Kineski SEC doneo nove mere za tržišta akcija

Analitički tim TW24
Foto: Canva
15.03.2024

Kineski SEC doneo nove mere za tržišta akcija, Adobe pao zbog lošijih prognoza prihoda

Akcije i obveznice završavaju nedelju na čvršćem tlu nakon što su najnoviji podaci o inflaciji u SAD-u oslabili argumente za hitno smanjenje Fedovih kamatnih stopa. U Kini, banke su zabeležile pad izdavanja kredita tokom prva dva meseca ove godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prema najnovijim zvaničnim podacima. Ukupno društveno finansiranje, koje obuhvata širi spektar kreditnih aktivnosti, uključujući i nebankarsko finansiranje, izlosilo je 8,06 biliona juana (1,12 biliona $) u periodu januar-februar. Ovaj iznos je za čak 1,1 biliona juana manji u odnosu na prošlu godinu. Prema Reutersu, kineske banke su u februaru odobrile nove zajmove u juanima u iznosu od 1,45 biliona juana (201,5 milijardi $), što je oštro smanjenje u odnosu na januarskih 4,92 biliona juana i ispod očekivanih 1,54 biliona juana.

Ulta Beauty (ULTA), lanac prodavnica kozmetike, upozorio je na usporavanje rasta i izdao prognozu godišnje zarade koja nije dostigla očekivanja analitičara sa Wall Streeta. Akcije kompanije su pale za više od 6%. Akcije kompanija povezanih sa kriptovalutama, Coinbase (COIN), MicroStrategy (MSTR) i Marathon Digital (MARA), zabeležile su pad od 4% i više pošto je cena bitkoina pala za više od 8%. Kompanija Vodafone (VOD) dogovorila je prodaju svog poslovanja u Italiji švajcarskoj kompaniji Swisscom (SCMN) za 8,7 milijardi dolara. Akcije oba telekomunikaciona giganta su porasle za preko 3%.

Blackstone: Cene nekretnina na najnižem nivou, povoljna prilika za investitore

Jon Gray, predsednik investicione kompanije Blackstone (BX) izjavio je za Bloomberg da su cene nekretnina trenutno na jako niskom nivou, stvarajući povoljne prilike za investitore. Gray naglašava da će potreba za svežim novcem rasti kako finansijske institucije budu prepoznavale gubitke iz ranijih kredita, predviđajući talas prodaje na tržištu nekretnina i mogućnost za kupovinu po sniženim cenama.

Blackstone, najveći svetski menadžer alternativne imovine, već učestvuje u velikim transakcijama na tržištu nekretnina, uključujući i kupovinu portfolija dugova Signature Bank od 17 milijardi dolara. Gray ističe važnost brzog delovanja pre nego što kamatne stope počnu da padaju, naglašavajući rizik od propuštanja prilika usled prekomerne opreznosti.

Kao argumente, Gray ukazuje na stabilizaciju tržišta nekretnina, posebno na tržištu privatnih kredita, što su pozitivni znakovi za investitore. Sa smanjenjem pritiska za povlačenje sredstava i očekivanjima pada kamatnih stopa, Blackstone vidi trenutno stanje tržišta kao izuzetnu priliku za ulaganje.

Nove mere Kineskog SEC-a za oživljavanje tržišta akcija

Kineski regulator tržišta akcija obećao je da će pooštriti zahteve za IPO na domaćem tržištu i pojačati provere postojećih listiranih firmi, u najnovijem pokušaju da poveća poverenje u domaće tržište akcija vredno 9,2 biliona dolara.

Komisija za HoV Kine uvešće strožije zahteve za inicijalne javne ponude (IPO), rekao je Yan Bojin, zvaničnik regulatora, na brifingu u Pekingu u petak. Kineski SEC će proučiti i ponovo evaluirati standarde listiranja za određene sektore i pojačati kontrole za kompanije koje teže da se listiraju a još uvek nisu profitabilne, rekao je Yan. 

CSRC će takođe usmeriti berze da modifikuju pravila listiranja i povećaju finansijske zahteve za prodaju akcija u određenim sektorima.

Ove mere dolaze kao deo širih napora regulatora da se suprotstavi finansijskim prevarama i poboljša transparentnost na tržištu, čime se teži poboljšanju stabilnosti i privlačnosti kineskog tržišta akcija za domaće i strane investitore.

Akcije Adobe-a pale zbog slabih prognoza prihoda

Adobe (ADBE) je objavio prognozu prihoda za drugi kvartal ispod procena analitičara zbog čvrste konkurencije i slabe tražnje za svojim softverom usred teške ekonomske situacije.

Za prvi kvartal, prihod kompanije je porastao za preko 11% na 5,18 milijardi $, nadmašivši procene od 5,14 milijardi $. Adobe je predvideo prihod za drugi kvartal između 5,25 i 5,30 milijardi $, ispod očekivanih 5,31 milijarde $. Kompanija je predvidela zaradu po akciji za drugi kvartal između 4,35 i 4,40 $, u skladu sa očekivanjima. Adobe je takođe objavio novi program otkupa akcija u vrednosti od 25 milijardi $. 

Adobe je u decembru okončao svoj 20-milijardi $ vredan sporazum za cloud-based platformu Figma zbog regulatornih prepreka. Operativni troškovi Adobea za prvi kvartal, koji su uključivali naknadu za raskid u iznosu od 1 milijarde dolara povezanu sa Figma sporazumom, povećali su se na oko 3,69 milijardi dolara. Adobe je uključio AI funkcije u svoje proizvode poput čitača dokumenata Acrobat, Photoshop-a i Premiere Pro-a. Ipak, kompanija se suočava sa konkurencijom startapa poput Stability AI i Midjourney, koji nude AI usluge slične Adobe-u. Akcije kompanije su pale za više od 10% nakon zatvaranja berze.

Bajden se po prvi put javno pobunio protiv preuzimanja U.S. Steel-a

Predsednik SAD-a Džo Bajden izrazio je jasno protivljenje planiranom preuzimanju U.S. Steel Corp (X) od strane japanske kompanije Nippon Steel (5401) za 14,9 milijardi $. U svom prvom direktnom protivljenju sporazumu, Bajden je istakao da je U.S. Steel legendarna američka kompanija više od veka te da je od suštinskog značaja da ostane u domaćem vlasništvu i pod domaćom upravom. Iako nije odmah jasno da li će Bajden koristiti svoja ovlašćenja da spreči sporazum, Komitet za strana ulaganja u SAD-u (CFIUS) ima moć da preporuči blokiranje sporazuma iz bezbednosnih razloga.

Nippon Steel je izjavio da bi akvizicija donela jasne koristi U.S. Steel-u, sindikalnim radnicima, kao i američkoj čeličnoj industriji i nacionalnoj bezbednosti. Istakli su i da su u procesu regulatornog pregleda, uključujući i CFIUS, te da veruju u vladavinu prava i objektivnost koju očekuju od američke vlade. Japanska kompanija je takođe obećala da neće biti otpuštanja niti zatvaranja postrojenja do septembra 2026. godine. Reakcija tržišta na Bajdenovo protivljenje sporazumu bila je vidljiva kroz ponovno urušavanje vrednosti akcija U.S. Steel-a zbog zabrinutosti investitora da bi sporazum mogao biti ugrožen.

Grafik dana: Izloženost portfolio menadžera na tržištu akcija najveća od 2021. godine

Prema nedavnoj analizi, portfolio menadžeri su pokazali značajno povećanje izloženosti na tržištu akcija. Izloženost koja je krajem oktobra bila ispod 25%, kada je S&P 500 (MES) bio na nivou od 4.100 dolara, sada je skočila na impresivnih 104%, što ukazuje na korišćenje pozajmljenih sredstava za long pozicioniranje. Ovaj nivo izloženosti je najviši od novembra 2021. godine i dolazi u trenutku kada je S&P 500 indeks prešao granicu od 5.100 dolara.

Značajan rast izloženosti na tržištu akcija od strane fond menadžera može imati veze sa trenutnim odnosom cene i zarade (forward P/E) za S&P 500 indeks, koji ostaje znatno niži u poređenju s periodom iz 2021. godine i Dotcom balona.  Ovo sugeriše da, iako su cene akcija porasle, tržište se još uvek ne nalazi u fazi tzv. balona, viđenog nakon korona pada i početkom 2000-tih.

 

Investiraj odmah