Kina pokreće istragu o ulozi PwC-a u skandalu Evergrande-a

Analitički tim TW24
Foto: Canva
22.03.2024

Apple izgubio 113 milijardi $ vrednosti nakon tužbe, FedEx skočio zbog dobrih rezultata

Fjučersi na američke indekse akcija danas blago osciluju, dok dolar jača u odnosu na druge valute. Akcije kompanije Reddit (RDDT) zabeležile su impresivan rast vrednosti nakon svoje inicijalne javne ponude. Iako je procenjena početna cena bila 34 $, trgovanje je počelo cenom od 47 $ zbog snažnog interesovanja investitora. Tokom trgovačkog dana, entuzijazam investitora je doveo do porasta cene akcija na maksimum od 57,80 $, dok je cena pri zatvaranju tržišta iznosila 50,44 $. 

Digital World Acquisition Corp. (DWAC) nalazi se pred ključnim momentom, sa današnjim glasanjem akcionara koje će odlučiti o potencijalnom spajanju sa Truth Social, društvenom mrežom Donalda Trumpa. Očekivanja vezana za ovo spajanje već su dovela do porasta akcija DWAC-a za skoro 3%. Sa druge strane, Lululemon Athletica (LULU) nije uspela ispuniti tržišna očekivanja svojim prognozama za 2024., što je rezultiralo padom akcija od oko 13%. Ovaj pad odražava zabrinutost investitora u vezi sa budućim rastom i profitabilnošću kompanije. U Francuskoj, akcije LVMH (LVMH) su zabeležile pad od 1,5% nakon objave o odlasku Toni Bellonija iz kompanije. Belloni je odigrao ključnu ulogu u LVMH-u, a njegov odlazak je izazvao neizvesnost među investitorima o budućem pravcu kompanije. Kompanija Tesla (TSLA) takođe se suočava sa izazovima, s padom akcija od 4% zbog izveštaja o smanjenju proizvodnje električnih vozila u Teslinoj fabrici u Kini.

Kina pokreće istragu o ulozi PwC-a u skandalu Evergrande-a

Kineske vlasti su pokrenule istragu o ulozi revizorske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC) u vezi sa optužbama za prevaru od 78 milijardi dolara protiv građevinskog giganta China Evergrande Group (3333).

Evergrande, na čelu sa osnivačem Hui Ka Yanom, optužen je za preuveličavanje prihoda od prodaje nekretnina, dve godine uoči bankrota. Kineski zvaničnici sada ispituju da li je PwC, koji je bio Evergrande-ov auditor više od decenije, propustio da uoči ove neregularnosti u računovodstvenim praksama. Ova situacija dodatno komplikuje poziciju PwC-a, koji se suočava sa posledicama skandala i smanjenjem radnih mesta u više zemalja.

Ako se PwC nađe odgovornim, mogao bi se suočiti s pravnim posledicama i zahtevima za odštetu od strane kreditora Evergrande-a. Istraga o PwC-u postavlja pitanja ne samo o ulozi revizorske firme u Evergrande skandalu, već i o širim problemima u revizorskoj praksi. Kineske vlasti su ranije kaznile i druge revizorske kuće za propuste u auditima, signalizirajući svoju odlučnost da očiste finansijsko izveštavanje i revizorske prakse.

Apple izgubio 113 milijardi $ vrednosti nakon tužbe u SAD-u

Regulatorne agencije u SAD-u i Evropi usmerile su svoju pažnju na Apple (AAPL), izazivajući zabrinutost među investitorima zbog mogućih pravnih kazni koje bi mogle uticati na dominaciju kompanije na tržištu. 

U SAD-u, Apple se suočava s tužbom Ministarstva pravde i 16 državnih tužilaca zbog navoda da je kompanija prekršila antimonopolske zakone, dok je u Evropi pod istragom zbog potencijalnih kršenja novih digitalnih propisa. Američka tužba tvrdi da je Apple nepravedno ograničavao konkurenciju sprečavajući ih da koriste neke od ključnih tehnologija i servisa na iPhone uređajima. Na primer, tvrdi se da je Apple sprečavao razvoj i upotrebu aplikacija za razmenu poruka između različitih platformi, ograničio korišćenje digitalnih novčanika i pametnih satova konkurencije.

Ovo je imalo za posledicu pad vrednosti akcija Apple-a na berzi za 4.1%, što je dovelo do gubitka oko 113 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Apple u 2024. godini se suočava s brojnim izazovima i zaostaje za glavnim berzanskim indeksima kao što su Nasdaq 100 (MNQ) i S&P 500 (MES).

FedEx skočio 12% zbog boljih rezultata nego što se očekivalo

Akcije FedEx-a (FDX) skočile su preko 12% pre otvaranja berze nakon što je ovaj veliki transportni gigant prijavio bolje od očekivanih finansijske rezultate za prethodni kvartal, iako istovremeno ističući neizvesnost u vezi sa ekonomijom. FedEx-ova prilagođena dobit u prethodnom kvartalu porasla je na 966 miliona $, odnosno 3,86 $ po akciji, što je daleko iznad očekivanja, dok je kvartalni prihod iznosio 21.7 milijardi $, što je pad u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 22.2 milijarde $.

Transportna kompanija je suzila svoju prognozu profita za fiskalnu 2024. godinu, podizanjem donje granice i snižavanjem gornje, dodajući da u ovom kvartalu planira i otkup akcija u vrednosti od 500 miliona $, uz novi program otkupa vredan 5 milijardi $.

Express jedinica za noćnu dostavu, najveća u sklopu FedEx-a, imala je problema sa padom obima pošiljki, ali je njena operativna marža ipak porasla na 2,5% sa prošlogodišnjih 1,2%. Međutim, kompanija je takođe izrazila oprez u pogledu budućnosti, navodeći da očekuje da će prihodi biti "pod pritiskom volatilnih makroekonomskih uslova koji negativno utiču na potražnju kupaca za naše usluge i ograničavaju rast prinosa."

Akcije Nike-a u padu zbog loših prognoza

Akcije kompanije Nike (NKE) trgovane su oštro niže ovo pre podne, nakon što je najveći proizvođač sportske opreme na svetu upozorio na pad prihoda u prvom polugodištu fiskalne 2025. godine, dok smanjuje franšize kako bi uštedeo troškove.

Kako potrošači smanjuju troškove na diskrecionim stavkama poput odeće i obuće, Nike je poslednjih nekoliko meseci usmerio pažnju na ono što može kontrolisati: smanjenje troškova i postizanje veće efikasnosti kako bi povećao profit i zaštitio svoje marže. U decembru je objavio širok plan restrukturiranja radi smanjenja troškova za oko 2 milijarde $ u naredne tri godine i smanjio svoje projekcije prodaje zbog izvesno blaže tražnje u kvartalima koji dolaze.

Kompanija je priznala da njena strategija “D2C” (“direktno do potrošača”) ne donosi očekivani rast i da gubi na tržištu, dok noviji brendovi osvajaju tržišni udeo. Međutim, performansi u trećem kvartalu bili su bolji od očekivanih, nadmašujući procene prihoda i profita zahvaljujući popustima tokom praznične sezone i novim lansiranjima patika. Nike je prijavio skok od 3% u Severnoj Americi i porast od 5% u Kini, što je omogućilo ovom maloprodajnom gigantu da zadrži svoju prognozu prihoda za fiskalnu 2024. godinu, uz rast od 1%.

Grafik dana: Prodaja automobila sa unutrašnjim sagorevanjem dostigla pik “davne” 2017. Godine

Prema izveštaju BloombergNEF-a, prodaja vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem dostigla je svoj vrhunac 2017. godine, dok električna vozila beleže konstantan rast u prodaji.

Razvoj tehnologije i smanjenje troškova doveli su do toga da električni automobili postaju pristupačniji širokom krugu potrošača. Takođe, izgradnja infrastrukture za punjenje se konstantno poboljšava, što dodatno olakšava odluku o prelasku na električna vozila.

Iako je rast u procentima usporio, očekivanja su da će električni automobili nastaviti da zauzimaju sve veći deo tržišta, što je poznato kao kriva usvajanja.

Investiraj odmah