Inflacija u SAD slabi, tržište rada i dalje jako

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
12.01.2023

INFLACIJA U SAD-U SLABI U SKLADU SA OČEKIVANJIMA, INDEKSI U PLUSU

Dugoočekivani podaci o decembarskoj inflaciji u SAD-u su končano izašli danas. Cene tokom zadnjeg meseca prošle godine su imale nominalnu stopu rasta od +6,5% što je u skladu sa očekivanjima analitičara ali značajno sporije u odnosu na novembar 2022 kada je stopa iznosila 7,1%. Posebno važna mera kretanja cena tkz. bazna inflacija, koja isključuje iz kalkulacije volatilne cene hrane i energenata, imala je godišnji rast od 5,7% odnosno +0,3% u decemebru. I ovaj pokazatelj je bio u skladu sa očekivanjem tržišta. Gledano pojedinačno po segmentima, energenti i benzin su najviše doprineli padu cenovnog indeksa i to sa -9,4%. Cene hrane su bile više za +0,3% dok je cena rente bila viša za +0,8%. Odmah nakon objave indeksi akcija su bili vrlo volatilni uz blaži negativan sentiment imajući u vidu da su objavljene informacije bile očekivane i verovatno već ugrađene u trenutne cene. EUR/USD je skočio na 1,082. Nedeljni broj zahteva za osiguranje od nezaposlenosti u SAD iznosi 205.000 što je niže od očekivanih 215.000. Ovo ukazuje na to da je tržište rada u SAD i dalje jako jer je objavljeni podatak niži od decembarskog proseka i daje dodatni podsticaj FED-u da nastavi sa svojim planiranim kursom povećanja referentnih kamatnih stopa.

PROFIT TSMC-A U Q4 NADMA[IO O;EKIVANJA YBOG SNA\NE TRA\NJE ZA ČIPOVIMA

Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) , najveći svetski proizvođač čipova, zabeležio je profit bolji od očekivanog u četvrtom tromesečju, zahvaljujući stabilnoj tražnji za čipovima. Proizvođač čipova je ostvario zaradu po akciji od 1.82 dolara u odnosu na očekivanih 1.78 dolara. Prihod u Q4 iznosi 19.93 milijardi dolara što je nešto niže u odnosu na očekivanje analitičara od 20.38 milijardi dolara. Kompanija je takođe zabeležila bolju neto profit marginu tokom četvrtog kvartala, koja je porasla na 47,3% sa 37,9% prošle godine.  Proizvođač čipova očekuje da će imati ulaganja od 32 do 36 milijardi dolara u 2023., u odnosu na 36,3 milijarde dolara 2022. godine. Kompanija takođe predviđa prihod u prvom kvartalu u rasponu od 16,7 do 17,5 milijardi dolara. Cena akcija TSMC-a je pala za 27,1% u 2022. godini, ali se od početka 2023. oporavila za 8,5% dajući kompaniji tržišnu vrednost od 412,78 milijardi dolara. Akcije su porasle oko 2% pre otvaranja američkog tržišta.

AKCIJE LOGITECH-A POTONULE 18%, OČEKUJE SE SLABA PRODAJA NAKON LOŠIJEG KVARTALA

Logitech International (LOGI) prijavio je nižu zaradu i prodaju između oktobra i decembra prošle godine i smanjio očekivanja po pitanju prodaje u narednom periodu. Ovo je dovelo do pada cene akcija za 18,6% na otvaranju trgovačke sesije u Cirihu. Švajcarsko-američki proizvođač tastatura, miševa i slušalica naveo je tešku ekonomsku situaciju i neizvesnost u lancu snabdevanja kao osnovni razlog ovako loših brojki. Preliminarni GAAP operativni prihod u trećem kvartalu pao je za oko 35% na godišnjem nivou na između 171 i 176 miliona dolara. Prodaja je pala za 22% na između 1,26 milijardi i 1,27 milijardi dolara. Kompanija je saopštila da očekuje da će prodaja od početka godine do marta pasti između 13% i 15% na bazi konstantne valute, u poređenju sa ranijim očekivanjima pada prodaje od 4 do 8%.

GOOGLE APLIKACIJE ĆE SE KORISTITI NA PORCHE-OVIM KONTROLNIM TABLAMA?

Google (GOOGL) i Porsche (P911) pregovaraju o mogućoj saradnji koja bi omogućila da se Google aplikacije koriste u kabinama Poršea, objavio je nemački poslovni časopis Manager Magazin. Fokus dogovora bio bi pristup Google mapama, dodaje se u izveštaju. Glavni finansijski direktor Porsche-a, Lutz Meschke, rekao je na konferencijskom pozivu prošlog oktobra da je kompanija u bliskom kontaktu sa Google-om i Apple-om, kao i Baidu-om, Tencent-om i Alibabom u Kini nakon okončanja saradnje sa Volkswagen Cariad jedinicom za istraživanje i razvoj softvera. Porsche je ranije oklevao da koristi Google softver jer je Gugl tražio da se deli previše podataka, prema Manager Magazinu. Tehnološke kompanije Google, Apple i Amazon u trci su da kontrolišu kontrolne table proizvođača automobila, jer softver postaje sastavni deo dizajna automobila.

ISPORUKA VOLKSVAGEN GRUPE NAJNIŽA U POSLEDNJIH DESET GODINA

Volkswagen (VOW) Group je prijavio najnižu prodaju u više od decenije jer su blokade zbog COVID-19 u Kini i rat u Ukrajini poremetili lance snabdevanja. Nemačka grupacija saopštila je da je isporučila 8,3 miliona vozila kupcima prošle godine. To ukazuje da će ostati na drugom mestu u svetu, treću godinu zaredom, iza japanske Tojote koja je do novembra već proizvela preko 9,5 miliona automobila. Prodaja Volkswagen-a je porasla za 14,3% u četvrtom kvartalu, ali izgledi za 2023. ostaju pesimistični zbog slabe ekonomije i nestašice u lancu snabdevanja, rekla je članica izvršnog odbora za prodaju Hildegard Vortman. Audi, Lamborghini i Bentley su prebrodili 2022. godinu bolje od Volksvagen putničkih automobila i Škode, sa manjom isporukom od oko 4% kod premium brendova i 9% za vozila namenjenih masovnom tržištu. Isporuke Volkswagen grupe su pale za 7% u odnosu na 2021.

CENE KUĆA U NEMAČKOJ PALE, PRVI PUT OD 2009. GODINE

Bum na tržištu nekretnin u Nemačkoj je završen. Cene stanova i kuća pale su po prvi put posle više od jedne decenije.

Indeks koji procenjuje vrednost nekretnina na nivou države EPX u padu je u decembru za 0,8 procentnih poena u odnosu na isti mesec pre godinu dana, prema podacima koje je u četvrtak objavio Europace AG. To je prvi pad EPX indeksa od 2009. godine. 

Pad cena stabenih nekretnina ukazuje na to koliko se situacija na nemačkom tržištu promenila otkako je Evropska centralna banka prošle godine počela da preokreće deceniju niskih, pa čak i negativnih kamatnih stopa. Ovaj potez je udvostručio ili čak utrostručio troškove hipoteka, čime je mnoge potrošače izbacio sa nekada usijanog tržišta nekretnina.

Iznos novih kredita za kupovinu stanova u Nemačkoj je opao za 30 odsto u četiri meseca nakon odluke prošlog jula da se kamatne stope povećaju po prvi put od 2011, pokazuju podaci ECB-a. Centralna banka je od tada povećala stope još tri puta, podižući svoju kamatnu stopu na trenutnih 2,0% sa -0,5% od pre leta 2022. godine.

GRAFIK DANA: MONETARNA POLITIKA I KRETANJE INDEKSA S&P 500

Na današnjem grafiku pokušali smo predstaviti korelaciju monetarne politike i kretanja indeksa S&P 500;

U zadnjih 20 godina primećujemo sledeću zakonomernost:
-kada je monetarna politika labava (kada centralna banka spušta kamatne stope), vrednost indeksa S&P 500 raste;
-kada je monetarna politika bila oštra (kada su centralne banke dizale naglo kamatne stope), vrednost indeksa S&P 500 je slabila;

Sada prisustvujemo procesu monetarnog zatezanja,tj. dizanja kamatnih stopa. Više kamatne stope znače nižu evaluaciju kompanija na berzi ali nižu diskrecionu potrošnju i slabiji poslovni rezultat zbog viših troškova duga i kapitala.

Investiraj odmah