Kashkari: Nisam uveren da su povećanja stope FED-a gotova

Analitički tim TW24
Foto: Canva
07.11.2023

Pad kineskog izvoza; Kashkari: Nisam uveren da su povećanja stope FED-a gotova

Fjučersi na globalne indekse akcija su zabeležili pad ovog jutra,  dok je dolar ojačao, nakon što je Neel Kashkari, predsednik FED-a Minneapolis-a, smanjio očekivanja o brzom smanjenju kamatnih stopa od strane američke centralne banke. Cena lake američke  nafte WTI (MCL) pala je ispod 80 dolara po barelu prvi put u više od dva meseca. Sa druge strane Atlantika glavni ekonomista Banke Engleske, Hu Pil, nagovestio je da bi smanjenje kamatnih stopa moglo biti u planu sredinom 2024.

Nemačka industrijska proizvodnja doživela je veći pad od očekivanog u septembru, vođena padom u ključnom automobilskom sektoru. Proizvodnja je pala za 1,4% u odnosu na prethodni mesec, prema sezonski i kalendarom prilagođenim podacima koje je izdala nemačka statistička kancelarija Destatis u utorak. Ovo je bio strmiji pad od 0,4% pada koji su ekonomisti predvideli na osnovu ankete sprovedene od strane The Wall Street Journal. Za treći kvartal u celini, proizvodnja je bila za 2,1% niža nego u prethodnom tromesečnom periodu.

Akcije kompanije Uber (UBER) pale su za 1,5% nakon što je kompanija za prevoz putnika objavila rezultate trećeg kvartala koji su bili ispod očekivanja. Akcije kompanije WeWork (WE) skočile su za 35% nakon što je kompanija podnela zahtev za bankrot u sudu u New Jerseyju. Akcije Peloton-a (PTON) su pale za 5,2% nakon što je Deutsche Bank (DBK) snizio rejting kompanije za fitnes opremu navodeći "nedostatak jasnoće" u njihovoj perspektivi rasta.

Pad kineskog izvoza kao Upozorenje na globalno ekonomsko usporavanje

U oktobru je Kina doživela pad izvoza za  6,4% na godišnjem nivou, nastavljajući niz od šest meseci neprekidnog smanjenja, što je jasan signal slabljenju globalne ekonomske potražnje. Iako je uvoz zabeležio skok od 3% posle dugog perioda padanja, ekonomski eksperti upozoravaju na potrebu za daljim snažnim merama da se ekonomija ne bi našla u novoj “krizi usporavanja”.

“Zategnutost kaiša” u sektoru nekretnina i oprezna potrošnja, nasleđe pandemijskih godina, stavljaju dodatni pritisak na kinesku vladu da pronađe nove puteve za oživljavanje unutrašnje potrošnje. Pored toga, blagi ekonomski oporavak u trećem kvartalu, koji je donekle ublažio usporavanje iz prethodnog perioda, nije uspeo da potpuno razbistri ekonomski pravac. Sa padom fabričkih narudžbi očekivanja su da će se Peking okrenuti još agresivnijim fiskalnim i monetarnim politikama, uključujući potencijalno smanjenje kamatnih stopa i povećanje državnih izdataka, pa čak i moguće olakšice u porezima za domaćinstva, kako bi se podstakao ekonomski rast i potrošnja. MMF je povećao svoju prognozu rasta za Kinu za ovu i narednu godinu za 0,4 procentna poena, podižući predviđanja rasta BDP-a za 2023. na 5,4% i za 2024. na 4,6%.

Neel Kashkari: Nisam uveren da su povećanja stope FED-a gotova

Neel Kashkari, predsednik FED-a  Minneapolis-a, izrazio je oprez u vezi sa završetkom ciklusa povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi. Uprkos očekivanjima tržišta nakon poslednjeg sastanka FOMC-a, Kashkarijeva izjava ukazuje na mogućnost da borba sa inflacijom još uvek nije gotova. U intervjuu za The Wall Street Journal, Kashkari je naglasio da bi veća greška bila u "nedovoljnom zatezanju" monetarne politike nego u prekomernom, ističući da je postizanje inflacije od 2% u razumnom vremenskom okviru ključni prioritet.

Kako je američka ekonomija dodala 150.000 novih radnih mesta u oktobru uz lagani porast stope nezaposlenosti na 3,9%, podaci idalje ostaju u suprotnosti sa prethodnim optimističnijim izvještajima, te signaliziraju da je tržište rada još uvek zategnuto. Kashkari, koji ima pravo glasa u odboru FED-a koji određuje kamatne stope, ističe da mu je potrebno više informacija pre nego što može doneti konačnu odluku o sledećim koracima u vezi sa kamatnim stopama. "Nisam spreman da kažem da smo na dobrom mestu," zaključuje on. Sledeći sastanak komiteta zakazan je za 12-13. decembra. 

UBS zabeležio gubitak usled visokih troškova integracije Credit Suisse-a 

UBS Grupa (UBSG) je izvestila o neto gubitku u trećem kvartalu nakon što su troškovi i rashodi vezani za integraciju konkurentske banke Credit Suisse značajno uticali na zaradu banke.

UBS, koji je u junu zatvorio svoju akviziciju Credit Suisse u okviru “spasavanja” bivšeg konkurenta, prijavio je neto gubitak od 785 miliona dolara u poređenju sa neto profitom od 1,73 milijarde dolara u istom periodu prošle godine, što je daleko više od procenjenog gubitka od 444 miliona dolara, prema konsenzusu analitičara WSJ-a. Operativni troškovi banke su porasli za 97% na 11,64 milijarde dolara, odražavajući troškove poslovanja Credit Suisse i troškove integracije, kao i nepovoljne efekte deviznih kurseva na nekim tržištima. Analitičari su očekivali operativne troškove od 11,7 milijardi dolara. Međutim, prihodi UBS-a, porasli su za 42% na 11,695 milijardi dolara, premašujući očekivani konsenzus od 11,32 milijarde dolara.

Banka je naglasila da je zabeležila neto priliv od 22 milijarde dolara novog novca u svom globalnom poslovanju upravljanja bogatstvom, predvođenog povratkom sredstava postojećih i novih klijenata.

Guggenheim predviđa pad stopa FED-a ispod 3%! Da li obveznice postaju sve privlačnije?

Investicioni gigant Guggenheim Investments sugeriše da investitori treba da zanemare trenutni nemir na tržištu obveznica i pripreme se za skori zaokret politike Federalnih rezervi ka smanjenju kamatnih stopa. Uprkos očekivanjima da će FED zadržati postojeće visoke kamatne stope na narednim sastancima, analitičari kompanije procenjuju da će ekonomska recesija u prvoj polovini 2024. godine verovatno izazvati smanjenje kamatnih stopa za oko 150 bazičnih poena već naredne godine, a potom i dodatno smanjenje u 2025. godini.

Matt Bush, ekonomista u Guggenheimu, u svom nedavnom podcastu za klijente, istakao je očekivanje da će FED smanjiti referentnu kamatnu stopu ispod 3% i da će privremeno obustaviti smanjenje bilansa tokom blage recesije koja se nazire. Ovi potezi bi mogli učiniti obveznice trenutno atraktivnim ulaganjem. Pored toga, naglo smanjenje prinosa na 10-godišnje državne zapise prošle nedelje nakon sastanka FOMC-a, ukazuje nato, navodi on. Sa oko 218 milijardi dolara pod upravljanjem, Guggenheim se pozicionira kao predvodnik u pogledu budućeg ulaganja u imovinu sa fiksnim prinosima.

Ulaganje u vreme pada: Indeksi u crvenom ali istorija obećava!

Trenutno, S&P 500 (MES) indeks se nalazi u padu od -6,39% od svog prethodnog maksimuma. Iako to može izgledati kao razlog za brigu, detaljan osvrt na istorijske podatke pruža drugačiju perspektivu.  Od 1928. godine, S&P 500 je proveo preko 71% vremena u nekom obliku pada u odnosu na svoje maksimalne nivoe. Padovi su normalni delovi investicionog ciklusa, a ne anomalije!

Dodatna analiza prikazana u tabeli daje uvid u performanse indeksa nakon padova različitih intenziteta. Istorija pokazuje da, bez obzira na trenutni pad, tržište obično zabeleži rast u narednoj godini. Štaviše, šanse za pozitivan povratak i veličina tog povratka dodatno rastu s protokom vremena. Najveći padovi, veći od 40%, istorijski su praćeni najvećim dugoročnim povratima, naročito na vremenskom periodu od 20 godina.

Dakle, za investitore sa dugoročnim pristupom i strategijom konstantnog ulaganja, ovi podaci mogu poslužiti kao podsetnik da su padovi tržišta prilike za kupovinu, a ne za paniku!

Investiraj odmah