J.P.Morgan predviđa blagu recesiju u SAD sledeće godine

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
17.11.2022

AMERIČKI FJUČERSI U MINUSU NAKON PODATKA O NEZAPOSLENOSTI U SAD

Nezaposlenost u SAD pala na 222.000 što je ispod procena ekonomista od 225.000. Godišnja inflacija evrozone je finalizovana na 10,6% u oktobru, u odnosu na septembarskih 9,9%.  Dow fjučers ugovor je pao za 367 poena, ili 1.1%, S&P 500 se trgovao za 49 poena, ili 1.22% niže, a Nasdaq 100 fjučers je pao za 166 poena, ili 1.43%.  Cena zlata pala je 0.83% dok je EUR/USD pao za 0.69% na nivo od 1.032.

NVIDIA (NASDAQ:NVDA),  jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova za lične računare  i sisteme na čipu za mobilno i automobilsko tržište, objavila je zaradu u trećem kvartalu koja je ispod prognoza analitičara i prihod koji je nadmašio očekivanja. NVIDIA je objavila zaradu po akciji od 0,58 dolara uz prihod od 5,93 milijarde dolara. Analitičari su očekivali dobit po akciji od 0,71 dolara uz prihod od 5,8 milijardi dolara. Akcije NVIDIA-e su porasle 1% u trgovanju pre početka američke trgovačke sesije na 160.83 dolara. Trenutna vrednost kompanije iznosi 396.47 milijardi dolara. 

Akcije kompanije Cisco Systems (NASDAQ:CSCO) porasle su u sredu posle radnog vremena berze na osnovu saopštenja kompanije o fiskalnoj zaradi za prvi kvartal. Firma za digitalne komunikacije bila je na vrhu konsenzusa profita i prihoda, objavila je prilagođenu zaradu po akciji od 0,86 dolara, što je 0,02 dolara bolje od procene analitičara od 0,84 dolara, sa prihodima od 13,6 milijardi dolara, iznad očekivanja od 13,29 milijardi dolara. Cisco akcijama se trenutno trguje 4,51% iznad njihove zaključne cene u sredu, po ceni od 46,32 dolara po akciji. Trenutna vrednost kompanije iznosi 182.26 milijardi dolara. 

Thyssenkrupp AG (XETRA:TKAG), nemački multinacionalni konglomerat za industrijsko inženjerstvo i proizvodnju čelika, objavio je zaradu u trećem kvartalu koja je nadmašila prognoze analitičara i prihod koji je nadmašio očekivanja. Thissenkrupp AG je objavio zaradu po akciji od 1,2 evra uz prihod od 10,95 milijardi evra. Analitičari su očekivali dobit po akciji od 0,774 evra uz prihod od 10,64 milijarde evra. Cena akcije je pala 2.39% na 5.47 EUR a kompanija trenutno vredi 3.40 milijarde EUR.

Alibaba (NYSE:BABA), kineski gigant u oblasti e-trgovine, prijavio je kvartalne rezultate. Zarada po akciji iznosi 12.92 dolara u odnosu na očekivanja analitičara od 11.74 dolara. Prihod iznosi 207.18 milijardi dolara što je ispod očekivanja analitičara od 208.52 milijarde dolara. Cena akcije je pala 2.11% u trgovanju pre otvaranja američkih berzi a trenutna vrednost kompanije iznosi 210.18 milijardi.

J.P. MORGAN PREDVIĐA BLAGU RECESIJU U SAD SLEDEĆE GODINE

Ekonomisti J.P.Morgana predviđaju „blagu recesiju“ u Sjedinjenim Državama u zadnjoj polovini sledeće godine s obzirom na očekivanja da će Federalne rezerve dodatno pooštriti monetarnu politiku u borbi protiv inflacije. Investiciona banka predviđa da će se ekonomija smanjiti za 0,5% do četvrtog kvartala naredne godine, a možda i da se povuče u 2024. To bi trebalo da smanji bruto domaći proizvod (BDP) SAD u 2023. na 1%.

JPM očekuje povećanje kamatne stope od 100 baznih poena od Fed-a do marta 2023, nakon povećanja za više od 300 baznih poena do sada ove godine. Povećanje od 50 bps očekuje se u decembru, a zatim po 25 bps u februaru i martu. Inflacija potrošačkih cena u SAD će se ohladiti na 4,1% do kraja 2023. godine. U oktobru je ta cifra iznosila 7,7%. Očekuje se da će se rashodi za ličnu potrošnju – preferirana metrika inflacije Fed-a – smanjiti na 3,4% sledeće godine.

Usporavanje agregatne tražnje moglo bi dovesti do toga da američka ekonomija otpusti više od milion radnih mesta do sredine 2024. godine, što bi onda moglo dovesti do toga da Fed počne da smanjuje stope za 50 baznih poena po kvartalu počevši od drugog kvartala 2024. godine, rekao je JPM.

TAJVAN NUDI VEĆE PORESKE OLAKŠICE TEHNOLOŠKIM KOMPANIJAMA

Tajvan je predložio veće poreske olakšice za istraživanje i razvoj tehnoloških kompanija, nastojeći da zadrži svoju vodeću poziciju u proizvodnji poluprovodnika dok druge zemlje nude milijarde za jačanje svoje industrije čipova. Ministarstvo ekonomije je saopštilo da je imperativ da Tajvan ostane konkurentan jer zemlje uključujući Sjedinjene Države, Japan i Južnu Koreju povećavaju poreske olakšice i subvencije za svoju industriju čipova u svetlu velikih poremećaja u globalnim lancima snabdevanja izazvanih pandemijom COVID-19. 

Predlog dolazi u amandmanu na statut o industrijskim inovacijama koji je predložilo ministarstvo ekonomije, čime se olakšice za porez na dobit preduzeća povećavaju sa 15% na 25%. Za usvajanje amandmana potrebno je odobrenje parlamenta, za koji se vlada nada da će stupiti na snagu od 1. januara. „Za Tajvan, globalna situacija trenutno predstavlja preloman trenutak, tako da Tajvan mora da nastavi da ide napred, da istražuje i razvija se“, rekla je novinarima ministarka ekonomije Vang Mei-hua, dodajući da se neki detalji za poreske olakšice još uvek razrađuju. Poreski prihod bi bio vredan toga, rekla je ona.

KINA TRAŽI OD BANAKA DA IZVESTE O SVOJOJ LIKVIDNOSTI

Kineski regulatori zatražili su od banaka da izveštavaju o svojoj sposobnosti da izmire kratkoročne obaveze nakon što je oštra rasprodaja na kineskom tržištu obveznica izazvala panična povlačenja investitora iz proizvoda sa fiksnim prihodima.  Neplanirani regulatorni upiti poklopili su se sa najvećim padom kineskih kratkoročnih državnih obveznica od sredine 2020. godine. Pad, koji je podstaknut pomeranjem ka rizičnijoj imovini, uključujući akcije, podstakao je investitore da povuku novac sa kineskog tržišta duga, podstičući spiralu pada cena i ubrzavajući rasprodaju. Gubici su se takođe proširili na korporativne obveznice sa najvišim rejtingom, što je izazvalo rekordan porast prinosa ove nedelje.

Kinesko tržište akcija poraslo je poslednjih dana nakon što je vlada predsednika Si Đinpinga ublažila neke od svojih strogih politika Covid-a, uvela pakete spasa za sektor nekretnina i prešla na hlađenje tenzija sa SAD. Sa prilivom novca u akcije i druge "rizičnije" investicije, ulozi u sigurnije instrumente, državne obveznice, su stradali. Narodna banka Kine skoro je udvostručila veličinu gotovinskih injekcija kroz operacije na otvorenom tržištu u sredu. Jedna osoba upoznata sa ovim pitanjem koja ima regulatorni nadzor rekla je da će se uslovi likvidnosti verovatno stabilizovati za nekoliko dana.

UKRAJINA: PRODUŽEN DOGOVOR O IZVOZU PŠENICE ZA 120 DANA

Sporazum uz posredovanje Ujedinjenih nacija koji omogućava izvoz ukrajinskog žita iz Crnog mora biće produžen za 120 dana, objavio je Zelenski na svom twitter nalogu, ublažavajući pritisak na globalne cene hrane. Cene fjučers ugovora pšenice (ZW) pale su za 2.5%  na Čikaškoj berzi. Ukrajina i dalje želi da se sporazum produži na celu 2023. godinu te da se sporazumu doda još jedna luka. 

Ukrajina je isporučila više od 10 miliona tona žitarica kroz Crno more na čelu sa kukuruza i pšenice, otkako je sporazum stupio na snagu. Prošlog meseca Rusija je nakratko suspendovala svoje učešće u sporazumu, ali nakon intervencije UN-a i Turske, dogovor je nastavlje. UN je dala garacije ruskom lideru da su potpuno posvećene otklanjanju prepreka za izvozu hrane i đubriva iz Ruske Federacije.

INDIJSKE RAFINERIJE POSTAJU OPREZNE SA KUPOVINOM RUSKE NAFTE KAKO SE NAZIRU SANKCIJE EU

Indijske rafinerije su oprezne sa kupovinom sirove nafte iz Rusije nakon 5. decembra kada stupe na snagu sankcije Evropske unije, dok se ne razjasni predloženi mehanizam za ograničavanje cena G7, prema izvorima upoznatim sa planovima rafinerija za kupovinu sirove nafte. Kineske rafinerije su već počele da usporavaju uvoz ruske nafte od sledećeg meseca. Azijski giganti, koji su dva od tri najveća svetska uvoznika, postali su najveći kupci Rusije nakon što je Zapad izbegavao rusku naftu od izbijanja rata u Ukrajini.

Smanjena kupovina od strane i jedne i druge države bi ostavila Rusiju da juri za alternativnim kupcima, što bi potencijalno moglo smanjiti cene čak i ako je malo verovatno da će se ti novi kupci pridružiti planu bogatih zemalja Grupe sedam (G7) da ograniče cene ruske nafte. Reliance Industries Ltd, operater najvećeg kompleksa rafinerija na svetu i glavni kupac za Rusiju, još nije dao porudžbine za utovar ruskog tereta posle 5. decembra, rekla su Rojtersu dva izvora upoznata sa planovima kupovine rafinerije. Prema izvorima, Reliance je oprezan u pogledu reakcija stranih banaka s obzirom na svoju izloženost zapadnom finansijskom sistemu i inostranu prodaju rafiniranih proizvoda.

AMERIČKI RADNICI STARBUCKS-A U 100 PRODAVNICA PLANIRAJU JEDNODNEVNU ŠETNJU

Radnici na više od 100 lokacija Starbaksa u vlasništvu američkih kompanija planiraju da u četvrtak štrajkuju jedan dan u znak protesta, kako kažu, protivzakonite odmazde protiv njihovog sindikalnog organizovanja. Odustajanje dolazi na jedan dan svake godine kada Starbucks poklanja višekratne, crvene šoljice sa prazničnom temom kupcima koji kupuju kafu. U prošlosti, promocija je povećala promet, što je rezultiralo dugim redovima i prodavnicama koje su brzo ostale bez čaša.

Radnici kažu da su nedovoljno plaćeni i da nemaju konzistentan raspored. Oni takođe protestuju zbog otpuštanja, zatvaranja prodavnica i drugih radnji za koje kažu da su nezakonita osveta Starbaksa protiv njih zbog sindikalnog udruživanja. „Organizujemo se za glas na poslu i pravo mesto za stolom“, rekla je Mišel Ajzen, zaposlena u Bafalu u Njujorku. Starbucks ima skoro 9.000 lokacija u vlasništvu korporacija u SAD.

Starbaks je saopštio da poštuje pravo zaposlenih na organizovanje, da je zatvaranje prodavnica bilo zbog bezbednosnih razloga i da su otpušteni zaposleni prekršili politiku kompanije. Kompanija i sindikat su se međusobno optuživali za odugovlačenje pregovaranja.

GRAFIK DANA: RAZLIKA PRINOSA IZMEĐU DESETOGODIŠNJIH I DVOGODIŠNJIH AMERIČKIH OBVEZNICA OSTAJE BLIZU NIVOA KOJI NISU VIĐENI U ČETIRI DECENIJE

Prinosi američkih državnih obveznica porasli su nakon jučerašnjih naznaka zvaničnika Federalnih rezervi vezano za poštravanje monetarne politike i terminalne stope Fed-a.   Kriva prinosa prikazuje kamatne stope koje kupci državnog duga traže da bi pozajmili svoj novac u različitim vremenskim periodima — bilo preko noći, na jedan mesec, 10 godina ili čak 100 godina. Kriva prinosa je obično uzlazno nagnuta, pri čemu se viša fiksna stopa prinosa zarađuje od pozajmljivanja novca na duže vremenske periode.

Zahvaljujući centralnoj poziciji dolara u globalnom finansijskom sistemu, kriva prinosa na  američke državne obveznice deluje kao neka vrsta barometra o budućem pravcu svetske privrede te ima visok stepen tačnostu u signaliziranju recesije. Kriva prinosa ima tendenciju da se izravnava kada investitori očekuju usporavanje privrede ili recesiju, dok je negativna kriva prinosa uglavnom bila predznak recesije.

 

Investiraj odmah