Inflacija u sad konačno popušta, indeksi u plusu!

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
10.11.2022

AMERIČKI FJUČERSI U PLUSU NAKON PODATAKA O INFLACIJI

Dow fjučers ugovor je skočio za 796 poena, ili 2,39%, S&P 500 je u plusu 112 poena, ili 2,92%, a Nasdaq 100 fjučers ugovor je u plusu čak 400 poena, ili 3.76%. Pozitivna reakcija indeksa dolazi nakon objavljenih podataka o potrošačkim cenama u SAD koji ukazuju na popuštanje inflacije, što indirektno ukazuje na mogućnost da će FED usporiti sa dosadašnjim tempom podizanja kamatnih stopa na sledećem sastanku.

Sezona zarada

ArcelorMittal SA (NYSE:MT), drugi najveći proizvođač čelika na svetu, saopštio je da je njegov profit opao u trećem kvartalu, predvođen visokim troškovima energije i slabljenjem tražnje. Iako je osnovna zarada bila bolja od konsenzusnih prognoza, kompanija sa sedištem u Luksemburgu saopštila je da očekuje da će se pritisak pogoršati u tekućem kvartalu, pošto je olakšanje od pada troškova energije više nego nadoknađeno bržim padom prodajnih cena. Zarada pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije pala je za više od polovine u odnosu na prethodnu godinu na 2,66 milijardi dolara, i oko 10% ispred konsenzusa, ali je neto prihod pao za skoro tri četvrtine na 993 miliona dolara. Zarada po akciji od 1,11 dolara smanjena je sa 3,63 dolara godinu dana ranije. Prodaja je u međuvremenu pala za 6% na 19,9 milijardi dolara. Cena akcije pala je u premarket sesiji oko 0.62% a trenutna vrednost kompanije iznosi 20.36 milijardi dolara.

Rivian Automotive (NASDAQ:RIVN), američki proizvođač električnih vozila, prijavio je rezultate za treći kvartal lošije od očekivanja. Zarada po akciji iznosi -1.57 dolara u odnosu na procenu analitičara od -1.81 dolar. Kvartalni prihod od 536 milona dolara bio je lošiji od očekivanja analitičara od 568.5 miliona dolara. Kompanija je izjavila da će saseći troškove i pospešiti prodaju električnih vozila kako bi ostvarila target za 2022. Cena akcije je skočila 7.5% pre otvaranja američke trgovačke sesije. Kompanija trenutno vredi 24.79 milijardi dolara.

Adidas AG (XETRA:ADSGN), nemački proizvođač sportske opreme, objavio je kvartalne rezultate lošije od očekivanih. Naime, zarada po akciji iznosi 0.34 EUR što je prilično lošije u odnosu na očekivanih 1.25 EUR. Prihod u trećem kvartalu iznosi 6.41 milijardu evra što je niže od procena analitičara od 6.57 milijardi EUR. Cena akcije je danas pala 3.52% a trenutna vrednost kompanije iznosi 21.91 milijardi EUR.
 

ASTRAZENECA  - KVARTALNI REZULTATI BOLJI OD OČEKIVANIH

AstraZeneca (NASDAQ:AZN) je podigla svoju prognozu zarade za celu godinu, nakon što su profit i prihod u trećem kvartalu premašili očekivanja analitičara, uz pomoć prodaje ključnih lekova protiv raka.  AstraZeneca (NASDAQ:AZN) je podigla svoju prognozu zarade za celu godinu, nakon što su profit i prihod u trećem kvartalu premašili očekivanja analitičara, uz pomoć prodaje ključnih lekova protiv raka. 

Kompanija je saopštila da je ostvarila ukupni prihod od 10,98 milijardi dolara za tri meseca koja su završila 30. septembra, dok je osnovna zarada iznosila 1,67 dolara po akciji. Analitičari su u proseku očekivali profit od 0.76 dolara po akciji uz prihod od oko 10,78 milijardi dolara.

Onkologija je najveća oblast bolesti koju pokriva AstraZeneca sa lekovima protiv raka koji su činili blizu 36% ukupne prodaje proizvoda ovog proizvođača lekova na londonskoj berzi prošle godine. AstraZeneca sada očekuje da će se njen korigovani profit po akciji za celu godinu povećati za „dvadeset do niskih trideset odsto“.  Cena akcije je porasla 2.62% u trgovanju pre otvaranja američke sesije. Kompanija trenutno vredi 189.19 milijardi dolara.

INFLACIJA U SAD KONAČNO POPUŠTA 

Potrošačke cene su porasle u oktobru godišnjim tempom od 7,7 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na septembar. Indeks potrošačkih cena je u oktobru porastao za 0,4% u odnosu na mesec ranije, izvestilo je danas Ministarstvo rada SAD, u poređenju sa porastom od 0,4% u septembru.  Ekonomisti su očekivali da će cene u oktobru porasti za 0,6% u odnosu na septembar, ali da će godišnji porast pasti na 8% sa 8,2%. Bazna inflacija porasla je 6,3 odsto u poslednjih 12 meseci. 

Indeks koji prati kretanje cene energije porastao je za 17,6 odsto za 12 meseci, a indeks hrane je povećan za 10,9 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sva ova povećanja su bila manja nego u septembru.

NAFTA POD PRITISKOM DOK STRAHOVI OD RECESIJE GRIZU

Cene nafte su u četvrtak dodatno pale usled rastuće zabrinutosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta, sa fokusom na predstojeće podatke o inflaciji u SAD za koje se očekuje da će odrediti pravac monetarne politike u narednim mesecima.

Cene sirove nafte su naglo pale ove nedelje pošto su podaci pokazali da su zalihe sirove nafte u SAD porasle tri puta više nego što se očekivalo u protekloj nedelji, iako je najveći deo toga izazvan smanjenjem od oko 3,5 miliona barela iz Strateških rezervi nafte (SPR). Smanjenje zaliha benzina manje od očekivanog izazvalo je zabrinutost oko potražnje za gorivom u SAD.

Fjučersi na naftu tipa Brent su blago pali na 92,41 dolar u ranoj azijskoj trgovini, dok su fjučersi sirove nafte WTI pali za 0,3% na 85,61 dolara po barelu. Oba ugovora su u padu od 7,4% i 6% za nedelju dana, respektivno. Niz slabih ekonomskih podataka iz Kine ukazao je na spor rast najvećeg svetskog potrošača nafte. Jačanje dolara takođe je uticalo na cenu nafte.

CENA ZLATA IZNAD 1,700 USD UOČI PODATAKA O INFLACIJI

Cene zlata poništile su nedavne dobitke, ali su ostale na nivou blizu jednomesečnog maksimuma usred neizvesnosti u vezi sa američkim midterm izborima i podacima o inflaciji. 

Cene zlatnih poluga su zabeležile snažan rast ove nedelje kako se dolar povlačio uoči izbora, sa početnim rezultatima koji su pokazali da su republikanci i dalje favoriti za pobedu u oba doma Kongresa, iako su demokrate imale bolji učinak nego što se očekivalo. S obzirom na to da je prebrojavanje glasova za nekoliko država još u toku, rezultati izbora ostaju neizvesni i čini se, u tesnoj trci.

Cene zlata su imale koristi od tražnje za sigurnim utočištem, pošto su sumnje u pravcu fiskalne politike SAD ugrozile dolar i šira tržišta akcija i valuta. Spot zlato je blago palo na 1.706,32 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato uglavnom ostali nepromenjeni na 1.709,30 dolara za uncu. Oba instrumenta su pala za 0,3% u sredu, ali su trgovana u plusu za oko 2% tokom nedelje. Dolar se takođe blago oporavio u sredu, pri čemu je indeks dolara porastao za 0,7%.

RUSIJA NAREĐUJE TRUPAMA DA NAPUSTE UKRAJINSKI GRAD HERSON

Ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je ruskim snagama da se povuku iz grada Hersona. S obzirom da kijevske snage vrše kontraofanzivu u regionu koji se graniči sa okupiranim Krimom, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na televizijskom brifingu u sredu naredio trupama da se povuku sa zapadne obale reke Dnjepar i pređu na drugu obalu kako bi uspostavio novu liniju odbrane duž reke. Ministar je odluku doneo nakon izveštaja generala Sergeja Surovikina, komandanta vojne operacije te zemlje u Ukrajini. Jedan od navedenih ciljeva je zauzimanje boljih pozicija i spasavanje života vojnika i civila. 

Pentagon je saopštio da je više od 100.000 ruskih i verovatno isto toliko ukrajinskih snaga ubijeno ili ranjeno u ratu. Predsednik Rusije Vladimir Putin neće lično prisustvovati samitu lidera G20 u Indoneziji sledeće nedelje, potvrdio je u četvrtak njegov sekretar za štampu Dmitrij Peskov. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predvodiće rusku delegaciju na dvodnevnom događaju, rekao je zvaničnik. Velika Britanija je saopštila da je zamrznula preko 18 milijardi funti ruske imovine kao deo paketa sankcija.

FTX UPOZORAVA NA BANKROT ZBOG MANJKA OD 8 MILIJARDI DOLARA

Čini se da je Binance-ova afera sa FTX-om bila samo veza za jednu noć. Nakon što je u utorak pristao da preuzme FTX, Binance je juče saopštio da odustaje od sporazuma, ostavljajući svog rivala na ivici bankrotstva. Suočen sa manjkom od 8 milijardi dolara, izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried, poznatiji kao "SBF", navodno je saopštio investitorima da je njegovoj firmi potrebna "novčana injekcija" ili će bankrotirati.

Kratak rezime: U utorak, SBF je twitovao zapanjujuće vesti da će njegovu kompaniju "spasiti" rivalski Binance. Zašto je ovo bilo tako šokantno? FTX je bio gigant i smatran je izvorom stabilnosti usred haosa "kripto zime". 

FTX, nedavno procenjen na 32 milijarde dolara, navodno će biti kupljen za 1 dolar. Ali čak se i taj 1 dolar pokazao preskupim za Binance. Kompanija je juče pogledala knjige FTX-a i videla „finansijsku crnu rupu“, napisao je Blumberg. Osim toga, američki regulatori su počeli da istražuju da li je FTX pogrešno upravljao sredstvima klijenata. Binance nije imao interes da preuzme taj "teret". Ova epizoda je katastrofa za kriptovalute. Krah FTX-a mogao bi da zbriše bilo kakav legitimitet koji je kripto industrija ostavila tokom prethodnih godina.

GRAFIK DANA: MAPA ZEMALJA ČIJI JE NAJVEĆI TRGOVINSKI PARTNER KINA ILI SAD

Do 2001. godine, godine ulaska Kine u Svetsku trgovinsku organizacijau, 80% sveta je više trgovalo sa SAD nego Kinom.  Međutim, danas 128 od 190 zemalja (2/3) više trguje sa Kinom nego sa SAD.  Postoji čak 90 zemalja koje trguju dvostruko više sa Kinom nego sa SAD.

Investiraj odmah