Kineski uvoz i izvoz porasli u aprilu

Analitički tim TW24
Foto: Canva
09.05.2024

Kineski uvoz i izvoz porasli u aprilu, Airbnb i Arm objavili slabe prognoze prihoda

Fjučersi na američke indekse akcija osciliraju na Vol Stritu, dok su prinosi na 10-godišnje trezorske zapise porasli. Nedavni skok na berzama bledi kako se sezona zarada privodi kraju, ostavljajući investitore da čekaju nove podatke kako bi procenili koliko brzo će političari moći početi sa smanjenjem kamatnih stopa. Banka Engleske (BoE) je još jedan korak bliže smanjenju kamatnih stopa, pošto je još jedanzvaničnik podržao smanjenje, a guverner Endru Bejli rekao da je "optimističan da se stvari kreću u pravom smeru". Odbor za monetarnu politiku BoE glasao je sa 7-2 da zadrži kamatne stope na 16-godišnjem maksimumu od 5,25%, nakon što se zamenik guvernera Dejv Ramsden pridružio Swati Dhingra u glasanju za smanjenje na 5%. Ekonomisti su očekivali još jedno glasanje sa 8-1 da se zadrže stope na istom nivou.

Akcije Robinhood (HOOD) su porasle 5,3% nakon što je trejding platforma objavila rezultate u Q1 iznad očekivanja, podstaknuta jakim obimom trgovanja kriptovalutama rastom prihoda od kamata. Boeing (BA) je pao 0,4% nakon što je teretni avion 767 bio primoran na prinudno sletanje bez prednjeg stajnog trapa na aerodromu u Istanbulu, što je najnoviji bezbednosni problem koji pogađa kompaniju. Akcije Warner Brothers Discovery-ja (WBD) su pale 4% jer je gigant zabave propustio procene za prihode u Q1, opterećen slabim tržištem oglašavanja i kašnjenjima izazvanim štrajkom. Online aplikacijaza upoznavanje Bumble (BMBL) je skočila 12% kako je nadmašila očekivanja za prihode u Q1, uz rast broja korisnika.

Pad akcija Airbnb-a nakon objave razočaravajuće prognoze prodaje

Akcije kompanije Airbnb (ABNB) zabeležile su pad nakon što je lider u industriji iznajmljivanja smeštaja za odmor signalizirao da bi prihodi u tekućem kvartalu mogli biti ispod konsenzusnih procena analitičara. Ovaj pad se dogodio uprkos tome što je kompanija sa sedištem u San Francisku prijavila veći kvartalni profit.

Za prvi kvartal, koji je završen 31. marta, Airbnb izveštava o profitu od 264 miliona $, što je značajan porast u poređenju sa 117 miliona $ iz istog perioda prošle godine. Po akciji, kompanija je zaradila 41 cent, naspram 18 centi iz prethodne godine, premašujući očekivanja analitičara koji su predvideli 23 centa. Prihodi su takođe porasli, beležeći rast od 18% na 2,14 milijardi $, što je više od prognoze analitičara od 2,06 milijardi $. Bruto rezervacije su porasle za 12% na 22,9 milijardi $, uglavnom zbog povećanja broja noćenja, premašujući očekivanja Wall Streeta od 22,41 milijardi $. Uprkos ovim pozitivnim finansijskim rezultatima, akcije su pale za skoro 8% u ranom trgovanju. Za predstojeći kvartal, Airbnb predviđa prihode u rasponu od 2,68 do 2,74 milijarde $.Ovo je nešto ispod konsenzusa analitičara koji su očekivali prihode od 2,74 milijarde $.

Kina: Rast izvoza i uvoza u aprilu ukazuje na oporavak tražnje

Izvoz i uvoz Kine vratili su se rastu u aprilu nakon martovske kontrakcije, ukazujući na poboljšanje i unutrašnje i inostrane tražnje, dok se Peking suočava s brojnim izazovima u naporima da ojača nestabilnu ekonomiju.

Podaci ukazuju da je skup mera podrške politike tokom proteklih nekoliko meseci doprineo stabilizaciji poverenja investitora i potrošača, iako analitičari kažu da još nije jasno da li je skok u trgovini održiv. Prema carinskim podacima, izvoz iz Kine porastao su 1,5% na godišnjem nivou prošlog meseca, dok su uvozne cifre zabeležile povećanje od 8,4%. Ovi podaci nadmašili su očekivanja i označili su povratak rasta nakon pada u martu, što je prvi takav pad od novembra.

Ovo ohrabrujuće kretanje dolazi nakon što su prvi kvartal obeležili rast i uvoza i izvoza za 1,5% na godišnjem nivou. Međutim, slabljenje u martu je izazvalo zabrinutost, dok su visoke statističke osnove u 2023. dodatno opteretile ovomesečne brojke. Takođe, mnogi analitičari ističu da će postavljeni cilj ekonomskog rasta od oko 5% za 2024. godinu biti teško dosegnuti bez značajnijih podsticaja.

Goldman Sachs menja prognozu: Nema povećanja proizvodnje OPEC+ u junu

Analitičari Goldman Sachsa (GS) su u četvrtak saopštili da ne očekuju da će OPEC+ ublažiti rezove u proizvodnji u junu, kako su prethodno predviđali. Sada predviđaju da će proizvodnja sirove nafte (MCL) u Saudijskoj Arabiji ostati na nivou od 9 miliona barela dnevno u julu, umesto ranije procenjenih 9,2 miliona.

Iz Goldman Sachsa su izdvojili tri ključna razloga za ovu promenu prognoze. Prvo, analiza najnovijih podataka o zalihama pokazala je da je verovatnoća povećanja proizvodnje u junu samo 37%. Drugo, podaci o doslednom sprovođenju smanjenja proizvodnje ukazuju da bi nastavak smanjenja od 1 milion barela dnevno u Saudijskoj Arabiji, mogao poboljšati kratkoročne profitne marže zemlje. Treće, visoke kamatne stope dodatno naglašavaju važnost ovih kratkoročnih profita za finansiranje ambicioznih investicionih planova Saudijske Arabije.

Goldman Sachs smatra da će smanjenje proizvodnje od strane OPEC+ pozitivno da utiče na trenutne cene nafte u kratkom roku. Ipak, prognoza ostaje da će cena Brent u proseku biti 82 $ po barelu u 2025. godini.

ARM pao zbog slabe prognoze prihoda uprkos uspešnom Q1

Akcije kompanije Arm Holdings (ARM) pale su tokom produženog trgovanja nakon što je dizajner čipova objavio godišnje prognoze prihoda ispod očekivanja. Za svoju fiskalnu godinu 2024, kompanija podržana od strane SoftBank-a (9984) prognozira prihod između 3,8 milijardi i 4,1 milijardu $, ili 3,95 milijardi $ kao srednju vrednost, što je ispod očekivanih 4,01 milijardi $. Iako su Arm-ovi kvartalni rezultati nadmašili procene, slaba prognoza izazvala je pitanja o tome koliko je nedavno povećanje vrednosti, pokrenuto veštačkom inteligencijom, opravdano.

Međutim, kompanija, koja licencira dizajn čipova proizvođačima koji zatim plaćaju honorare za svaku isporučenu jedinicu, izvestila je o prilagođenoj dobiti po akciji (EPS) od 0,36 $ u četvrtom kvartalu uz prihode od 928 miliona $. To je iznad procena Vol Strita za EPS od 0,21 $ i prihod od 780,2 miliona $. 

Prihodi od licenci su porasli za 60% u odnosu na prethodnu godinu, dostižući 414 miliona $, što je rezultat "potpisivanja nekoliko jako vrednih licencnih sporazuma kako kompanije povećavaju ulaganja u AI tehnologiju zasnovanu na Arm-u na svim tržištima", kako kompanija navodi.

Grafik dana: Analiza dugoročnih performansi PepsiCo i Coca-Cola kompanija

Grafikon koji analiziramo danas prikazuje kumulativne povrate u procentima za dve dominantne kompanije u industriji bezalkoholnih pića, PepsiCo (PEP) i Coca-Cola (KO), tokom perioda od juna 1972. godine do maja 2024. 

PepsiCo je ostvario impresivan kumulativni povrat od 10,865.9%, što značajno nadmašuje povrat od 4,412.5% koji je zabeležila Coca-Cola. Ova razlika u performansama može se tumačiti kao rezultat efikasnijih strategija i možda boljeg tržišnog pozicioniranja PepsiCo-a u odnosu na svog tradicionalnog rivala. Trend rasta PepsiCo-a posebno je izražen u nedavnom periodu, što grafikon jasno ilustruje oštrim skokom u povratima. Ovo ukazuje na to da su inovativne marketinške inicijative i širenje asortimana proizvoda ključni faktori njegovog snažnog rasta.

Investiraj odmah