Istorijski povoljan period za akcije

Miroslav Radaković
Foto: Canva
12.11.2022

Period posle midterm izbora je istorijski povoljan za akcije

 ⇒ Indeksi zabeležili umeren pad prošle sedmice. Tehnološki sektor bio njaviše pogođen nakon ponovnog dizanja kamatnih stopa od strane FED-a;

 ⇒ VIX, "index straha", u padu već gotovo mesec dana što indicira smirenje volatilnosti na tržištima.

 ⇒ TOP 4 događaja za ovu sedmicu: podaci o inflaciji + midterm izbori u SAD-u i makroekonomski podaci u Kini i UK.

 ⇒ Ekskluzivno: Šta čuvena banka Goldman Sachs kaže u svojoj najnovijoj prognozi ?  

Protekle sedmice na berzanskim tržištima su registrovane cenovne korekcije koje nisu baš bile ravnomerno raspoređene. Naime, Dow Jones industrijski prosek je imao minimalan pad od samo 1% dok je S&P 500 ubeležio gubitak vrednosti od preko 3,3 procenta. Najveći gubitnik u prošloj nedelji je bio tehnološki sektor koji je vrlo intenzivno reagovao na novi talas povećanja kamatnih stopa od strane FED-a. Indeks Nasdaq 100 je potonuo čak 6%.

Interesanto je primetiti da su akcije snažno pale u prošlu sredu ali da su se tokom četvrtka stabilizovale i potom u petak, nakon vrlo volatilne sesije, zatvorile dan u osetnijem plusu što može biti signal da je tržište, barem za sad, apsorbovalo sve negativne vesti. 

VIX, indeks volatilnosti na tržištu opcija, poznatiji u investicionoj javnosti kao "indeks straha", je u silaznoj putanji od polovine oktobra. Njegova trenutna vrednost je na oko 25,43. 

Posebnu pažnju na ovaj indeks treba obratiti kada bude u svojoj zoni tehničke podrške u rangu 19-22 nakon čega bi mogla uslediti pojačana volatilnost na tržištima. 

Podsećamo da pomenuti "indeks straha" ima tendenciju da se vraća s vremenom svom dugoročnom proseku i/ili medijani koji se nalaze u zoni 17,6-19,5.

 

TOP 4 stvari na koje treba obratiti pažnju ove sedmice

 Podaci o inflaciji u SAD-u

SAD će u četvrtak objaviti podatke o inflaciji za oktobar. Tržišni učesnici traže naznake da se cenovni pritisci hlade nakon niza velikih povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a. Čelnik centralne banke SAD-a, Jarome Powell je prošle nedelje rekao da će kreatori monetarne politike verovatno morati da dosegnu više kamatne stope od ranije predviđenih u svom pokušaju da obuzdaju rastuću inflaciju. Shodno pomenutom, ako bi u četvrtak videli više inflatorne brojeve to bi verovatno učvrstilo očekivanja da Fed još oštrije nastavlja sa svojim kamatnim zatezanjem. Ekonomisti očekuju da će godišnja stopa inflacije usporiti sa 8,2% na 8,0%, dok se za mesečnu stopu inflacije projektuje porast sa septembarskih 0,4% na oktobarskih 0,6%. 

U petak ćemo takođe dobiti podatke o raspoloženju potrošača na osnovu ankete koju sprovodi Univerzitet u Mičigenu. Poseban fokus će biti na brojkama koje se odnose na očekivanje inflacije. Što se tiče samog merača potrošačkog sentimenta, analitičari očekuju nešto niže očitavanje od 59,5, u odnosu na 59,9 u oktobru.

Midterm izbori u SAD-u

Amerika je u finalnim pripremama za izbore na sredini predsedničkog mandata u koji bi trebali da se održe sutra. Politički ulog je  kontrola Kongresa ali i agenda predsednika Džoa Bajdena u preostale dve godine njegovog mandata. 

Republikanci trenutno imaju prednost u anketama. Izborne nade demokrata porušene su zabrinutošću birača zbog visoke inflacije, a Bajdenov rejting javnog odobravanja ostao je ispod kote od 50% više od godinu dana neprekidno. Prema nedavnoj anketi Rojters/Ipsos agencije rejting predsednika je na ispod 40%.

U svakom slučaju, period nakon izbora je istorijski uvek bio pozitivan za tržište akcija. Da li će navedeni jak sezonski indikator nadjačati recesiono raspoloženje na tržištu, ostaje da vidimo.  Analitičari kažu da bi iznenadna pobeda demokrata mogla da podstakne zabrinutost oko veće fiskalne potrošnje što bi podstaklo inflaciju.

Prema podacima Rojtersa, američke akcije su tokom istorije imale vrlo dobre  performanse u sva tri moguća ishoda. U periodima nakon midterm izbora u slučajevima "podeljene" Vlade i Kongresa (između demokrata i republikanaca) prosečan godišnji prinos S&P 500 je iznosio 14% dok  je u periodima kada su republikanci držali Kongres a demokrate imale Predsednika prinos iznosio 13 procenata. Najslabiji prinos akcija od 10% je ostvaren kada su demokrate kontrolisale i predsedništvo i Kongres.

Energija - Energetske akcije su ove godine u proseku skočile za preko 60% dok su reperni indeksi oslabili za oko 21 proceant. Politika podsticanja veće proizvodnje energije u SAD mogla bi da bude rezultat republikanske kontrole i Predstavničkog doma i Senata, smatraju analitičari. Iako bi takva politička okolnost mogla biti povoljna za kompanije koje se bave istraživanjem nafte, s druge strane, bi mogla negativno da utiče cenu nafte. Direktnije koristi od povoljnih industrijskih regulativa mogle bi da se manifestuju kroz akcije gasovodnih kompanija, kao što je Williams Companies (NYSE: WMB).

Odbrana - Očekuje se da će potrošnja na odbranu porasti bez obzira na to kako se odigra glasanje u utorak, s obzirom na geopolitičke tenzije kao što je sukob u Ukrajini.  Međutim, pobeda republikanaca postavlja osnovu za "značajno" veći rast potrošnje u odnosu na „umereno“ ako demokrate zadrže jedan ili oba doma Kongresa. Rezultat stavlja fokus na akcije odbrambenih kompanija, kao što su Lockheed Martin (NYSE:LMT) ili Raitheon Technologies (NYSE:RTKS). S&P 500 indeks vazduhoplovstva i odbrane ove godine je porastao za skoro 10%.

Zdravstvo - Farmaceutske i biotehnološke akcije mogle bi imati koristi od pobede republikanaca, nakon što su demokrate nedavno progurale zakon koji ima za cilj snižavanje cena lekova na recept. Farmaceutske i biotehnološke akcije u celini su se kretale u suprotnom smeru od kladioničarskih kvota koje favorizuju demokratski pobedu, objavili  su nedavno analitičari Goldman Sachs banke. Zdravstveni sektor S&P 500 pao je za nekih 7% u 2022 godini, dok je S&P 500 farmaceutski indeks porastao u istom periodu za oko 1%.

Tehnološki sektor - Prema analitičarima Citi banke, nejasno je i dalje da li reforma mega tehnoloških kompanija ima podršku obe stranke. Pobeda republikanaca u Predstavničkom domu ili Senatu „verovatno znači zamrzavanje zakonodvanih inicijativa, što je pozitivno za ovaj segment tržišta“. Nasdak 100 indeks,indeks u kom prevagu imaju kompanije iz tehnološkog sektra, je ove godine pao za otprilike jednu trećinu.

Kanabis - Akcije iz kanabis sektora, kao što je Canopi Growth, imaju tendenciju da se kreću u  zavisnosti od razvoja zakonodavstva i legalizacije. Izgledi za povoljnije zakonodavstvo vezano  sa kanabis povećavaju se sa izborom demokratske većine. AdvisorShares Pure US Cannabis ETF (MSOS) koji prati akcije iz pomenutog sektora je pao za preko 55% ove godine.

Kina

Kineske i hongkoške akcije naglo su skočile u petak usred spekulacija da bi Peking uskoro mogao ublažiti svoje stroge mere vezane za COVID-19 pandemiju. Međutim, tamošnji zvaničnici su u subotu demantovali navode i rekli da se zemlja i dalje drži svoje striktne politike po pitanju karantina. 

Kina će u narednoj sedmici objaviti podatke o trgovini, inflaciji i novim kreditima za koje se očekuje da će pokazati slabost druge najveće svetske ekonomije jer COVID-19 još uvek  utiče snažno na agregatnu tražnju.

Peking takođe treba da objavi podatke o deviznim rezervama, koje se iscrpljuju dok vlasti pokušavaju da ojačaju juan koji je na pravom putu da ostvari svoju najgoru godinu od 1994. godine. Kineske devizne rezerve beleže konstantan pad zadnjih 8 meseci spuštivši se ispod psihološke granice od 3 hiljade milijardi dolara nakon što je američki FED snažno ojačao svoju valutu počevši sa dizanjem cene novca u martu ove godine

UK BDP

Ujedinjeno Kraljevstvo će u petak objaviti preliminarne podatke o rastu u trećem kvartalu, za koje se očekuje da će pokazati da je ekonomija pala za 0,5% u tri meseca zaključno  sa septembrom. 

Prošlog četvrtka Banka Engleske je naglo povećala kamatne stope u nastojanju da se bori protiv razuzdane inflacije koja je preskočila 10% uz upozorenje da  sledi duga recesija na ostrvu. BoE predviđa da će inflacija dostići 40-godišnji maksimum od oko 11% tokom tekućeg kvartala. Takođe,  prema  mišljenju  monetarnih vlasti Britanija je već ušla u recesiju koja bi potencijalno mogla da potraje dve godine - duže nego tokom finansijske krize 2008-09.

Prema poslednjem istraživanju, stopa očekivane inflacije u narednih 10 godina je kod građana oslabila sa septembarskih 4,3% na oktobarskih 4,2% što bi mogao biti signal da smo blizu cenovnoh vrha.   

Na kraju ovonedeljnog TW24 Notes smo se odlučili da prezentujemo najnovije  mišljenje analitičara i portfolio menadžera legendarne banke sa Wall Street-a -  Goldman Sachs. Naime, u svojoj najnovijoj novembarskoj analizi GS ističe da su dosada objavljeni rezultati poslovanja za Q3 bili na nivou očekivanja uprkos izazovnim ekonomskim uslovima. Jak dolar je negativno uticao na rast prodaje američkih kompanija dok su rastuće plate limitirale profitne margine. Prema rečima analitičara iz GS-a, oni i dalje preferiraju defanzivne sektore američkih akcija sa jakim dividednim prinosom imajući u vidu istorijski podatak da, uprkos recesiji, dividende opadaju u proseku samo 1%. Što se tiče indeksa, u kratkom roku od 3 meseca vide pad S&P 500 na oko 3.600 poena dok u srednjem roku od 6 meseci vide snažan rast na oko 4.000 poena.

U nastavku izlažemo tabelu sa GS preferencijama i prognozama kretanja:

 


 

Investiraj odmah