Jaka poslovna aktivnost SAD-a dalje obeshrabruje snižavanje stopa

Analitički tim TW24
Foto: Canva
24.05.2024

Jaka poslovna aktivnost SAD-a dalje obeshrabruje snižavanje stopa, SEC odobrio Ether ETF-ove

Fjučersi na američke indekse akcija neznatno su u porastu nakon jučerašnjih gubitaka. Investitori su postali oprezni nakon što su jači od očekivanih podaci o poslovnoj aktivnosti SAD-a u četvrtak odložili očekivanja o smanjenju kamatnih stopa za mesec dana. Čini se da današnji podaci potvrđuju tu ideju, pokazujući da su narudžbine trajnih dobara za april porasle za 0,7%, u poređenju sa očekivanjima da će pasti za 0,8%.

U premarket sesiji akcije Nvidia (NVDA) nastavile su svoj rast. Nasuprot tome, akcije softverske kompanije Workday (WDAY) pale su za oko 12% u premarket sesiji, nakon što je kompanija smanjila svoju godišnju prognozu prihoda od pretplata, ključnog pokazatelja njenog uspeha. Intuit (INTU) je podigao svoju prognozu za godišnju dobit i prodaju. Ipak, čelnici kompanije su naveli da je broj korisnika TurboTax-a opao, što je rezultiralo padom akcija za oko 5% u premarket trgovanju. Akcije visokotehnološkog odbrambenog izvođača Booz Allen Hamilton (BAH) porasle su u premarket sesiji nakon što je kompanija zabeležila bolje nego očekivane kvartalne prihode i ostvarila profit. Proizvođač Ugg čizama i Hova cipela, Deckers Outdoor (DECK), zabeležio je rast akcija nakon što je kompanija premašila očekivanja Wall Streeta za prodaju i dobit. Akcije Ross Stores (ROST) skočile su u premarket sesiji nakon što je kompanija objavila bolje nego očekivane kvartalne rezultate i prodaju.

SEC odobrio ETF-ove povezane sa cenom Ethereuma

Američka Komisija za hartije od vrednosti  (SEC) odobrila je u četvrtak aplikacije Nasdaqa, CBOE i NYSE za listiranje ETF-ova povezanih sa cenom Ethereuma. Početak trgovanja ovim proizvodima očekuje se kasnije ove godine.

Odobrenje SEC-a stiglo je šest meseci ranije nego što se očekivalo. Wall Street je predviđao da će agencija čekati celu godinu nakon lansiranja Bitcoin ETF-a pre nego što razmotri aplikacije za Ether ETF, uz moguća odlaganja pravnih postupaka do početka 2025. godine.

Nakon što je SEC odobrio kripto fjučers ETF-ove i Bitcoin ETF ranije ove godine, postalo je jasno da pravna borba neće biti potrebna. Kompanije koje su među prvima dobile ovo odobrenje uključuju VanEck, BlackRock, Fidelity, Grayscale, Franklin Templeton, ARK 21Shares, Invesco Galaxy i Bitwise. Ove firme su morale da se slože da se Ether držan u ETF-ovima neće koristiti za staking.

Sledeći korak je odobrenje S-1 prijava, što bi moglo potrajati nekoliko nedelja ili duže.

SAD: Poslovna aktivnost u maju ubrzala najviše u poslednje dve godine

Poslovna aktivnost u SAD-u ubrzala je početkom maja najbržim tempom u poslednje dve godine, odražavajući snažniji rast pružalaca usluga praćen porastom inflacije. S&P Global kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za maj je porastao na 54.4, najviše od aprila 2022. Podsetimo, vrednosti veće od 50 ukazuju na ekspanziju. 

Napredak signalizira značajan porast ukupne aktivnosti u sredini drugog kvartala. Rast aktivnosti pružalaca usluga ovog meseca bio je najbrži u godinu dana, a proizvodnja se širila bržim tempom prema S&P Global-u. Takva otporna tražnja otežava smirivanje inflacije, što podržava nameru Feda da zadrži više kamatne stope duže vreme.

S&P Global kompozitna mera cena ulaznih proizvoda porasla je na drugi najviši nivo od septembra, dok je grupni pokazatelj cena koje su naplaćene takođe porastao.

Fabričke ulazne cene napredovale su najbržim tempom od novembra 2022. godine, pokazao je izveštaj. Mere plaćenih i primljenih cena za pružaoce usluga takođe su se povećale.

Alibaba prikuplja 4,5 mlrd $ putem obveznica za finansiranje otkupa akcija

Alibaba (9988) planira da prikupi 4,5 milijardi $ putem emitovanja konvertibilnih obveznica radi finansiranja otkupa akcija nakon sličnog poteza e-trgovinskog rivala JD.com (JD). Konvertibilne obveznice koje dospevaju za 7 godina nosiće kamatu od 0,5%, saopštila je kompanija u podnescima na berzi u Hong Kongu. Veličina transakcije mogla bi dostići 5,0 milijardi $ ako se opcija za kupovinu dodatnih obveznica u potpunosti iskoristi.

Obveznice se mogu zameniti za akcije po početnoj ceni od oko 105,04 $ po američkoj depozitarnoj akciji, što predstavlja premiju od 30% u odnosu na cenu na zatvaranju u četvrtak od 80,80 $. Alibaba planira otkup oko 14,8 miliona depozitarnih akcija. Agencija Fitch Ratings dodelila je ocenu A+ za obveznice i očekuje da će Alibaba potrošiti između 11 i 13 milijardi $ na otkup akcija tokom narednih nekoliko godina. Ranije ove nedelje, JD.com je prikupio 2 milijarde $ putem 5-godišjih konvertibilnih obveznica koje se mogu zameniti za akcije po premiji od 35% u odnosu na referentnu cenu od 33,85 $ po američkoj depozitarnoj akciji. Povećani tempo otkupa dolazi kako se kompanije suočavaju sa rastućom konkurencijom u e-trgovini i sporim ekonomskim oporavkom Kine.

Nvidia se suočava sa izazovima u Kini

Nvidia-in (NVDA) najnoviji AI čip, razvijen za kinesko tržište, suočava se sa izazovima na početku prodaje. Prema izvorima, velika ponuda primorala je kompaniju da cenu svog čipa postavi ispod konkurentske ponude kineskog Huawei-a, ističući teškoće s kojima se Nvidia-ino poslovanje u Kini suočava usled američkih sankcija na izvoz AI čipova i pojačane konkurencije.

Nvidia je predstavila tri čipa prilagođena kineskom tržištu prošle godine nakon što su je američke sankcije sprečile da izvozi svoje najnaprednije poluprovodnike. Međutim, iako je H20 čip smatran najmoćnijim proizvodom Nvidia-e dostupnim na kineskom tržištu, izvori tvrde da postoji višak ponude ovog čipa, što ukazuje na slabu tražnju. Tržišna borba postaje sve neizvesnija za Nvidiju, posebno s obzirom na rastući uticaj Huaweija, koji planira dramatično povećanje isporuka svog Ascend 910B čipa, koji nadmašuje Nvidijin H20 u nekim ključnim metrikama.

Finansijski izveštaj Nvidije za Q1 upozorio je da je poslovanje u Kini "značajno" niže nego pre uvođenja restrikcija izvoza u oktobru. Očekuje se da će konkurencija na tržištu u Kini ostati veoma oštra. Distributeri u Kini prodaju H20 po nižoj ceni od Huawei-vog čipa, ali se očekuje da će konkurencija na tržištu uticati na dinamiku cena u budućnosti.

Grafik dana: S&P 500 energetski sektor vs Nvidia

Tržišna kapitalizacija kompanije Nvidia (NVDA) dostigla je impresivnih 2,6 biliona dolara, što je za 890 milijardi dolara više od kombinovane vrednosti svih kompanija iz energetskog sektora u sastavu S&P 500 (XLM).

Još više zabrinjava činjenica da je ukupna neto dobit energetskog sektora (XLM) iznosi 128 milijardi dolara u poređenju sa 43 milijarde dolara neto dobiti Nvidije.

Investiraj odmah