Inflacija u SAD-u u skladu sa očekivanjima

Analitički tim TW24
Foto: Canva
29.02.2024

Inflacija u SAD-u u skladu sa očekivanjima, Salesforce i Snowflake izneli slabe prognoze

Inflacija je porasla u skladu s očekivanjima u januaru, prema važnom pokazatelju koji Federalne rezerve koristi dok razmatra smanjenje kamatnih stopa. Indeks lične potrošnje (PCE) povećao se za 0,3% mesečno i za 2,4% na godišnjem nivou, potpuno u skladu sa očekivanjima analitičara, prema podacima objavljenim od strane Biroa za ekonomske analize Ministarstva trgovine. Bazni PCE, koji isključuje voltilne troškove hrane i energije, povećao se za 0,4% tokom meseca i za 2,8% u odnosu na isti period prošle godine, što su takođe očekivane vrednosti.

Akcije kompanije Okta (OKTA) skočile su preko 24% nakon što je kompanija za digitalnu sigurnost izdala snažne smernice za tekući kvartal. Akcije kompanije Boeing (BA) pale su za 1% nakon izveštaja da Ministarstvo pravde SAD pažljivo ispituje incident sa ispupčenjem vrata na avionu proizvođača prošlog meseca. Akcije kompanije AMC Entertainment (AMC) su potonule za 8,8% nakon što je lanac bioskopa objavio veći gubitak nego što se očekivalo u kvartalnom izveštaju. Akcije kompanije WW International (WW) su se srušile za 25% nakon što je kompanija za usluge mršavljenja saopštila da direktorka Opera Vinfri nije odlučila da se ponovo kandiduje na predstojećoj godišnjoj skupštini akcionara. Akcije kompanije C3.ai (AI) su porasle za 14% nakon što je razvojni programer za veštačku inteligenciju objavio bolji od očekivanog izveštaj za treći kvartal i optimistične smernice.

Salesforce premašio očekivanja u četvrtom kvartalu, akcije pale zbog slabije prognoze

U najnovijem izveštaju o zaradi, kompanija Salesforce (CRM) objavila je rezultate koji su premašili očekivanja analitičara za četvrti kvartal fiskalne 2024. godine. 

Kompanija je zabeležila neto dobit od impresivnih 1,45 milijardi dolara, ili 1,47 dolara po akciji, dok je prihod porastao za skoro 11% dostigavši cifru od 9,29 milijardi dolara.

Ipak, uprkos ovom uspehu, akcije kompanije su doživele pad od preko 4% u trgovanju nakon radnog vremena. Ovaj pad se pripisuje prognozama kompanije koje su ispod očekivanja za prvi kvartal fiskalne 2025. godine.

Prema izveštaju, Salesforce očekuje prihode u rasponu od 9,12 milijardi do 9,17 milijardi dolara za naredni kvartal, dok je prognoza prihoda za celu godinu između 37,7 milijardi i 38 milijardi dolara, što ukazuje na rast od 9% u poređenju sa prethodnom fiskalnom godinom.

SEC vodi istragu protiv Sama Altmana

Komisija za hartije od vrednosti SAD-a (SEC) proučava internu komunikaciju između izvršnog direktora OpenAI Sama Altmana i investitora kao deo istrage o tome da li su investitori kompanije bili obmanuti.

Regulator je tražio interne dokumente od trenutnih i bivših zvaničnika i direktora OpenAI, i poslao je sudski nalog OpenAI-u u decembru. Ovaj potez je usledio nakon odluke odbora OpenAI-a u novembru da otpusti Altmana sa mesta izvršnog direktora i ukloni ga iz odbora jer, kako su rekli, nije bio "dosledno iskren u svojoj komunikaciji". Altman se vratio kao izvršni direktor manje od dve nedelje kasnije kao deo dogovora koji je takođe podrazumevao rekonstruisani odbor, u koji se on nije pridružio.

Građanska istraga SEC-a bila je u toku i dok su zvaničnici kompanije predstavljali OpenAI investitorima kao deo nedavno zatvorenog tendera, koji je procenio AI diva iza viralnog četbot ChatGPT-a na više od 80 milijardi $. OpenAI-em upravlja neprofitna organizacija, a investitori u njen komercijalni deo uključuju zaposlene, investicionu banku i Microsoft (MSFT), koji je investirao 13 milijardi $ u kompaniju u zamenu za suštinski 49% udeo u zaradi njenog komercijalnog dela.

Best Buy zabeležio manji pad prodaje od očekivanog, akcije u usponu

Best Buy (BBY) je u četvrtak prijavio manji pad kvartalne prodaje nego što se očekivalo, jer su praznične ponude navele potrošače da troše na skuplje proizvode poput elektronike i kućnih aparata, što je dovelo do rasta njihovih akcija za 3% pre zvona za početak trgovanja. Međutim, potrošači su ostali oprezni jer ih viši troškovi pozajmljivanja novca primoravaju da donose odluke uz kompromise kako bi pokrili osnovne potrebe domaćinstva.

Prihodi komaonije u US su oslabili za oko 1% na 13,41 milijardu dolara u četvrtom kvartalu, usled slabljenja potražnje Ipak, fokus Best Buy-a na njihov program članstva tokom praznične sezone doveo do boljih stopa profitne margine, pomažući kvartalnoj bruto profitnoj stopi da poraste na 20,5% sa 20% od pre godinu dana.

Finansijski direktor Met Bilunas izjavio je da očekuje da će plaćena članstva pomoći proširenju stope za oko 20 do 30 baznih poena u fiskalnoj 2025. godini. Kompanija takođe prognozira pad uporednih prodaja za čak 3% u poređenju sa tržišnim očekivanjem rasta od 0,23%.

Snowflake izneo razočaravajuće prognoze za 2025. uz promenu CEO-a

Snowflake (SNOW) doživeo je pad u trgovanju pre otvaranja berze u četvrtak, nakon što je kompanija za analitiku podataka u oblaku objavila razočaravajuću prognozu za fiskalnu 2025. godinu, uz iznenađujuću vest o odlasku glavnog izvršnog direktora Franka Slootmana. Akcije Snowflake-a pale su za 23% u premarketu, nakon što su u sredu zatvorene na 229,89 dolara.

Snowflake je prognozirao prihod za tekući kvartal između 745 miliona i 750 miliona dolara, što je ispod prosečnih procena analitičara od 765 miliona dolara. Takođe, kompanija je predvidela rast prihoda za fiskalnu 2025. godinu od 22%, što je ispod široko očekivanih 30%, navodeći usporavanje potrošnje na cloud tehnologiju dok se klijenti bore sa neizvesnom ekonomijom.

Dodatnu neizvesnost donosi promena na vrhu kompanije, sa imenovanjem Sridhara Ramaswamyja za novog glavnog izvršnog direktora, koji će naslediti Slootmana. Ramaswamy je bio na čelu strategije veštačke inteligencije Snowflake-a od svog pridruživanja kompaniji u maju 2023. godine.

Grafik dana: Imovina novčanih fondova rekordna

Najnoviji podaci imovine novčanih fondova ukazuju da je ista dostigla zapanjujućih 6 biliona dolara, postavljajući nove rekorde na finansijskom tržištu. 

Ovaj fenomen nije nezapamćen. Veliki porasti vrednosti zabeleženi su tri puta od 1995. godine do sad i to tokom "Dot Com" balona, finansijske krize i pandemije.

Grafikon koji prati kretanje ukupne finansijske imovine ovih fondova od 1995. godine do 24. februara 2024. godine pokazuje uzorak koji se ne može zanemariti. Stručnjaci upozoravaju da je svaki od prethodnih nivoa rasta bio praćen korekcijama na tržištu.


 

Investiraj odmah