Kineska poslovna aktivnost u blagom porastu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
30.04.2024

Kineska poslovna aktivnost u blagom porastu, Amazon izveštava nakon zatvaranja berze

Berzanski indeksi su u padu poslednjeg dana meseca zbog zabrinutosti da će Federalne rezerve zadržati svoju restriktivnu poruku na sastanku u sredu. Indeks dolara je porastao, a prinosi na 10-godišnje državne obveznice ostali su stabilni. McDonald's Corp (MCD) i Coca-Cola (KO) treba da objave izveštaje u toku dana. Očekuje se da će predsednik Feda Jerome Powell u sredu ojačati očekivanja da će kamatne stope ostati više u dužem vremenskom periodu nakon objave o kamatnim stopama.

Paramount Global (PARA) je saopštio da je izvršni direktor Bob Bakiš podneo ostavku usred pregovora o mogućem spajanju kompanije sa Skydance Media. Džordž Čiks, izvršni direktor CBS-a, Kris Makarti, izvršni direktor MTV Entertainment Studios i Paramount Media Networks, i Brajan Robins, izvršni direktor kompanije Paramount Pictures i Nickelodeon, imenovani su u novoosnovani Upravni odbor izvršnih direktora kako bi "vodili i nadgledali kompaniju u budućnosti", saopštila je kompanija.

Amazon (AMZN) će biti glavna tema na kalendaru zarada u utorak posle zatvaranja berze. Investitori će pratiti kako se performanse razvijaju u ključnom AWS segmentu za cloud računarstvo Amazon-a. Ovaj sektor, koji se i dalje oporavlja od nedavnog usporavanja potrošnje klijenata na cloud usluge, radi na uvođenju više funkcija pokrenutih veštačkom inteligencijom u svoje ponude u cilju jačanja tražnje.

Kineska poslovna aktivnost pokazala slabiji rast u aprilu

Rast kineskih sektora proizvodnje i usluga usporio je u aprilu, pokazale su zvanične ankete, što ukazuje na gubitak zamaha za drugu najveću svetsku ekonomiju na početku drugog kvartala. Nacionalni biro za statistiku (NBS) je saopštio da je indeks menadžera nabavke (PMI) proizvodnog sektora pao na 50,4 u aprilu sa 50,8 u martu, dok je PMI za sektor usluga naglo usporio na 50,3 sa 52,4.

Ovi znaci usporavanja aktivnosti nakon značajnih dobitaka u martu ukazuju na nestabilnu tražnju i naglašavaju izazove s kojima se suočavaju donosioci politika. Ipak, čvrsti podaci o BDP-u u Q1 smanjili su hitnost za povećanjem mera podsticaja. Podaci takođe pokazuju da su nove izvozne narudžbe rasle dosta sporijim tempom, dok je zapošljavanje nastavilo da se smanjuje. Privatna Caixin anketa pokazala je brži rast proizvodne aktivnosti, što sugeriše da su nove izvozne narudžbe porasle.Uprkos ohrabrujućim podacima o prvom kvartalu, slabi martovski podaci su podstakli sumnju u vezi sa sposobnošću Kine da pokrene širi i održivi oporavak tražnje. U međuvremenu, kineske vlasti su najavile intenzivnijupodršku ekonomiji, uključujući političke alate poput banaka i kamatnih stopa.

Inflacija Evrozone nepromenjena u aprilu

Inflacija u evrozoni ostala je stabilna u aprilu, kao što se i očekivalo, ali je ključni pokazatelj osnovnih cenovnih pritisaka usporio, dodatno ojačavajući već snažan argument za Evropsku centralnu banku da smanji kamatne stope u junu. ECB je najavila smanjenje kamatnih stopa 6. juna, pod uslovom da ne dođe do neprijatnog iznenađenja u razvoju plata ili cena, a današnji podaci ostaju u skladu sa putanjom koju je banka videla u svom poslednjem krugu projekcija u martu. 

Inflacija u 20 zemalja koje dele evro valutu bila je 2,4% u aprilu, isto kao u martu i u skladu sa očekivanjima analitičara. U međuvremenu, osnovna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energije, usporila je na 2,7% sa 2,9%. Pažljivo praćena inflacija usluga, zadržana na 4% od početka godine, smanjila se na 3,7%, a donosioci politika tvrde da brzi rast plata, ključna komponenta troškova usluga, i dalje predstavlja zabrinutost.

Iako ECB insistira da je nezavisna, potezi Fed-a određuju pravac globalnih finansijskih uslova i širenje razlike u kamatnim stopama oslabilo bi evro i podiglo uvoznu inflaciju, kao i dugoročne prinose u evrozoni, efektivno poništavajući napore ECB-a da snizi troškove zaduživanja. Ipak, donosioci politika tvrde da je biti korak-dva ispred Fed-a nije problem.

Nemačka izbegla recesiju u Q1

Nemačka ekonomija je uspela da izbegne recesiju na početku ove godine, ostvarujući skroman, ali bolji rast od očekivanog zahvaljujući investicijama u građevinarstvo i izvozu, prema preliminarnim podacima. BDP Nemačke je porastao za 0,2% u odnosu na prethodni tromesečni period, u prilagođenim terminima, dok su analitičari očekivali rast od 0,1%. Statistički zavod je takođe revidirao podatke za poslednji kvartal prošle godine, navodeći da je došlo do kontrakcije od 0,5%, umesto ranije procenjenih 0,3%. Nemačka ekonomija, najveća u Evropi, bila je prošle godine najslabija u evrozoni, suočena s visokim energetskim troškovima, slabom globalnom tražnjom i rekordno visokim kamatnim stopama. Iako se očekuje da će inflacija ove godine opasti, prognozira se da će rast ostati relativno slab, s projekcijom rasta BDP-a od samo 1,0% do 2025. godine.

Nemačka maloprodaja u martu je porasla više nego što se očekivalo, za 1,8% u odnosu na prethodni mesec, što ukazuje na oporavak potrošnje na kraju kvartala. Uprkos slabom ekonomskom rastu, tržište rada nije značajno pogođeno. Broj nezaposlenih porastao za 10.000, u odnosu na očekivanih 9.000. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti ostala je nepromenjena na nivou od 5.9%. U aprilu je bilo 701.000 otvorenih radnih mesta, što je manje za 72.000 u odnosu na 2023.

Izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn daje ostavku

Glavni izvršni direktor HSBC-a (HSBA) Noel Quinn najavio je svoje planove za povlačenje s te pozicije pri današnejm objavljivanju boljih od očekivanih kvartalnih rezultata. Ovo je iznenađujući odlazak lidera koji je nadgledao niz prodaja imovine, ostvario rekordni profit banke i povećao vrednost njenih akcija. Banka planira da nađe njegovog naslednika u drugoj polovini ove godine, uz razmatranje internih i eksternih kandidata. Među internim kandidatima za ovu poziciju, veruje se da je vodeći šef finansija Georges Elhedery.

Tokom Quinnovog mandata, akcije HSBC-a porasle su za oko 30%, što je rezultat njegovih napora u smanjenju neefikasnih poslovnih jedinica na Zapadu, uključujući maloprodajne banke u SAD-u i Francuskoj, celokupno poslovanje u Kanadi i jedinice u manjim tržištima poput Argentine. Analitičari ističu da je Quinn preuzeo kormilo HSBC-a upravo u trenutku pandemije, što je bilo izuzetno neizvesno vreme za vođenje globalne banke. Osim toga, morao je da se nosi i sa geopolitičkim tenzijama između SAD-a i Kine.

Quinn će ostati na poziciji izvršnog direktora do dolaska naslednika, a dogovorio je i da će ostati na raspolaganju do kraja svog 12-mesečnog otkaznog perioda koji ističe 30. aprila 2025. godine.

Grafik dana: Kako najnoviji rezultati kompanija u S&P500 indeksu izgledaju do sada?

Sa 51% kompanija koje su izvestile o kvartalnim rezultatima, operativna dobit S&P 500 indeksa (MES) u prvom kvartalu je porasla za 6% u odnosu na prethodnu godinu, što je peti uzastopni kvartal pozitivnog godišnjeg rasta.

Operativna dobit S&P 500 indeksa u poslednjih 12 meseci (trailing twelve months - TTM) ide ka još jednom rekordnom nivou u prvom kvartalu, sa rastom od 8% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Investiraj odmah