Kineska industrija se oporavila u martu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
01.04.2024

Kineska industrija se oporavila u martu, turska lira oslabila nakon lokalnih izbora

Fjučersi na američke indekse akcija su porasli kako su podaci prošlonedeljnog usporavanja inflacije ojačali nade da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope ove godine. Hlađenje Fedovog preferiranog pokazatelja osnovne inflacije prošlog meseca, zajedno sa oporavkom potrošnje domaćinstava, sugeriše da bullish narativ koji je podstakao akcije do rekorda ove godine ostaje snažan.

Cena zlata na spot tržištu (XAUUSD) porasla je na 2.265,53 $ za uncu, dok su cene na tržištu derivata (MGC) zabeležile skok na 2.286,39 $ za uncu. Ovo rekordno povećanje polazi od očekivanja da će Federalne rezerve verovatno smanjiti kamatne stope, što tradicionalno povećava privlačnost zlata u poređenju sa obveznicama koje bi u kontekstu niskih kamatnih stopa pružale slabiji prinos. U međuvremenu, cena gvožđa je pala na najniži nivo u poslednjih deset meseci, suočavajući se sa slabom potražnjom zbog usporavanja u kineskom građevinskom sektoru i porastom ponude. Cena gvožđa je skliznula ispod 100 dolara po toni. AT&T (T) kompanija je saopštila da su lični podaci miliona korisnika nedavno procurili na dark web i da je resetovala šifre za oko 7,6 miliona vlasnika naloga. Akcije su pale za više od 2% u premarketu. Nvidia (NVDA) i AMD (AMD) porasle su oko 1% pre otvaranja regularne sesije. Raspoloženje među japanskim proizvođačima automobila je palo u prvom kvartalu, pokazalo je istraživanje Banke Japana. Akcije proizvođača automobila Toyota Motor (TM) pale su za 4% u Tokiju. 

Oporavak kineske ekonomije, Industrijska aktivnost premašila očekivanja u martu

Martovski podaci o industrijskoj aktivnosti u Kini doneli su iznenađujuće pozitivne vesti, pokazujući znake jačanja ekonomskog oporavka zemlje. Prema najnovijem izveštaju, Caixinov indeks menadžera nabavke u proizvodnji porastao je iznad granice od 50 poena, signalizirajući širenje industrijske aktivnosti peti uzastopni mesec, što je najduži kontinuirani period rasta u prethodne dve godine. Dodatno, zvanični proizvodni PMI za mart pokazao je prekid petomesečnog perioda pada, dosegnuvši najvišu vrednost u poslednjih godinu dana.

Ovi pozitivni pokazatelji dolaze u trenutku kada Kina nastoji da ostvari svoj cilj rasta od oko 5% za tekuću godinu, suočavajući se sa brojnim unutrašnjim i spoljnim izazovima, uključujući “usporeno” tržište nekretnina i oprezan potrošački sentiment. Izvoz je takođe zabeležio rast u januaru i februaru, što ukazuje na poboljšanje globalne potražnje i daje nadu za širi ekonomski oporavak zemlje. 

Pored industrijskog sektora, podaci pokazuju i poboljšanje u sektoru usluga, sa indikatorima koji premašuju ekonomska očekivanja. 

Rakuten najavljuje spajanje finansijskih odeljenja, akcije firme skočile

Japanski internet gigant Rakuten objavio je planove za razmatranje spajanja svojih finansijskih odeljenja u cilju bolje saradnje unutar kompanije. Ovaj potez bi obuhvatio integraciju bankarskih usluga, brokerskih poslova, poslovanja sa kreditnim karticama i osiguranja u jedinstvenu grupaciju unutar firme, saoštila je kompanija ovog jutra. Vrednost akcija Rakutena i njegove bankarske podružnice je porasla nakon objave, pokazujući povećani optimizam akcionara prema budućnosti fintech poslovanja ove grupacije. 

Kompanija, koja je u vlasništvu milijardera Hiroshija Mikitania, suočava se sa izazovima zbog dugova nakupljenih tokom manje profitabilnih poduhvata u sektoru mobilnih operatera. Ako do integracije dođe, planirana inicijalna javna ponuda (IPO) njene brokerske jedinice mogla bi biti otkazana, dok se očekuje da će se bankarski sektor i dalje kotirati na berzi nakon reorganizacije.

Na zatvaranju trgovanja u Tokiju, vrednost Rakuten Grupe porasla je za 3%, dok je njena bankarska jedinica zabeležila skok od 3,6%, dostigavši najvišu vrednost otkako je kotirana na berzi pre godinu dana.

Microsoft razdvojio prodaju Teamsa od Office proizvoda

Microsoft će prodavati svoju aplikaciju za četovanje i video pozive, Teams, odvojeno od svojih Office proizvoda širom sveta, saopštio je danas, šest meseci nakon što je odvojio ova dva proizvoda u Evropi u pokušaju da izbegne moguću novčanu kaznu Evropske unije zbog povrede antitrust zakona.

Evropska komisija istražuje vezivanje Microsoftovih proizvoda Office i Teams od 2020. godine, nakon što je kompanija Salesforce (CRM), vlasnik konkurentne poslovne aplikacije Slack, podnela žalbu.

Teams, koji je dodat u Office 365 2017. godine besplatno, zamenio je kasnije Skype for Business i postao popularan tokom pandemije, delimično zbog svojih video konferencijskih mogućnosti. Međutim, konkurenti su tvrdili da je uparivanje ovih proizvoda zajedno dalo Microsoftu nefer prednost.

Razdvajanje proizvoda možda neće biti dovoljno da Microsoft izbegne optužbe EU za povredu antitrust zakona, koje će verovatno biti upućene kompaniji u narednim mesecima, s obzirom na to da kritičari kritikuju nivo taksi i sposobnost njihovih servisa za razmenu poruka da funkcionišu sa Office Web aplikacijama u njihovim sopstvenim servisima.

Lira oslabila nakon lokalnih izbora u Turskoj, opozicija preuzima kontrolu nad glavnim gradovima

Turska lira zabeležila je pad nakon što je opozicija ostvarila značajnu pobedu na lokalnim izborima, preuzimajući kontrolu nad ključnim gradovima uključujući Istanbul i Ankaru. Ovaj “neočekivani” razvoj događaja doveo je do smanjenja vrednosti lire na rekordno nisku vrednost od 32,4364 za dolar  na zatvaranju tržišta.

Uprkos  početnoj zabrinutosti investitora oko potencijalne promene ekonomske politike nakon izbora, Erdoganov pomirljiv ton i nagoveštaji o nastavku postojećih ekonomskih politika ublažili su tržišne pritiske. Ministar finansija Mehmet Simsek izjavio je da će se nastaviti sa sprovođenjem trenutne ekonomske strategije, sa fokusom na suzbijanje inflacije i kontrolu javne potrošnje. 

Recep Tayyip Erdogan priznao je poraz njegove Partije pravde i razvoja i istakao važnost izvlačenja pouka iz izbornih rezultata. Ova pobeda opozicije mogla bi da ukazuje na promenu političkog pejzaža u Turskoj, sa potencijalnim dugoročnim implikacijama za ekonomsku politiku i stabilnost lire.

Grafik dana: Najsnažniji prvi kvartal od 2019. 

Globalna tržišta obveznica i akcija zabeležila su svoje najbolje performanse u prvom kvartalu u poslednjih pet godina, dok investitori i dalje podržavaju procvat veštačke inteligencije (AI). Optimizam se proširio i na druge industrije, pri čemu su General Electric (GE), Walt Disney (DIS) i Eli Lilly (LLY) svi zabeležili dobitke od barem 35% u prvom kvartalu. 

Svetski indeks MSCI je porastao gotovo 8% od početka godine, što predstavlja najjače otvaranje u prva tri meseca od 2019. godine. Ovaj rast pokrenuo je snažnu dobit za američki referentni indeks S&P 500, koji je porastao čak 11% do rekordnih nivoa. Dolar indeks, koji meri vrednost američkog dolara u odnosu na ostale glavne valute, završava kvartal porastom od gotovo 3%. Njegova snaga stvorila je više problema kako za glavne tako i za razvijajuće ekonomije. Iako tržišta računaju na junsko smanjenje kamatnih stopa, analitičari upozoravaju na poteškoće u donošenju zaključaka usled suprotstavljenih ekonomskih signala.
 

Investiraj odmah