Kineski podaci bolji od očekivanja, indeksi u minusu

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
17.01.2023

INDEKSI U MINUSU, KINESKI PODACI BOLJI OD OČEKIVANJA

Nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi govoriće ove nedelje, dajući više naznaka o političkim prioritetima FED-a. Od 29 kompanija koje ulaze u sastav S&P 500, a koje su do sada objavile zaradu, 24 su nadmašile očekivanja analitičara. Međutim, švajcarski bankarski gigant UBS očekuje „prilično slabu zaradu“ u SAD, kaže Hartmut Issel, šef azijsko-pacifičkog sektora. Desetogodišnji prinos američkih zapisa trezora povećao se za 6 baznih poena, u poređenju sa dvogodišnjom stopom koja je porasla za 1 bazni poen. 

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u periodu od oktobra do decembra porastao za 2,9 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazali su najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku što je više od očekivanja analitičara (1,8%). Industrijska proizvodnja Kine je porasla za 1,3% u decembru u odnosu na godinu ranije, usporavajući rast sa novembarskih 2,2% dok je maloprodaja, ključni pokazatelj potrošnje, smanjena za 1,8% prošlog meseca nakon pada od 5,9% u novembru.

Glavni ekonomista Evropske centralne banke Filip Lejn, rekao je da će kamatne stope morati da ostanu duže vreme na restriktivnoj teritoriji kako bi se inflacija vratila na ciljne nivoe.

Q4: GOLDMAN SACHS OBJAVIO REZULTATE LOŠIJE OD OČEKIVANIH

Goldman Sachs Group Inc (GS), legendarna investicionih banaka sa Wall Street-a, je prijavila pad profita u četvrtom kvartalu od 69% zbog velikih gubitaka u poslovanju sa klijentima i pada u sklapanju korporativnih poslova koji je pogodio jedinicu za investiciono bankarstvo kompanije. Investiciona banka je prijavila profit od 1,19 milijardi dolara za tri meseca završena 31. decembra, u poređenju sa 3,81 milijardu dolara u istom periodu godinu ranije. Prijavljena zarada po akciji iznosila je 3.32 dolara što je prilično niže od očekivanih 5.56 dolara.

Wall Street je bio pod pritiskom jer se aktivnosti merdžera i akvizicija zaustavljaju zbog zabrinutosti usled slabljenja globalne ekonomije, rastućih kamatnih stopa i nestabilnosti tržišta. Volatilnost tržišta podstaknuta kvantitativnim pooštravanjem Federalnih rezervi je, međutim, podstakla sektor trgovanja Goldman-a gde je napravio odličan rezultat. Međutim, ukupan neto prihod je ipak pao za 16% na 10,6 milijardi dolara. 

U predotvaranju tržišta, cena akcije je pala za 2.64% na 366 USD.

Q4: MORGAN STANLEY POTUKAO OČEKIVANJA ANALITIČARA

Morgan Stanley (MS), poznata investiciona banka, nadmašila je procene analitičara u četvrtom kvartalu zahvaljujući trgovačkom poslovanju.

Usporavanje segmenta investicionog bankarstva opteretilo je neto prihod Morgan Stanley-a, koji je pao za 12% na 12,7 milijardi dolara u četvrtom kvartalu.

Investiciono bankarstvo uključuje savetovanje kompanija o velikim spajanjima i preuzimanjima koja su tokom prošle godine uglavnom izostala. 

Na prilagođenoj osnovi, banka je zaradila 1,31 USD po akciji, u poređenju sa procenama analitičara od 1,19 USD po akciji.

Cena akcija je pre otvaranja berze skočila 2.3% na 93,64 USD gde tržišna kapitalizacija banke iznosi gotovo 155 milijardi USD.

KINESKI FOXCONN SMENIO DIREKTORA U FABRICI IPHONE-A

Ključni proizvodni partner kompanije Apple  (AAPL) Foxconn Technology Group (2354) imenovao je novog šefa poslovanja zaduženog za sklapanja iPhone-a, nakon burne godine u Kini. 

Majkl Čang je nasledio dugogodišnjeg lidera Vanga Čang-Janga na mestu šefa odeljenja odgovornog za sklapanje iPhone-a. Kada je Foxconn krajem prošle godine naišao na neviđene nemire radnika u svom glavnom kampusu za sklapanje iPhone u centralnom kineskom gradu Džengdžou, Čang je odigrao ključnu ulogu u komunikaciji sa lokalnom vladom i osiguravajući da Apple-ovi zahtevi budu zadovoljeni, rekao je za Bloomberg jedan od ljudi upućenih u slučaj.

Imenovanje naglašava višegodišnje napore Foxconn-a u podsticanju nove generacije mladih lidera koji bi pomogli kompaniji da prebrodi tenzije na relaciji Vašington-Peking ali i da se odbrani od lokalnih brzorastućih konkurenata u tehnološkoj proizvodnji, poput Luxshare Precision (2475).

SAMIT U DAVOSU - ŠTA KAŽU UČESNICI?

Izvršni direktor BlackRock Inc. Larry Fink otvoreno je govorio o ESG (ulaganju u društveno odgovorne kompanije koje vode računa o životnoj sredini ) i rekao da je kompanija postala politička vreća za udaranje i to na oba fronta, pri čemu jedni tvrde da politika kompanije šteti industriji fosilnih goriva, dok drugi tvrde da ne čini dovoljno da odgovori na klimatske promene.

Član Upravnog saveta Evropske centralne banke Mario Senteno rekao je da se ekonomija evrozone drži bolje nego što se očekivalo, a predsednik Credit Suisse Aksel Leman je sugerisao da se globalna recesija može izbeći.

Predsednik PWC-a Bob Moric je izjavio da je nivo zabrinutosti u anketi koju je njegova kompanija sprovela verovatno precenjen. U poređenju sa finansijskom krizom iz 2008. godine, direktori kompanija su sada više uplašeni za ekonomiju, ali su sigurniji da će njihove kompanije „izdržati ovaj pad“.

KAKAV OPORAVAK ČEKA KINESKU PRIVREDU NAKON POTPUNOG NAPUŠTANJA POLITIKE NULTOG COVID-A?

Kineska ekonomija pokazala se otpornijom nego što su analitičari predviđali u momentu kada je je talas virusa zahvatio čitavu naciju krajem prošle godine, što sugeriše da su neki od najgorih scenarija pada BDP-a već iza nas. Rast bruto domaćeg proizvoda od 3% prošle godine bio je drugi najsporiji tempo rasta od 1970-ih. Ipak podaci za četvrti kvartal i decembar bili su bolji nego što su ekonomisti očekivali, što ukazuje da je početak izazovnog oporavaka kineske privrede već počeo, navode analitičari Bloomberg-a. 

Rast BDP-a Kine prošle godine bio je daleko niži od 8,4% zabeleženih 2021. godine. Vlada je prvobitno postavila cilj rasta od oko 5,5% u 2022. godini, pre nego što je stroga kontrola virusa širom zemlje učinili taj cilj nedostižnim. Trenutno, izgledi za rast BDP-a u 2023. su poboljšani u poređenju sa prethodnim projekcijama. Ekonomisti vide oporavak u narednim mesecima, po završetku trenutnog talas Covida, predviđajući rast od blizu 5%. Kreatori politike su signalizirali da daju prioritet ekonomskom rastu u 2023. godini, sa ključnim fokusom na povećanje potrošnje i investicija u zemlji. Više fiskalnih i monetarnih stimulacija bi moglo biti u planu, dok je vlada takođe nedavno preduzela korake da ublaži svoju regulatornu reviziju tehnološke industrije i poništi neka ograničenja kompanijama koje posluju na tržištu nekretnina.

Ipak oporavak neće biti tako lak. Najnoviji podaci su istakli i izazove sa kojima se zemlja suočava, a jedan od njih je i smanjenje broja stanovnika 2022. - po prvi put od 1961. godine! To će imati reperkusije na tržište rada u narednim godinama, dok će ekonomski rast morati više da zavisi od rasta produktivnosti. Jedan od podataka koji ukazuje na trenutne probleme jeste poverenje potrošača u zemlji, koje ostaje blizu rekordno niskog nivoa. Osim domaćih izazova, Kina se suočava i sa rizicima zbog usporavanja globalne ekonomije. Tražnja za robom kineske proizvodnje je opala poslednjih meseci, narušavajući tako ključni stub ekonomskog rasta zemlje.

GRAFIK DANA: POPULACIJA U KINI SE SMANJUJE PRVI PUT OD 1961.!

Stanovništvo Kine počelo je da se smanjuje u 2022. godini prvi put u zadnjih šest decenija;

Zemlja je krajem prošle godine imala 1,41 milijardu ljudi, 850.000 manje nego na kraju 2021. prema podacima koje je u utorak objavio Nacionalni biro za statistiku. Oko 9,56 miliona beba rođeno je 2022. godine, što je pad sa 10,62 miliona godinu dana ranije. Ukupno je umrlo 10,41 milion ljudi, što je blagi porast u odnosu na oko 10 miliona registrovanih poslednjih godina. Kina je pretrpela porast broja smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom u 2022. godini, a rast se očekuje i u 2023. godini;

Ove brojke se poklapaju i sa brojkama koje pokazuju da je kineska ekonomija prošle godine rasla drugim najsporijim tempom od 1970-ih.

Investiraj odmah