Kina snažno skočila nakon intervencije regulatora

Analitički tim TW24
Foto: Canva
06.02.2024

Kina snažno skočila nakon intervencije regulatora, Amerika na neutralnoj teritoriji

Nakon negativnog jučerašnjeg dana, indeksi su danas na neutralnoj teritoriji. Jak rast kineskih akcija i novi talas solidnih kvartalnih rezultata, posebno tehnoloških kompanija, čini se da je jutros dao podršku stabilizaciji. S druge strane, sve je više glasova analitičara koji smatraju da je tržište precenjeno i da se može očekivati korekcija imajući u vidu da, sezonski gledajući, februar mesec nije baš povoljan za akcije. 
Kao dodatni argument tržišni pesimisti navode podatak da su hedž fondovi proteklih nedelja snažno povećavali svoje opklade na tržišnu korekciju pa je neto short na fjučersima indeksa S&P 500 već ušao u svoju ekstremnu zonu. 
Palantir Technologies Inc. (PLTR), IT kompanija za analitiku velikih baza podataka, je izvestila sinoć o snažnom učinku u svom četvrtom kvartalu 2023. godine, sa značajnim rastom u svom komercijalnom poslovanju ali i pozitivnim izgledima za budućnost. 
Kompanija je ostvarila povećanje prihoda od 20% na godišnjem nivou (YoY), dostižući 608 miliona dolara za kvartal dok su ukupni prihodi za 2023. godinu bili na 2,23 milijarde dolara. Kako je najavljeno, kompanija očekuje nastavak ekspanzije, posebno u svom poslovanju sa vladom SAD-a u narednoj godini. 
Palantir predviđa prihod za prvi kvartal 2024. godine između 612 miliona dolara i 616 miliona dolara. Za celu 2024. godinu, očekuje se da će prihod biti između 2,652 milijarde dolara i 2,668 milijarde dolara. 
Akcije Palantira su jutros u perdotvaranju skočile 18,1% na 19,75$.

John Hussman: Moramo biti oprezni u vreme tržišne euforije

John Hussman, investitor poznat po preciznim prognozama finansijskih kriza 2000. i 2008. godine i predsednik Hussman Investment Trust-a, ukazao je na alarmantno stanje na berzi, gde su uslovi za investiranje među najgorima u istoriji. Prema Hussmanu, tržište akcija se trenutno nalazi u top 0,1% najgorih perioda posle Drugog svetskog rata. 

Rizik od iznenadnih padova na berzi nije samo teoretski. Hussman ukazuje na istorijske situacije, poput pucanja dot-com balona 2000, koje su bile praćene padom vrednosti akcija između 10% i 30% u roku od nekoliko nedelja. S obzirom na trenutno stanje, Hussman ne isključuje mogućnost još dramatičnijeg pada, upozoravajući na moguć gubitak vrednosti S&P 500 indeksa i do 65%, kao i na rizik od recesije u SAD-u, koju mnogi analitičari već smatraju izvesnom.

Hussman sugeriše da bi trenutni optimizam na tržištu, vođen očekivanjima o smanjenju kamatnih stopa od strane Feda, mogao biti preuranjen. Centralne banke su, naime, najavile samo tri smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini, što je znatno manje od onoga što tržišta anticipiraju. U kontekstu trenutne tržišne euforije i "straha od propuštanja" koji dominira među investitorima, Hussman savetuje oprez. 

Kineski regulator najavio oštru borbu protiv manipulanata, akcije značajno skočile

Kineski regulator za vrednosne papire objavio je u utorak da će suspendovati trgovanja koja se klade na pad vrednosti akcija i ograničiti veličinu takozvanog refinansiranja vrednosnih papira, kao deo dodatnih napora za stabilizaciju tržišta i prevenciju tržišnih manipulacija. Nadzorni organ će takođe zabraniti pozajmljivanje vrednosnih papira investitorima koji prodaju akcije istog dana kada ih kupe i obećao je da će se boriti protiv ilegalne arbitraže koja koristi kratku prodaju za cenovne manipulacije.

Kineske vlasti su najavile niz mera za podršku cenama akcija nakon što je tržište prošle nedelje palo na petogodišnje minimume. Sveže mere su usledile dan nakon što je Kineska komisija za regulaciju vrednosnih papira (CSRC) najavila "nultu toleranciju" prema zlonamernim trgovcima na kratko, upozoravajući one koji se usuđuju da krše zakon da će "ostati bez košulje i trunuti u zatvoru". Nedavni napori za ograničavanje kratke prodaje doveli su do pada poslovanja sa pozajmljivanjem vrednosnih papira za 24%, na 63,7 milijardi juana, saopštio je CSRC.Danas je tržište pozitivno odreagovalo na nove mere pa je indeks berze u Hong Kongu, (Hang Seng, HSI) skočio za sjajnih 3,7% na 16,139 poena.

UBS ponovo najavljuje otkup akcija do 1 mlrd $

Švajcarski bankarski gigant UBS (UBS) planira da u drugoj polovini godine nastavi sa programom otkupa sopstvenih akcija, obećavajući da će akcionarima vratiti do 1 milijardu $ dok teži da prevaziđe integraciju sa Credit Suisse. Banka je najavila da će otkup akcija početi nakon pravnog spajanja dveju institucija, s namerom da do 2026. godine premaši nivoe otkupa pre preuzimanja. UBS je potvrdio svoj cilj profitabilnosti za taj period i povećao planirane uštede na 13 milijardi $ sa prethodno predviđenih 10 milijardi $.

UBS je zamrzao svoj prethodni program otkupa akcija kada je prošle godine najavio preuzimanje lokalnog rivala uz podršku vlade. Iako sporazum ubrzava ambicije UBS-a da dominira globalnim upravljanjem bogatstvom, izvršni direktori upozoravaju da proces spajanja dve banke ulazi u svoju najtežu fazu ove godine.

UBS je zabeležio neto gubitak od 279 miliona dolara u posednja tri meseca 2023, što je nešto lošije od procena analitičara. 

Akcije UBS-a su danas u trgovanju oslabile 2,4% na 25,08 CHF. Tržina vrednost banke na trenutnoj ceni iznosi 81,35 milijardi CHF.

Eli Lilly očekuje profit u 2024 iznad procene analitičara, akcija skočila 6%

Eli Lilly (LLY) je u utorak prognozirao profit za 2024. godinu iznad procena Wall Streeta, zahvaljujući potražnji i proširenju kapaciteta proizvodnje za njegov nedavno odobreni lek za mršavljenje Zepbound i lek za dijabetes Mounjaro, oba poznata hemijski kao tirzepatid. 

Kompanija očekuje prilagođenu godišnju zaradu od 12.20 do 12.70 dolara po deonici. Analitičari su predviđali profit od 12.43 dolara po deonici, prema podacima LSEG. 

Zepbound je u prvih nekoliko nedelja prodaje u 2023. godini doneo 175,8 miliona dolara, rekla je kompanija Lilly. Lek je odobren od strane Uprave za hranu i lekove SAD krajem novembra i postao dostupan za kupovinu početkom decembra.

Nakon objave rezultata akcije ovog farmaceuta su skočile gotovo +5,8% na 706 $ gde tržišna kapitalizacija iznosi 635 milijardi dolara.

Grafik dana: “7 veličanstvenih” imalo godišnji rast prihoda od 14% u Q4 2023! 

Sezona objave poslovnih rezultata za poslednji kvartal prethodne godine je u punom jeku. Poslednji makroekonomski podaci govore da je ekonomija SAD-a još uvek vrlo robusna. Ali kakva je struktura u okviru indeksa S&P 500 koji obuhvata 500 najvećih kompanija u SAD-u?

Naravno, zbog svoje velike zastupljenosti u indeksu S&P 500 poseban fokus ulagača je na “7 veličanstvenih tehnoloških kompanija” (Apple, Meta, Amazon, Alphabet, Tesla, Nvidia i Microsoft). Ukratko - navedena grupa kompanija je registrovala sjajno poslovanje u poslednjem kvartalu 2023. Prihodi su bili veći čak 14% u odnosu na isti uporedni period iz 2022 godine dok je neto profitna margina u proseku iznosila čak 23% što je 7,5% više u odnosu na Q4 2022!

S druge strane, ostatak od 493 velike američke kompanije koje čine reperni indeks S&P 500 je zabeležilo rast prihoda od samo 2% dok je neto profitna margina smanjena za 1,1% na 9%.

Zaključak: dominacija i ekspanzija poslovanja mega-tehnoloških kompanija se nastavlja još jačim tempom dok ostali sektori zaostaju i usporavaju. Ostaje jedino dilema - da li je ovo već sve ukalkulisano u prilično skupe trenutne valuacije “7 veličanstvenih” ili ima još prostora? 

Investiraj odmah