korporativnog kampusa od skoro milijardu dolara u centralnoj Floridi u kojem bi bilo smešteno 2.000 zaposlenih, saopštila je kompanija u mejlu zaposlenima u četvrtak.

Šef Disney parkova, Džoš D'Amaro, rekao je da je "promena uslova poslovanja" navela Disney da preispita svoj plan za 2021. i da preseli zaposlene, uključujući Imagineers-e koji dizajniraju vožnje u tematskim parkovima, u novom kampusu na jezeru Nona.

Očekivalo se da će kompanija potrošiti čak 864 miliona dolara na projekat koji bi služio kao baza za Walt Disney Imagineering kao i odeljak za parkove, iskustva i proizvode.

Odluka kompanije da preseli zaposlene Imagineering-a iz Kalifornije izazvala je pritužbe zaposlenih, od kojih su mnogi iskazali stav da ne žele da se presele na Floridu.

Grafik dana: Nemački indeks DAX postavlja novi istorijski rekord sedam meseci nakon dna

  • Nemački indeks DAX približava se rekordno visokom nivou. Indeks je pao 27% od svog vrha u 2021. godini a zatim se vratio na istorijski vrh za 163 radna dana.
  • Kompanije Rheinmetall AG, Siemens Energy AG, Adidas AG i najveća evropska softverska kompanija SAP SE, bili su među najboljim performerima ove godine.
  • Kombinacija korporativnih zarada koje su bolje od očekivanih, ublažavanje cena energije i podsticaj kineske ekonomije nakon ponovnog otvaranja, pomogli su oporavku indeksa.

Investiraj odmah