Investirajte u kriptovalute putem tržišta akcija

TradeWin24
Foto: pixabay.com
16.04.2021

Kada se spomenu kripto valute i tržište akcija u istoj rečenici, pa se na to još nadoveže investiranje, gotovo kao po nekom opštem pravilu dođe se do istog zaključka: investitorima je uskraćena mogućnost da putem regulisanih tržišta akcija svoja sredstava „izlože“ ovoj digitalnoj imovini. 

Takav zaključak nas je naveo da postavimo logičko pitanje: a da li je to zaista tako? 

U trenutku pisanja ovog teksta crypto tržište teško je neverovatnih 2.200 mlrd američkih dolara i time se njegova vrednost gotovo izjednačila sa jednim Apple-om. Već sad, bez daljeg čitanja ovog teksta možete zaključiti koji je to odgovor na naše pitanje. Ipak za one malo upornije izdvojićemo nekoliko instrumenata čijiom kupovinom posredstvom tržišta akcija postajete ravnopavan član zajednice kripto investitora.

1)    Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) 

Grayscale Bitcoin Trust je najveći Bitcoin fond u svetu. Takođe Grayscale Bitcoin Trust je prvi investicioni fond ove vrste koji podleže redovnom izveštavanju o svom poslovanju američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Akcija ovog fonda (GBTC) je vrsta tradicionalnog finansijskog proizvoda koji prati cenu kripto valute, iz ponude Grayscale Investments-a, najveće svetske firme za upravljanje digitalnom imovinom, koja ujedno predstavlja deo Digital Currency Group, inače partnera Coindesk-a. 

Da li je GBTC akcija ili ne?

Važna stvar koju je neophodno istaći pre razmatranja kupovine Grayscale Bitcoin Trust akcije jeste činjenica da nije reč o običnoj akciji u kontekstu vlasništva i udela u kompaniji. Vlasnici GBTC akcija stiču udeo u otvorenom trastu koji je vlasnik fizičke robe. U ovom slučaju to je digitalna imovina tj. Bitcoin i to u iznosu od gotovo 650 hiljada jedinica ove valute, što predstavlja više od 3% trenutne ponude Bitcoina. 

Koje proizvode Grayscale Investments još nudi?

Grayscale Investments pruža investitorima mogućnost ulaganja u niz sličnih trastova, uključujući:

-    Grayscale Ethereum Trust (ETHE)
-    Grayscale Bitcoin Cash Trust (BCHG)
-    Grayscale Ethereum Classic Trust (ETCG)
-    Grayscale Litecoin Trust (LTCN)

2)    Purpose Bitcoin ETF (BTCC)

Sada već davne 2013. godine SEC (Američka Komisija za hartije od vrednosti) odbila je mogućnost listiranja Bitcoin ETF-ova. Međutim složićete se danas je situacija daleko drugačija što nas dovodi do prvog američkog Bitcoin ETF, Purpose Bitcoin ETF (BTCC).

Purpose Bitcoin ETF (BTCC) dositigao je kapitalizaciju veću od 1 mlrd USD. Takođe važno je napomenuti da je BTCC prvi Bitcoin ETF na svetu koji je u potpunosti pokriven Bitcoin-ima, a ne derivatima.

3)    BetaPro Long i Short Bitcoin ETF

BetaPro Long (HBIT) i Short tj. Inverse (BITI) Bitcoin ETF-ovi kao deo Horizons Beta pro porodice ETF-ova od 15. aprila listiraju se na berzi u Torontu.

Ukoliko ste stigli do ovog dela u čitanju našeg teksta, onda smo gotovo ubeđeni da vam nije mogla promaći brojka od oko 4.000 američkih dolara koliko je bila vrednost jednog Bitcoina pre malo više od godinu dana. Činjenica je da je vrednost Bitcoin-a je porasla u proteklih godinu dana. Krajem novembra prošle godine oboren je i rekord iz 2017. da bi cena u decembru prešla sada već pomalo smešnih 20.000 USD. Shvatili ste, sve ovo kao i sam izgled grafikona cene Bitcoin-a su argumenti koji izazivaju strah kod investitora da će uslediti korekcija. Čime dolazimo do pomenutog BetaPro Inverse (Short) Bitcoin ETF-fa (BITI).

Kao jedan od najnovijih, a ujedno i prvi ove vrste na severnoameričkom tržištu, BetaPro Inverse Bitcoin ETF (BITI) je proizvod koji profitira kada vrednost Bitcoin-a pada. 

BITI vam omogućava da iskoristite volatinost Bitcoin-a i mogućnost zarade na promeni cene na dole. Ovaj proizvod ne znači da investirate direktno u kripto, već u fond koji investira u Bitcoin fjučerse (BRR) kojima se trguje na berzi u Čikagu. Dakle ovaj ETF vam na indirektan način nudi mogućnost šortovanja Bitcoin fjučersa bez posedovanja marginskog računa. 

Na samom kraju naše za sada kratke liste nadovezaćemo se na Bitcoin fjučers i istaći joše neke proizvode vezane za kripto valute.  

Severna Amerika - u ponudi su još: 

-    Veliki Bitcoin fjučers (BRR) koji se sastoji od 5 Bitcoina, a kojim se trguje na čikaškoj berzi.
-    Ethereum fjučers (ETHUSDRR) koji se sastoji od 50 Ethereum-a, takođe listiran na čikaškoj berzi. 
-    ICECRYPTO Bakkt Bitcoin fjučers (BAKKT).

Evropa - u ponudi je: 

-    BITCOINXB ETF na NASDAQ Stockholm- Bitcoin Tracker One XBT EUR (BITCOINXB) prati prosečnu cenu Bitcoin-a u odnosu na 3 menjačke platforme kriptovaluta ITBT, BITSTAMP i COINBASE Exchange.

Takođe teško je ne spomenuti da akcije Coinbase-a (COIN) kao sve gore navedene ETF-ove i druge proizvode možete ispratiti i trgovati na našoj TradeWin24 platformi uz najniže provizije i cenovne spredove. 

Isprobaj trgovanje besplatno na DEMO računu.

Investiraj odmah