Kina zabranila čipove Intela i AMD-a u vladinim računarima

Analitički tim TW24
Foto: Canva
25.03.2024

Kina zabranila čipove Intela i AMD-a u vladinim računarima, Apple uključuje Baidu u iPhone 16

Akcije na tržištu SAD-a pokazuju naznake otvaranja u negativnom tonu nakon snažnog rasta prošle nedelje. Trgovci su usvojili oprezni pristup pred početak zauzete nedelje ekonomskih podataka, koji će uključivati i Fedov preferirani merač inflacije (PCE) očekivan za petak, kada će mnoga tržišta biti zatvorena zbog praznika. Iako je pojačana uverenost da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope tri puta ove godine nakon dovish komentara predsednika Feda Džeroma Povela, investitori su postali sve nervozniji zbog procene vrednosti akcija nakon nedavnog rasta. 

Koalicija tehnoloških kompanija, koja uključuje Qualcomm (QCOM), Google (GOOGL) i Intel (INTC), planira da oslabi monopol Nvidie (NVDA) napadajući njen tajni adut: softver koji vezuje programere za Nvidia čipove. Kako bi to postigla, Fondacija UXL planira da izgradi paket softvera i alata koji će moći da pokreću više tipova čipova za ubrzanje veštačke inteligencije kako bi se omogućilo izvršenje računarskog koda na bilo kojoj mašini, bez obzira na to kojim čipom i hardverom se pokreće.

Boeing (BA) je saopštio danas da će izvršni direktor Dejv Kalhun napustiti funkciju krajem 2024. godine. Sten Dil, koji vodi komercijalnu avio-diviziju Boinga, takođe će se povući.

Kina uvodi zabranu na čipove Intela i AMD-a u vladinim računarima

Vlada kine odlučila je da iz svojih računara i servera ukloni čipove američkih proizvođača Intel (INTC) i AMD (AMD). Kako je izvestio Financial Times, nova pravila nalažu postepeno izbacivanje ovih mikroprocesora u korist domaćih proizvoda. Osim toga, savetuje se izbegavanje korišćenja operativnog sistema Windows kompanije Microsoft (MSFT), kao i baza podataka stranih proizvođača, dajući prednost softverima razvijenim unutar zemlje.

Vladine agencije i tela, počev od opštinskog nivoa, dobile su instrukcije da pri kupovini tehnološke opreme favorizuju proizvode koji se smatraju "sigurnim i pouzdanim", uključujući procesore i operativne sisteme proizvedene u Kini. Krajem prošle godine, Ministarstvo industrije Kine objavilo je liste preporučenih CPU-ova, operativnih sistema, i centralizovanih baza podataka, ističući proizvode domaćih kompanija kao sigurne i pouzdane opcije za korišćenje u naredne tri godine.

Reakcija na ove vesti nije izostala ni na finansijskim tržištima. Akcije AMD i Intel su zabeležile pad od 3% u premarket trgovini.

Apple planira integraciju Baiduove AI tehnologije u iPhone  namenjene kineskom tržištu

Apple (AAPL) će se verovatno naći u žiži javnosti ove nedelje zbog izveštaja koji dolaze iz Kine ovog jutra, o tome da tehnološki gigant vodi razgovore sa Baiduom (BIDU). 

Konkretno, u izveštaju se navodi da Apple planira da Baiduova veštačka inteligencija bude deo iPhone 16 i operativnog sistema iOS 18 namenjenih specifično za Kinesko tržište. 

Pored regulatornog olakšanja, očekuje se da će integracija veštačke inteligencije doprineti i oporavku prodaje iPhonea u Kini. Prodaja u ovoj zemlji beleži pad već četiri uzastopna kvartala, suočavajući se sa pojačanim nadzorom vlade i sve jačom konkurencijom kompanija kao što su Samsung (005930) i Huawei. Dodatno, Apple se suočio sa pravnim izazovima u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je Ministarstvo pravde nedavno podnelo tužbu protiv kompanije. Apple se tako pridružio nizu velikih tehnoloških firmi optuženih za monopolističko ponašanje i zloupotrebu tržišne moći.

Nissanov ambiciozan plan: EV će činiti 60% prodaje do kraja 2030.

Nissan (7201) je u ponedeljak lansirao novi srednjoročni poslovni plan, ciljajući na dodatnih 1 milion prodatih vozila u naredne tri godine, pri čemu će električna vozila, uključujući hibride, činiti 60% globalnih prodaja do kraja decenije.

Japanski auto gigant je saopštio da će lansirati 30 novih modela u naredne tri godine, od kojih će 16 biti električni. Nissan takođe planira da do 2030. godine smanji troškove sledeće generacije električnih vozila za 30% kako bi bili konkurentni modelima sa unutrašnjim sagorevanjem. Da bi smanjio troškove, Nissan će početi da sarađuje sa dobavljačima već od faze razvoja, uključti robotiku i veštačku inteligenciju u proizvodne metode, i imati modele koji dele komponente - ne samo platforme, već i delove. Takođe je obećao inovacije u autonomnim vozilima kako bi vožnja bila bezbednija. Ovo je deo Nissanovog plana da električna vozila čine 60% globalnih prodaja do kraja decenije, što je povećanje sa cilja od 55% objavljenog u februaru 2023. godine.

Treći najveći japanski proizvođač automobila po prodaji je rekao da će ciljati operativnu profitnu maržu od preko 6% i ukupni povrat za akcionare od preko 30% do finansijske godine koja se završava u martu 2027.

Novo Nordisk preuzima Cardior 

Danski farmaceutski gigant Novo Nordisk (NVO) je u ponedeljak saopštila da je pristala da kupi kompaniju Cardior Pharmaceuticals za do 1.03 milijarde evra ($1.11 milijardi) kako bi ojačala svoj kardiovaskularni portfolio.

Sporazum uključuje vodeću supstancu Cardior-a, CDR132L, koja se trenutno nalazi u fazi 2 kliničkog razvoja za lečenje zatajenja srca. Akvizicija je deo šireg cilja danskog proizvođača lekova da proširi fokus sa terapija za dijabetes i mršavljenje na lečenje kardiovaskularnih bolesti. Novo Nordisk ima za cilj da izgradi fokusiran, značajan portfolio terapija kroz internu i eksternu inovaciju kako bi se adresirale značajne neispunjene potrebe koje i dalje postoje u kardiovaskularnim bolestima, najčešćem uzroku smrti globalno.

Cena transakcije uključuje početnu uplatu i dodatne uplate ako se postignu određeni razvojni i komercijalni ciljevi, rekla je kompanija, dodajući da će finansirati akviziciju iz finansijskih rezervi. Transakcija neće uticati na prethodno saopštenu procenu Novo Nordisk-a za operativni profit u 2024. godini, niti na trenutni program otkupa sopstvenih akcija. 

Grafik dana: Procenjeni ekonomski uticaj tehnologija budućnosti

ARK Invest, američka firma za upravljanje imovinom, prognozira da će pet ključnih tehnoloških oblasti značajno doprineti globalnoj ekonomiji u sledećih šest godina, pri čemu bi njihov udeo u ukupnoj tržišnoj vrednosti mogao dostići 60%.

Posebno se ističe uloga veštačke inteligencije, koja bi mogla da ima veći uticaj od samog interneta, stvarajući desetine biliona dolara vrednosti.

Prema ARK-u, do kraja ove decenije, očekuje se da će novi tehnološki talas dvostruko nadmašiti ekonomski uticaj tehnologija koje su obeležile drugu industrijsku revoluciju. Neuronske mreže će, prema njihovim predviđanjima, biti glavni pokretač napretka u tehnologiji. Ukupno, pet inovativnih tehnoloških platformi koje izdvaja ARK bi mogle kreirati tržišnu vrednost od preko 200 biliona dolara do 2030. godine.

Investiraj odmah