Jačanje dolara stvara inflacione glavobolje za centralne banke

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
20.09.2022

Američki dolar doživeo je rekordan rast u poslednje dve decenije. Rast koji preti da ugrozi globalnu ekonomiju pojačavajući inflacione glavobolje za centralne banke širom sveta. Uloga dolara kao primarne valute koja se koristi u globalnoj trgovini i finansijama znači da njegove fluktuacije imaju široko rasprostranjene uticaje. Snaga dolara se oseća u nestašici goriva i hrane na Šri Lanki, u rekordnoj inflaciji u Evropi, kao i trgovinskom deficitu Japana. Ovo sve navodi kreatore monetarnih politika, kao i investitore širom sveta da pažljivo prate ishod sastanka o politici Federalnih rezervi kako bi saznali dalju putanju dolara. Očekuje se da će američka centralna banka u sredu povećati kamatne stope za najmanje 0,75 procentnih poena što će verovatno podstaći dalji rast dolara.

ICE U.S. dolar indeks koji meri vrednost američkog dolara u odnosu na korpu valuta svojih najvećih trgovinskih partnera, porastao je za više od 14% u 2022. godini, i na putu je da postigne rekordan godišnji rast od momenta lansiranja indeksa 1985. Uzrok jačanja dolar je više nego jasan. Agresivno povećanje kamatnih stopa Fed-a podstaklo je investitore na globalnom nivou da povlače novac sa drugih tržišta kako bi investirali u američku imovinu sa većim prinosom. Nedavni ekonomski podaci ukazuju na to da američka inflacija ostaje tvrdoglavo visoka, jačajući argumente za povećanje stope Fed-a i još jači dolar. Takođe, loši ekonomski izgledi za ostatak sveta podstiču jačanje dolara. 

Za SAD, jači dolar znači jeftiniji uvoz što je vetar u leđa naporima da se obuzda inflacija, ali za ostatak sveta, rast dolara znači dodatni inflatorni pritisak koji stvara nove glavobolje centralnim bankama. Svetska banka je u četvrtak upozorila da globalna ekonomija ide ka recesiji, a posebno su ugrožene ekonomije u razvoju. Jači dolar čini dolarske dugove, koje su vlade i kompanije zemalja u razvoju podigle, skupljima za vraćanje. Prema podacima Instituta za međunarodne finasije, vlade zemalja u razvoju imaju 83 milijarde duga u američkim dolarima koje treba da dospeju do kraja sledeće godine. Pored toga jačanje dolara uticalo je na drastično poskupljenje hrane i goriva u zemljama u razvoju, 

Kada je reč o evrozoni, slabljenje evra u odnosu na američki dolar pojačava istorijski visoke stope inflacije, izazvane ratom u Ukrajini i porastom cena gasa i struje. Na sastanku Evropske centralne banke 8. septembra, predsednica Kristin Lagard izrazila je zabrinutost zbog pada evra od 12% ove godine, rekavši da je to „doprinelo jačanju inflatornih pritisaka“. ECB je signalizirala agresivniji politički stav, a investitori sada predviđaju porast stope na 2,5%. Ipak, to nije značajno doprinelo jačanju evra, što signalizira da je ECB nemoćna kada je reč o daljem jačanju dolara, smatraju stručnjaci.

Slabljenje jena doprinelo je da Japan zabeleži rekordan jednomesečni trgovinski deficit u novijoj istoriji od 2,82 biliona jena, što je ekvivalentno 20 milijardi dolara, pošto je vrednost uvoza porasla za 50% zbog viših cena energije i pada valute.

Izvan SAD, jak dolar sada postaje ogromna negativna prepreka centralnim bankama, zbog čega analitičari ne isključuju mogućnost postojanja koordinisane intervencije centralnih banaka za slabljenje dolara. Za sada kineska centralna banka pokušala je da ojača juan puštanjem dodatne dolarske likvidnosti na tržište. 

 

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

Investiraj odmah