Inflacija u evrozoni i dalje daleko iznad targeta ECB-a od 2%

Foto: Canva
17.05.2023

Indeks potrošačkih cena (CPI) u evrozoni u aprilu na godišnjem nivou iznosio je 7%, što je u skladu sa očekivanjima analitičara i blago iznad nivoa iz marta od 6.9%, pošto su rastući troškovi usluga i energije nadoknadili usporavanje rasta cena hrane.

Nivo godišnje inflacije i dalje ostaje na dalekom višem nivou od targetiranih 2% koje je ECB postavila kao svoj cilj . Međutim, CPI na mesečnom nivou u aprilu iznosio je 0.6% što ukazuje na usporavanje rasta cena u odnosu na mart kada je on iznosio 0.9%.

Godišnja bazna inflacija u evrozoni (CPI) u aprilu, koja isključuje cene energenata i hane, iznosila je 5.6% što je u skladu sa konsenzusom analitičara, i blago je ispod nivoa iz marta kada je iznosila 5.7%.

Bazna inflacija u aprilu iznosila je 1% i pokazala usporavanje u odnosu na 1.3% u martu.

Tržišta očekuju da će depozitna stopa ECB od 3,25% ovog leta porasti na nešto ispod 3,75%.

Siemens potukao očekivanja u drugom kvartalu

Siemens AG (SIEGn), najveća evropska i nemačka multinacionalna kompanija, prijavio je u drugom kvartalu zaradu po akciji od 4.35 evra koja je prilično nadmašila očekivanja analitičara od 2.13 evra. Kvartalni prihod porastao je 14% na 19.4 milijardi evra naspram konsenzusne procene od 18.75 milijardi evra.

Kompanija je ujedno i podigla svoje godišnje prognoze prodaje i profita nakon što je nadmašila očekivanja po pitanju prodaje tokom drugog tromesečja. Siemens sada očekuje uporediv rast prihoda od 9% do 11% u 12 meseci do kraja septembra, u odnosu na prethodnu prognozu rasta prihoda od 7% do 10%.

Dobri rezultati i bolja očekivanja posledica su daljeg ublažavanja uskih grla u lancu snabdevanja. Siemens je već u februaru povećao svoje prognoze za celu godinu, navodeći veliku tražnju i ogroman zaostatak porudžbina, čija se vrednost povećala na 105 milijardi evra (115,58 milijardi dolara) u drugom kvartalu.

Cena akcija porasla je 2.62% na 153.52 evra. Trenutna vrednost kompanije iznosi 121.16 milijardi evra.

Target u drugom kvartalu očekuje lošije rezultate

Target (TGT), američki lanac robnih kuća, prijavio je u prvom kvartalu zaradu po akciji od 2.05 dolara naspram očekivanih 1.78 dolara. Kvartalni prihod od 25.32 milijarde dolara bio je na nivou očekivanja analitičara.

Rezultati u prvom kvartalu su posledica smanjenja diskrecione potrošnje usled povišene inflacije i usporene ekonomije.

Kompanija je identifikovala „slabost“ u prodaji diskrecione robe kao što su odeća i kućni proizvodi. Prodaja digitalnih uređaja pala je za 3,4% u odnosu na pre godinu dana. Kompanija takođe nije otkupila nijednu od svojih akcija u prvom kvartalu.

Što se tiče prognoza, prodavac u drugom kvartalu očekuje rezultate ispod procena analitičara.

Cena akcija je blago porasla za 0.62% na 157.89 dolara. Trenutna vrednost kompanije iznosi 72.42 milijarde dolara.

Thissenkrupp: ipo nucere bi bio najveći u evropi ove godine

Thissenkrupp AG planira da sledećeg meseca pokrene dugoočekivanu inicijalnu javnu ponudu (IPO) svoje jedinice za vodonik Nucera, koja bi mogla da bude procenjena na oko 4 milijarde evra (4,3 milijarde dolara), saopštili su izvori koji su upoznati sa situacijom.

Nemačka inženjerska grupacija želi da listira akcije Nucere u Frankfurtu u vrednosti od najmanje 500 miliona evra. Dodatna prodaja nekog od holdinga kompanije mogla bi da poveća ukupnu ponudu na čak 750 miliona evra.

Ovo bi bio najveći IPO u Evropi ove godine kako pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg. Takođe, očekuje se da će Thissenkrupp zadržati većinski udeo u Nuceri.

Očekuje se da Citigroup Inc. i Deutsche Bank AG budu angažovani u ovom procesu. Ipak, kompanija i dalje razmatra sve aspekte ovog IPO-a i još uvek nije doneta konačna odluka o vremenu listiranja Nucere na berzi u Frankfurtu.

Najveće banke sa Volstrita suočavaju se sa preprekama u Kini

Više od tri godine nakon velikog finansijskog otvaranja Kine, gigantima sa Volstrita postaje jasno da su njihovi snovi o neočekivanom profitu sa tržišta od 60,000 milijardi dolara teško ostvarivi.

Goldman Sachs Group Inc. i Morgan Stanley su među bankama koje smanjuju ambiciozne planove širenja kao i ciljeve u pogledu profita kada je Kina u pitanju. Goldman Sachs, koji je nadmašio svoje ciljeve u 2021. nakon što su prihodi porasli, revidirao je projekcije svog petogodišnjeg plana nakon što se poslovno okruženje u zemlji drastično promenilo.

Kina je sprovela najveće promene u sektoru svojih finansijskih usluga, dozvoljavajući stranim firmama potpuno vlasništvo nad osiguravačima, bankama, brokerima i menadžerima imovine, dok predsednik Si nastoji da ublaži negativan efekat na ekonomiju od najvećeg usporavanja koje datira od ranih 1990-ih usred trgovinskog spora sa SAD. Ipak, državni igrači u zemlji su dobro ukorenjeni u svim ovim segmentima što dodatno otežava američkim bankama da se probiju na ovom tržištu.

Grafik dana: Apple vredi više od Russell 2000, ili svih akcija koje se kotiraju na berzi u Torontu

  • Apple Inc (AAPL) najveća kompanija na svetu čija vrednost prelazi 2.7 biliona dolara, trenutno vredi više od celokupne tržišne kapitalizacije 2.000 kompanija u sastavu indeksa Russell 2000.
  • Takođe, vrednost Apple-a je veća od celokupne tržišne kapitalizacije akcija koje se kotiraju na berzi u Torontu, dok ga je samo nedavni skok funte sprečio da prestigne ukupnu vrednost akcija koje ulaze u sastav FTSE-All Share indeksa, listiranih u Londonu.

 

 

 

 

Investiraj odmah