Inflacija žilavija nego što se očekivalo: CPI 8.2%

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
13.10.2022

INFLACIJA ŽILAVIJA NEGO ŠTO SE OČEKIVALO: CPI 8.2%

Američke berze bi trebalo da se otvore u minusu danas, nakon neočekivano loših podataka o inflaciji. Raspoloženje investitiora se neznatno popravilo tokom jutra nakon što je zapisnik sa poslednjeg sastanka Fed-a pokazao prve znake zabrinutosti da bi centralna banka mogla da uspori sa svojim povećanjem kamatnih stopa, ukoliko ekonomija nastavi dodatno da  usporava. Akcije koje će kasnije biti u fokusu uključuju Taiwan Semiconductor (NYSE:TSM) i Samsung (005930), od kojih su obe obezbedile izuzeće od najnovijih američkih ograničenja u vezi sa prodajom čipova u Kini. TSMC je, takođe, prijavio zaradu koja je nadmašila procene analitičara, ali i najavio da će smanjiti svoja kapitalna izdavanja tokom naredne godine. Sezona objava Q3 rezultata se zahuktava. Tržišta danas očekuju rezultate kompanija: Delta Air Lines (NYSE:DAL), BlackRock (NYSE:BLK), Fastenal (NASDAQ:FAST), Progressive (NYSE:PGR), Domino's Pizza (NYSE:DPZ) i Walgreens Boots (NASDAQ:WBA). Brojevi BlackRock-a će definitivno biti interesantan pokazatelj reagovanja investitora na najveću volatilnost na finansijskim tržištima još od početka pandemije pre dve i po godine.

TAIWAN SEMICONDUCTOR SMANJIO GODIŠNJI INVESTICIONI BUDŽET

Tajvanski proizvođač čipova TSMC (TSM) smanjio je svoj godišnji investicioni budžet za najmanje 10% za 2022. godinu, previđajući pad proizvodnje čipova sledeće godine. TSMC je oprezniji nego inače po pitanju nadolazeće potražnje i rastućih troškova inflacije. Komentar tajvanske kompanije po pitanju zabrinutosti industrije odnosi se na decenijski visoke stope inflacije, rastuće kamate i covid blokade u Kini koje su stisnule tržište potrošačke elektronike. Ukupan prihod kompanije za treći kvartal porastao je na 20,23 milijarde dolara, u poređenju sa očekivanjem analitičara od 19,65 milijardi dolara. Za četvrti kvartal, TSMC je prognozirao rast prihoda od 29% između 19,9 milijardi i 20,7 milijardi dolara, u poređenju sa 15,74 milijarde dolara godinu dana ranije. Nakon što je ostvario rast profita u trećem kvartalu od 80%, što je najveći rast u dve godine, TSMC je rekao da je konzervativniji u planiranju investicija za 2023. godinu. Dominacija TSMC-a u proizvodnji čipova za kupce kao što su Apple i Qualcomm zaštitila ga je od pada koji se trenutno dešava na tržištu poluprovodinka.

MINISTARSTVO FINANSIJA SAD: GORNJA GRANICA CENE NAFTE IZ RUSIJE 60 DOLARA

Šef američkog ministarstva finansija pozvao je na gornju granicu cene nafte iz Rusije od 60 dolara po barelu. Očekuje se da će postavljanje gornje granice cene ruske nafte na oko 60 dolara po barelu smanjiti prihode Moskve od energenata uz istovremeno obezbeđivanje profitabilne proizvodnje, kaže američki ministar finansija Dženet Jelen na sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu. Jelen je naglasila da je Moskva bila voljna da proizvodi i prodaje naftu u rasponu od 60 dolara u proteklih pet do sedam godina. Ruska nafta Urals trgovala se na oko 75 dolara po barelu poslednjih meseci, što je popust od 17 dolara u odnosu na fjučerse severno-morske nafte Brent. Napori Vašingtona da postavi gornju granicu cene ruske nafte dobili su podršku zemalja G7. Veliki uvoznici poput Indije i Kine, zajedno sa mnogim zemljama u razvoju, nisu im se pridružili. Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da Moskva neće isporučivati energiju zemljama koje usvoje mere koje su u suprotnosti sa uslovima postojećih ugovora o nafti i gasu.

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah