Kineski aprilski izvoz automobila rekordan

Analitički tim TW24
Foto: Canva
10.05.2024

Kineski aprilski izvoz automobila rekordan, Novavax skočio 105% zbog sporazuma sa Sanofi-jem

Tržište je danas u porastu zahvaljujući optimizmu u vezi sa izveštajima o zaradama i podacima iz SAD-a koji podržavaju argumente za smanjenje kamatnih stopa, dok investitore danas očekuje niz govora zvaničnika Feda. Oporavak na berzi dobio je novi zamah zahvaljujući jučerašnjoj vesti o padu broja nezaposlenih u SAD-u, što dodatno podržava argumente za smanjenje stopa pre ključnog izveštaja o inflaciji sledeće nedelje. Takođe, potcenjeni i ciklični sektori doprinose širem rastu tržišta, koji je do sada bio vođen uglavnom tehnološkim divovima.

U korporativnom sektoru, TSMC (TSM) je izvestio o impresivnom porastu prihoda u aprilu od 60% u odnosu na prošlu godinu, a njihovi ADR-ovi porasli su za oko 3%. Ovaj rast pozitivno je uticao i na američke proizvođače čipova poput Nvidie (NVDA), Advanced Micro Devices (AMD) i Micron Technology (MU). U međuvremenu, akcije Victoria's Secret-a (VSCO) porasle su za oko 5% nakon što je kompanija objavila poboljšanje kvartalnih prodaja, uprkos izazovima na američkom maloprodajnom tržištu. U telekomunikacionom sektoru, T-Mobile US (TMUS) i Verizon (VZ) razmatraju mogućnost podele U.S. Cellulara u zasebnim transakcijama, što bi obim kompanijama dalo pristup vrednim vazdušnim frekvencijama. U Evropi, International Consolidated Airlines (IAG), matična kompanija British Airwaysa, izvestila je o povećanju operativne dobiti i optimističnom pogledu na letnju sezonu.

Kineski izvoz automobila dostigao rekord uprkos padu domaće prodaje

Izvoz automobila iz Kine postigao je rekordan nivo u aprilu, dostižući 417.000 jedinica, što predstavlja rast od 38% na godišnjem nivou, saopštilo je Udruženje za putnička vozila Kine (CPCA). Ovaj trend dolazi u trenutku kada domaća prodaja kontinuirano slabi, s padom od 5,8% u odnosu na prošlu godinu.

Dok je prodaja na domaćem tržištu pala, kineski proizvođači automobila okreću se izvozu, posebno na tržišta Južne Amerike, Australije i ASEAN-a, usled pritisaka iz Evropske unije zbog subvencija lokalnim proizvođačima. 

U međuvremenu, prodaja novih energetskih vozila (NEV) dostigla je rekordnih 43,5% ukupne prodaje. Kina je blizu svog cilja od 45% NEV vozila do 2027. godine, s naglaskom na brži rast električnih vozila (EV) i plug-in hibrida (PHEV). Kako bi podstakla potrošače, Kina uvodi subvencije do 10.000 juana ($1,380) za zamenu starih vozila, dok vodeći proizvođači poput Tesle i BYD-a nude modele bez početnog depozita, pokušavajući privući kupce uprkos ekonomskoj neizvesnosti.

OpenAI lansira novi AI pretraživač u ponedeljak

Kompanija OpenAI, poznata po razvoju veštačke inteligencije, najavila je da će u ponedeljak predstaviti svoj novi AI pretraživač, zaoštravajući konkurenciju s Googleom (GOOGL), vodećim gigantom u industriji pretraživača.

Predstojeće lansiranje dolazi uoči Googleove godišnje I/O konferencije, gde se očekuje predstavljanje novih AI proizvoda. OpenAI, podržan od  strane Microsofta (MSFT), planira da iskoristi ovaj trenutak kako bi predstavio proizvod koji bi mogao transformisati način na koji korisnici pristupaju informacijama na internetu. 

Novi pretraživač, koji je proširenje popularnog alata ChatGPT, omogućiće korisnicima direktni pristup web informacijama. Ova funkcija obećava poboljšanje u preciznosti i relevantnosti odgovora, adresirajući neke od ključnih izazova kao što su tačnost i pristup realnim podacima u realnom vremenu. Analitičari ističu da bi novi proizvod OpenAI mogao ozbiljno da ugrozi Googleovu dominaciju, a predstavljanje novog AI pretraživača značajno će uticati na dinamiku industrije.

Novavax sklopio sporazum sa Sanofijem, akcije skočile 150%

Akcije kompanije Novavax (NVAX) skočile su čak 150% pre otvaranja berze, vođene izveštajem o finansijskim rezultatima za prvi kvartal ove godine i, još značajnije, ključnim dogovorom sa francuskim farmaceutskim divom Sanofi (SNY) vrednim više milijardi $. Izveštaj je pokazao da je Novavax zabeležio gubitak od 1,05 $ po akciji, iznad očekivanja, a prihod od 93,85 miliona $ značajno je ispod konsenzusa. Ipak, kompanija je takođe objavila sporazum sa Sanofijem koji obuhvata zajedničko plasiranje Novavaxove vakcine protiv COVID-19, kao i saradnju na razvoju kombinovanih vakcina za koronavirus i grip. Ova vest predstavlja preokret za Novavax jer se njegova vakcina protiv COVID-19, vidi kao vitalnu alternativa za one koji su oprezni u vezi sa primanjem mRNA vakcina proizvođača poput Pfizer-a (PFE) i Moderne (MRNA).

Sanofi će Novavaxu platiti početnu naknadu od 500 miliona $, uz moguće dodatne isplate do 700 miliona $ za razvoj proizvoda, regulatorna odobrenja i lansiranje. Ova suma je dvostruko veća od trenutne tržišne kapitalizacije Novavaxa, koja iznosi 627 miliona $. Novavax će dobiti prihode od prodaje Sanofijevih vakcina. U sklopu ovog dogovora, Sanofi će takođe steći manje od 5% vlasničkog udela u Novavaxu. 

TSMC izuzetno uspešan u aprilu 2024.

Tajvanski gigant u proizvodnji čipova TSMC (TSM) objavio je u petak da je prihod za april skočio gotovo 60% u odnosu na isti period prošle godine, vođen velikim talasom tražnje za naprednim poluprovodnicima koji se koriste u  AI hardveru. 

TSMC kontroliše više od polovine svetske proizvodnje čipova i snabdeva ih za sve, od Apple-ovih (AAPL) iPhone-a do najnovijeg hardvera za AI  Nvidia-e (NVDA). U saopštenju kompanije navodi se da je prihod za april iznosio oko 236,02 milijarde novih tajvanskih dolara (7,2 milijarde američkih $), što predstavlja povećanje od 59,6% u odnosu na april 2023. Ovaj rast prihoda za april nadmašuje skok od 34,3% na godišnjem nivou zabeležen u martu.

Povećana tražnja za čipovima potrebnim za obuku i pokretanje AI dovela je do "zlatne groznice" u industriji, a TSMC dominira globalnom čip industrujom. Međutim, kompanija se suočava sa izazovima i pretnjama, kao što su prirodne katastrofe poput zemljotresa i geopolitička situacija. U međuvremenu, SAD su preduzele napore da preoblikuju svoju industriju poluprovodnika, a TSMC je najavio planove za izgradnju treće fabrike u SAD-u, što bi podiglo njihove ukupne investicije u SAD na 65 milijardi $.

Grafik dana: Operativna dobit S&P 500 indeksa porasla za 5% u odnosu na prošlu godinu

Prema dosadašnjim podacima, S&P 500 (MES) zabeležio je rast operativne dobiti od 5% u prvom kvartalu ove godine, što predstavlja peti uzastopni kvartal godišnjeg rasta. Izveštaj obuhvata 86% kompanija unutar indeksa koje su do sada prijavile svoje podatke za prvi kvartal.

Ovaj kontinuirani rast odražava otpornost korporativnog sektora uprkos izazovima kao što su globalne tržišne fluktuacije i promenljive ekonomske politike. Rezultati su izazvali optimizam među investitorima i sugerišu mogućnost nastavka stabilnih tržišnih performansi.

Investiraj odmah