Inflacija beleži najmanji rast u poslednjih šest meseci

Analitički tim TW24
Foto: Canva
28.06.2024

Inflacija beleži najmanji rast u poslednjih šest meseci

Akcije su danas porasle, dok su prinosi na obveznice pali, nakon što je ključni pokazatelj inflacije Federalnih rezervi pokazao znakove usporavanja. Ovi podaci su pojačali očekivanja da bi FED mogao smanjiti kamatne stope kasnije ove godine. Ugovori za S&P 500 (MES) nagoveštavaju dalji rast ovog indeksa, dok su prinosi na desetogodišnje trezorske zapise pali. Bazni indeks lične potrošnje, koji isključuje nestabilne cene hrane i energije, porastao je za samo 0,1% u odnosu na prethodni mesec, što je najmanji rast u poslednjih šest meseci. Na godišnjem nivou, indeks je porastao za 2,6%, što je najniži rast od početka 2021. godine. Takođe, inflatorno prilagođena potrošnja stanovništva porasla je za 0,3%, dok su nominalni prihodi porasli za 0,5%. Predsednik Banke Federalnih rezervi u Ričmondu, Tomas Barkin, upozorio je da borba protiv inflacije još uvek nije završena i da će američka ekonomija verovatno ostati otporna dok je nezaposlenost niska a vrednost imovine visoka. Ove izjave dao je pre objave najnovijih podataka o inflaciji. Na berzama su jutros zabeležene značajne promene u trgovanju akcijama nekoliko kompanija, nakon što je prva debata između Džoa Bajdena i Donalda Trampa izazvala brojne reakcije. Trump Media & Technology (DJT), matična kompanija platforme Truth Social, zabeležila je rast akcija od 7% u premarket trgovanju. Ovaj rast dolazi nakon nesigurnog nastupa predsednika Bajdena u prvoj debati sa Trampom za izbore 2024. godine, što je ponovo pokrenulo pitanja o Bajdenovim godinama i njegovoj spremnosti za još jedan mandat. Walgreens Boots Alliance (WBA), lanac apoteka, suočio se sa padom akcija od 22% nakon što je kompanija prijavila slabije prihode od očekivanih.

Rast BDP-a Velike Britanije u Q1 veći od očekivanja

Britanska ekonomija je izašla iz recesije sa najjačim rastom u više od dve godine, brže nego što se prethodno procenjivalo, pri čemu su usluge i potrošnja pokretači tih dobitaka.

BDP je porastao za 0,7% u prvom kvartalu, saopštila je Kancelarija za nacionalnu statistiku, korigujući prethodnu procenu rasta od 0,6%. Većina ekonomista nije očekivala ovakvu reviziju. Ovi podaci su podrška argumentu premijera Rišija Sunaka da je zemlja prešla prekretnicu nakon blagog pada prošle godine. Banka Engleske očekuje stabilan rast tokom ostalog dela godine, dok potrošači imaju koristi od rastućih plata i olakšavanja pritiska na troškove života.

BDP po glavi stanovnika je porastao za 0,5%, revidiran sa prethodnih 0,4%, nakon sedam uzastopnih kvartala bez rasta. Standardi života u Velikoj Britaniji su porasli drugi kvartal zaredom, dostigavši najviši nivo od drugog polugodišta 2021, vođeni rastom plata i smanjenjem poreza. Izlazak iz recesije podržan je rastom sektora usluga za 0,8%, revidiran sa prethodnih 0,7%, što je okončalo tri uzastopna kvartalna pada. Jači rast od očekivanog može učiniti Banku Engleske zabrinutom zbog inflacionog pritiska, što može odložiti prvu smanjenje kamatnih stopa.

Demokrate u panici nakon Bajdenovog nespretnog nastupa?

U prvoj ovogodišnjoj predsedničkoj debati između Džoa Bajdena i Donalda Trampa, demokratski tabor se našao u stanju panike zbog lošeg nastupa aktuelnog predsednika. Bajden, koji ima 81 godinu, pokazao je znakove slabosti, što je izazvalo novu zabrinutost oko njegove spremnosti za još jedan mandat. Tokom debate, Bajden je često zamuckivao, davao nepovezane odgovore i delovao kao da gubi tok misli, dok je Tramp iskoristio priliku da ga optuži da je najgori predsednik u istoriji SAD-a. 

Jedan demokratski zakonodavac izjavio je da su mnogi članovi stranke na Kapitol Hilu privatno razmenjivali poruke sugerišući da Bajden treba da se povuče iz trke za reizbor. Bivši savetnik Baraka Obame, Dejvid Akselrod, dodao je da će se sigurno povesti razgovori o njegovom nastavku kampanje. Slično tome, bivši menadžer Obamine kampanje, Dejvid Pluf, opisao je situaciju kao "DEFCON 1 trenutak," ukazujući na najveći nivo pripravnosti. Nakon debate, Bajdenova kampanja je objavila da je četvrtak bio njihov najveći dan za prikupljanje malih donacija, ali veliki donatori Demokratske stranke su izrazili zabrinutost zbog njegovog nastupa. Tramp, s druge strane, i dalje vodi u većini ključnih državnih anketa, uprkos brojnim pravnim problemima i osudama. 

Nokia kupuje Infineru za 2,3 milijarde $ 

Nokia (NOK) je pristala da kupi telekomunikacionu kompaniju Infineru (INFN) u poslu vrednom 2,3 milijarde $, što je povezano sa jačanjem njihovog poslovanja optičkih mreža. Finska kompanija, koja proizvodi 5G antene i drugu telekomunikacionu infrastrukturu, najavljuje da će spajanje sa Infinerom ubrzati put ka postizanju dvocifrenih operativnih marži u svom poslovanju optičkih mreža. 

Dogovor, čija se vrednost od 6,65 $ po akciji, predstavlja premiju od 28% u odnosu na cenu akcije Infinere, sastojaće se od najmanje 70% gotovinskog dela, dok akcionari Infinere mogu izabrati da prime do 30% preostalog dela u obliku američkih depozitnih akcija Nokije. Ukupna vrednost posla od 2,3 milijarde $ uključuje otkup 760 miliona $ vrednih konvertibilnih obveznica Infinere.

Nokia očekuje da će ovaj dogovor povećati njenih komparativni dobitak po akciji već u prvoj godini nakon zatvaranja transakcije, i da će do 2027. godine doneti više od 10% povećanja komparativnog dobitka po akciji. Akvizicija je odobrena od strane upravnih odbora obe kompanije i očekuje se da će biti završena u prvom polugodištu 2025.

Akcije Nike-a pale zbog slabih prihoda i prognoza

Akcije kompanije Nike (NKE) oštro su pale u četvrtak nakon što je najveći proizvođač sportske odeće po prihodima izvestio o prodaji u poslednjem kvartalu ispod očekivanja, uz sniženje prognoze za narednu godinu.

Prihodi Nike-a bili su malo ispod očekivanja u poslednjem kvartalu, s obzirom da su prodaja brenda Converse pala za 18%, ali je zarada kompanije od 99 centi po akciji premašila prognoze analitičara za gotovo 20%. Godišnje, prodaja je pala za 1,7%, dok je neto dobit porasla za 45%.

Nike je tokom godine sproveo strategijski zaokret i plan uštede od 2 milijarde $, koji je najavljen u decembru, kada je takođe doživeo strm pad vrednosti akcija nakon upozorenja o slabljenju potrošačke tražnje. U isto vreme, kompanija se suočava sa povećanom konkurencijom od manjih rivala, koji su preuzeli deo tržišta, dok se Nike fokusirao na direktnu prodaju. Kvartalni prihodi od direktnih potrošača Nike-a pali su za 8%, na 5,1 milijardi $, dok su ukupni prihodi pali za 2% na 12,6 milijardi $.

Vest o padu tražnje u Nike-ovim prodavnicama i na internetu poslala je njegove akcije na više od 12% niže u trgovanju nakon zatvaranja, na 82,50 $, nakon što su završile dan na 94 $.

Grafik Dana: Prva debata oborila Bajdenove šanse za reizbor

Nakon debate između Džoa Bajdena i Donalda Trampa, kladionice su naglo reagovala, drastično menjajući izglede za predstojeće predsedničke izbore. Prema sajtu PredictIt, Trampove šanse za pobedu su skočile na 63%, dok su Bajdenove pale na 37%.

Grafikon prikazan u nastavku jasno pokazuje trenutak kada i kako je debata uticala na tržišta klađenja. Dok je crvena linija, koja predstavlja Trampove šanse, naglo porasla, plava linija koja prikazuje Bajdenove šanse, doživela je strmoglav pad. Ovaj pad u Bajdenovim izgledima za reizbor prati zabrinutost unutar Demokratske stranke, gde su mnogi članovi pozvali Bajdena da se povuče iz trke.

Investiraj odmah