Investicione banke potukle očekivanja u Q4

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
13.01.2023

AMERIČKI INDEKSI U MINUSU, U EVROPI OPTIMIZAM

Industrijska proizvodnja evrozone je u novembru 2022. porasla za 1,0% u poređenju sa očekivanih 0,5%, prema procenama Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije. U novembru 2022. u poređenju sa novembrom 2021. industrijska proizvodnja je porasla za 2,0% i u evrozoni i u EU. Ovo ukazuje na mogućnost mnogo blaže recesije u EU nego što se očekivalo. Bruto domaći proizvod Velike Britanije porastao je u novembru 0,1% što je više od procena analitičara koji su očekivali pad BDP od -0,3%. Velika Britanija je verovatno izbegla recesiju 2022. zahvaljujući „iznenađujućem ekonomskom rastu“ u novembru.  Međutim, rizik od recesije je i dalje veliki jer Banka Engleske i Kancelarija za budžetsku odgovornost predviđaju da će privreda imati negativan rast u prvoj polovini 2023. Činjenica je da je mesečni rast realnog BDP-a usporen na 0,1% u novembru sa 0,5% u oktobru 2022. Prihodi domaćinstava se i dalje smanjuju, i  na putu su da padnu za 7%, što je ekvivalentno iznosu od 2.100 funti po domaćinstvu tokom ove i sledeće fiskalne godine. Povećanje kamatnih stopa centralnih banaka moglo bi da poveća troškove servisiranja duga zajmoprimcima za 8,6 biliona dolara u narednim godinama, procenio je u petak S&P Global, upozoravajući na usporavanje ekonomske aktivnosti kao rezultat ovakve situacije.

PROFIT JPMORGAN-A SKOČIO 6% U ČETVRTOM KVARTALU

JPMorgan Chase & Co (JPM) je izvestio o porastu profita u četvrtom kvartalu od 6%, pošto je učinak trgovačkog sektora bio bolji od očekivanog, što je više nego nadoknadilo udarac od pada u sklapanju novih poslova. Banka je saopštila da je izdvojila 1,4 milijarde dolara na ime rezervisanja za gubitke po kreditima. Profit JPMorgan-a za kvartal završen 31. decembra iznosio je 11 milijardi dolara, ili 3,57 dolara po akciji, u poređenju sa 10,4 milijarde dolara, ili 3,33 dolara po akciji godinu dana ranije. Prihod od 34.5 milijardi dolara je takođe nadmašio očekivanja od 34.17 milijardi dolara. Loš rad jedinice za investiciono bankarstvo nastavio se i u ovom kvartalu, sa prihodima nižim za 57% dok je prihod od trgovanja  povećan zbog nestabilnosti tržišta. Prihod od trgovanja na tržištima sa fiksnim prihodom porastao je za 12% dok je prihod od trgovanja akcijama bio relativno isti, saopštila je banka.

BANK OF AMERICA NADMAŠILA OČEKIVANJA U Q4 ZBOG VIŠIH STOPA

Bank of America (BAC) objavila je rezultate u četvrtom kvartalu koji su pokazali da su više kamatne stope pomogle gigantu sa Volstrita da nadoknadi naglo usporavanje investicionog bankarstva. Zarada po akciji iznosi 0.85 dolara u odnosu na očekivanih 0.79 dolara. Kvartalni prihod od 24.5 milijardi dolara nadmašio je očekivanja analitičara od 24.32 milijarde dolara. Očekivalo se da će Bank of America ostvariti veće prihode od kamata zahvaljujući višim stopama i rastu kredita u četvrtom kvartalu. Banka je prijavila 14,7 milijardi dolara neto prihoda od kamata, 29% više u odnosu na prethodnu godinu, ali nešto ispod očekivanja Volstrita od 14,8 milijardi dolara. Taj dobitak je pomogao da se nadoknadi pad naknada za investiciono bankarstvo, koje su pale za više od 50% na 1,1 milijardu dolara. Taj rezultat je u velikoj meri bio u skladu sa očekivanjima.

ZARADA CITIGROUP-A NIŽA OD OČEKIVANJA U Q4, PRIHOD VEĆI OD PROCENA

Citigroup (C), američka multinacionalna investiciona banka, prijavila je zaradu po akciji u četvrtom kvartalu od 1,16 dolara, što je 0,04 dolara lošije od procene analitičara koja je iznosila 1,20 dolara. Prihod u četvrtom kvartalu iznosio je 18 milijardi dolara u odnosu na konsenzusnu procenu od 17,91 milijardi dolara. Prijavljeni rezultati su posledica povećanih  rezervisanja banke kako bi se pripremila za pogoršanje ekonomije, kao i lošije prihode od investicionog bankarstva. Aktivnosti merdžera i akvizicija, koji su jedan od profitnih centara banke, dramatično su usporile prošle godine pošto su kompanije izbegavale sklapanje poslova zbog viših kamatnih stopa, rata u Ukrajini i rastuće ekonomske neizvesnosti. Cena akcija Citigroup-a zatvorena je juče na 49,09 dolara. Nakon objave rezultata, cena akcije u premarket sesiji pala je 2,75%. Akcije investicione banke pale su -26,65% u poslednjih 12 meseci.

WELLS FARGO & CO REKORDAN NETO PRIHOD UZ RAST TROŠKOVA

Rezultati Wells Fargo & Co (WFC) objavljeni ovog jutra ukazuju na veće troškove od očekivanih za četvrti kvartal 2022. godine, čak i nakon što je kompanija prošlog meseca upozorila na veliki gubitak vezan za regulatorne sankcije. Kompanija je "potrošila" 16,2 milijarde dolara u poslednja tri meseca 2022. godine, prema saopštenju od petka, premašujući procene analitičara. Akcije su pale za 2,8 odsto u sesiji pre otvaranja berze u Njujorku.

Kompanija je ostvarila rekordnih 13,4 milijarde dolara neto prihoda od kamata u četvrtom kvartalu 2022. godine, nadmašivši očekivanja analitičara. Porast od 45% u odnosu na godinu dana ranije pokazuje dramatičan uticaj povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi na rezultat kompanije Wells Fargo & Co. Ipak, neto prihod je pao zbog operativnog gubitka vezanog za nagodbu od više milijardi dolara sa regulatorima. Banka je takođe izdvojila više novca nego što se očekivalo za potencijalno nenaplative kredite, što ukazuje na pogoršanje ekonomskih izgleda kod jednog od najvećih američkih zajmodavaca.

INFLACIJA U SAD USPORILA ŠESTI MESEC ZAREDOM

Priča o inflaciji krenula je nabolje. U četvrtak Biro rada SAD objavio je da je indeks potrošačkih cena (CPI) porastao prošlog meseca za 6,5% u odnosu na godinu ranije, što je pad sa 7,1% u novembru i znatno ispod maksimuma od 9,1% u junu. Bazna inflacija, koja isključuje nestabilne cene energije i hrane, porasla 5,7% u decembru u odnosu na godinu ranije, smanjivši se sa 6% u novembru. Inflacija u SAD je u decembru oslabila šesti mesec zaredom. Smanjenje inflacije prati nekoliko znakova da se američka ekonomska aktivnost ohladila krajem 2022. godine. Uvoz i izvoz u SAD pali su u novembru u odnosu na oktobar, dok su maloprodaja i proizvodnja takođe opali kao i prodaja stambenih nekretnina. Rast broja radnih mesta i plata je usporen u decembru, iako je tržište rada ostalo zategnuto sa istorijski niskom stopom nezaposlenosti od 3.5% i niskim zahtevima za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Razmotrite situaciju iz ugla FED-a?  Da li je izveštaj zaista bio dobar?

Pre manje od dva meseca, predsedavajući Džerom Pauel izložio je svoj okvir i očekivanja po pitanju inflacije u govoru u Brukings institutu. Danas se većina tih očekivanja već ostvaruje. Sa jedne strane poboljšanje u lanacima snabdevanja, pad cena energenata i smanjena tražnja ublažili su pritiske na cene ključnih roba. Troškovi isporuke iz Kine na zapadnu obalu SAD-a  blizu su nivoa pre pandemije. Ipak, sa druge strane cene usluga su nastavile da rastu uglavnom zbog povećanja plata na usijanom tržištu rada. Neki ekonomisti su zabrinuti da bi i dalje visok rast plata mogao da zadrži inflaciju iznad Fed-ovog cilja od 2% duži period. Ukrotiti inflaciju usluga biće najveći izazov Fed-a ove godine, smatraju analitičari. Zbog svega navedenog kreatori monetarne politike tj. FED će verovatno umanjiti značaj i delimično dobre rezultate decembarskog izveštaja i ponoviti svoju posvećenost u borbi protiv promenljivih cena, uz moguća dalja povećanja terminalne stope. 

GRAFIK DANA: AMERIČKE AKCIJE ZAPOSTAJU U 2023. GODINI U ODNOSU NA GLOBALNE KONKURENTE

Akcije šitom sveta porasle su početkom ove godine usred optimizma podstaknutog ponovnim otvaranjem Kine, hlađenjem inflacije i očekivanjima da će centralne banke zauzeti manje agresivan pristup monetarnom pooštravanju.  Ipak, stratezi sve više favorizuju evropske i azijske akcije u odnosu na američke konkurente što je rezultiralo njihovim slabijim učinkom na početku 2023. godine u odnosu na globalne konkurente, pre svega Kinu. Trenutno američke akcije su spremne za novi pad pre nego što će konačno porasti u drugoj polovini ove godine kada se ekonomski uslovi stabilizuju, navode stratezi Bank of America Corp. Investitori su pozicionirani da S&P 500 padne za oko 10% na 3.600 poena pre nego što poraste za 17% na nivo od 4.200, napisali su stratezi BoA na čelu sa Michael Hartnett u belešci ovog jutra. 

Investiraj odmah