Kina nudi pogodnosti za nemačke automobile

Analitički tim TW24
Foto: Canva
24.06.2024

Tužioci preporučili krivično gonjenje Boeinga, Kina nudi pogodnosti za nemačke automobile

Tržište akcija bilo je pod pritiskom ovog jutra, pri čemu su fjučersi na Nasdaq 100 (MNQ) pali za 0,2%, dok su fjučersi na S&P 500 (MES) ostali stabilni. Trenutno ulazimo u period ispunjen političkim rizicima, s prvim krugom glasanja na francuskim parlamentarnim izborima u nedelju, gde ankete pokazuju porast podrške krajnje desničarskoj stranci Nacionalni front. Takođe, u utorak će se održati prva predsednička debata u SAD između aktuelnog predsednika Joe Bidena i republikanskog izazivača Donalda Trumpa. Očekuje se da će objava baznog PCE-a u SAD u petak potvrditi ublažavanje inflatornih pritisaka, što bi moglo otvoriti put za smanjenje kamatnih stopa u septembru, za koje tržišta procenjuju 65% šanse. U jutarnjoj sesiji, nekoliko značajnih kompanija zabeležilo je promene u vrednosti svojih akcija, što je izazvalo pažnju investitora. Nvidia (NVDA) je nastavila pad, beležeći gubitak od 3% u premarket sesiji. United Parcel Service (UPS) je zabeležio rast od 0,5% nakon što je objavljeno da će prodati svoju poslovnu jedinicu Coyote Logistics kompaniji RXO (ROX) za 1,025 milijardi dolara. Akcije RXO-a su nakon ove objave skočile za 14%. Eli Lilly (LLY) je zabeležio rast od 1% nakon što je kompanija saopštila da je njihov lek za mršavljenje, Zepbound, uspešno rešio problem apneje u snu kod 52% pacijenata. Kompanija Trump Media & Technology (DJT) je porasla za 7%, oporavljajući se nakon prošlo-nedeljnog pada. Under Armour (UA) je zabeležio pad od 2,3% nakon što je kompanija pristala da plati 434 miliona dolara za rešavanje grupne tužbe iz 2017. godine u kojoj je optužena za prevaru akcionara. ResMed (RMD) je doživeo pad od 12% nakon što su rezultati ispitivanja leka za mršavljenje tokom vikenda izazvali sumnje u efikasnost tretmana. 

Američki tužioci preporučili krivično gonjenje Boeinga

Američki tužioci preporučuju visokim zvaničnicima Ministarstva pravde da podnesu krivične prijave protiv Boeinga (BA) nakon što su utvrdili da je proizvođač aviona prekršio sporazum vezan za dve fatalne nesreće. Ministarstvo pravde mora odlučiti do 7. jula da li će goniti Boeing.

Prema sporazumu iz 2021. godine, Ministarstvo pravde se složilo da ne goni Boeing zbog navoda da je prevario Federalnu avijacijsku administraciju, pod uslovom da kompanija preuredi svoje prakse usklađenosti i podnosi redovne izveštaje. U maju ove godine zvaničnici su utvrdili da je kompanija prekršila ovaj sporazum koji ju je štitio od krivične prijave za zaveru za prevaru.

Krivične prijave bi produbile krizu koja se razvija u Boeingu, koji je pod nadzorom američkih tužilaca, regulatora i zakonodavaca nakon što je panel otpao sa jednog od njegovih aviona u vlasništvu Alaska Airlines (ALK) tokom leta 5. januara, samo dva dana pre nego što je sporazum iz 2021. istekao. Alternativno, umesto da goni Boeing, DOJ bi mogao produžiti sporazum iz 2021. godine za godinu dana ili predložiti nove, strože uslove.

Kina nudi pogodnosti nemačkim proizvođačima automobila u pokušaju da zaustavi carine na EV

Peking je predložio nemačkim proizvođačima luksuznih automobila povoljnije uslove u zamenu za podršku Berlina u ukidanju planiranih evropskih carina na kineska električna vozila. Kina je ponudila smanjenje postojećih carina na automobile sa velikim motorima ako EU odustane od carina na uvoz kineskih električnih vozila.

Kineski ministar trgovine Wang Wentao nagovestio je ovu mogućnost nemačkom ministru ekonomije Robertu Habecku tokom sastanka u Pekingu. Ponuda dolazi u trenutku kada EU razmatra povećanje carina na kineska električna vozila do 48%. Evropska komisija tvrdi da su planirane carine zasnovane na studiji o kineskim državnim subvencijama, ali Kina smatra ove mere protekcionističkim.

Kina je ranije signalizirala mogućnost uvođenja 25% carina na velike evropske automobile, što bi pogodilo nemačke proizvođače poput Mercedes-Benza (MBG) i BMW-a (BMW). Nemačko Ministarstvo ekonomije nije potvrdilo Wangove komentare, dok kinesko Ministarstvo trgovine i Evropska komisija nisu odgovorili na zahteve za komentar. EU planira uvođenje privremenih carina u julu, koje će postati konačne u novembru ako se ne postigne dogovor.

Veliki skok akcija Midea Real Estate-a nakon najave privatizacije

Akcije kineske kompanije Midea Real Estate (3990) zabeležile su skok od 70% nakon što je najavljeno da će se najveći deo kompanije izdvojiti u privatnu firmu. Ovu odluku doneli su osnivači Midea Group, He Xiangjian i njegova supruga Lu Deyan, koji su među najbogatijim ljudima u Kini.

Planom je predviđeno da se glavno poslovanje, koje čini 95% prihoda kompanije, prebaci iz javnog u privatni sektor. Preostali deo kompanije, koji će ostati na berzi, fokusiraće se na profitabilnije oblasti poput upravljanja nekretninama. Ovaj potez dolazi u trenutku kada je kineski sektor nekretnina pod velikim pritiskom. Iako Midea Real Estate nije bankrotirala zbog međunarodnih dugova, profit kompanije je značajno opao od 2021. godine. Investitorima će biti ponuđena isplata u gotovini ili akcije u novoj privatnoj kompaniji, što je izazvalo veliko interesovanje na tržištu.

Prema procenama magazina Forbes, osnivači Midea-e imaju bogatstvo od skoro 25 milijardi dolara. Njihova odluka o izdvajanje dela poslovanja dodatno je ojačala poverenje investitora, što je dovelo do naglog skoka cena akcija kompanije.

Pravila Apple App Store-a krše tehnološke regulative EU

Pravila Apple-ovog (AAPL) App Store-a krše tehnološke regulative EU jer sprečavaju programere aplikacija da usmeravaju potrošače ka alternativnim ponudama, saopštili su danas regulatorni organi za zaštitu konkurencije EU, što bi moglo rezultirati velikom novčanom kaznom za kompaniju.

Optužba protiv Apple-a je prva koju je Komisija EU podnela u okviru svog Zakona o digitalnim tržištima (Digital Markets Act - DMA), koji nastoji da ograniči moć velikih tehnoloških kompanija i obezbedi ravnopravne uslove.

Komisija je takođe kritikovali naknade koje Apple naplaćuje za olakšavanje početne akvizicije novog korisnika putem App Store-a.

EU ima rok do marta 2025. da donese konačnu odluku, a Apple je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci napravio niz promena kako bi se uskladio sa DMA nakon što je dobio povratne informacije od programera i Komisije.

Grafik Dana: Koliko dugo mogu trajati visoke kamatne stope? Tržišta obveznica kažu možda i zauvek?

Trenutno, čini se da tržište obveznica pokazuje znakove zabrinutosti zbog dugoročnih kamatnih stopa, što može značiti trajno visoke stope, prema najnovijoj analizi Bloomberg-a. 

Iako američke državne obveznice beleže oporavak ove godine, ključni pokazatelji ukazuju na moguće ograničenja u daljem rastu. S obzirom na znake usporavanja inflacije i hlađenja tržišta rada, trgovci se klade da bi Federalne rezerve mogle početi sa smanjenjem kamatnih stopa već u septembru. Međutim, postoji rastuće mišljenje da je tzv. neutralna stopa — nivo troškova zaduživanja koji ni ne stimuliše ni ne usporava rast — viša nego što FED trenutno projektuje.

Trgovci su počeli da se klade na smanjenje kamatnih stopa već u julu, dok je potražnja za terminskim ugovorima (ZT, ZN i ZB), koji bi imali koristi od rasta tržišta obveznica, u porastu. Međutim, analitičari navode da trenutni ekonomski uslovi i ograničene premije rizika u dugoročnim obveznicama čine gotovinu privlačnijom od obveznica. Ovo sugeriše da će dalji dobici na obveznicama zahtevati izraženije usporavanje inflacije i ekonomskog rasta kako bi se brže i više smanjile kamatne stope nego što FED trenutno predviđa. U suprotnom, visoke kamatne stope mogle bi ostati prisutne duže nego što se očekivalo, što bi moglo ograničiti rast tržišta obveznica.

Ekonomisti očekuju da će podaci sledeće nedelje pokazati usporavanje preferiranog pokazatelja bazne inflacije FED-a, PEC, na godišnju stopu od 2,6% za prošli mesec, sa 2,8%, što je najniže očitavanje od marta 2021. godine, ali i dalje iznad cilja FED-a od 2%.

Investiraj odmah