Maloprodaja u SAD-u porasla manje nego što se očekivalo

Analitički tim TW24
Foto: Canva
18.06.2024

Maloprodaja u SAD-u porasla manje nego što se očekivalo, Putin u poseti Severnoj Koreji

Američki kupci su prošlog meseca povećali svoju potrošnju, ali ne onoliko koliko su ekonomisti očekivali. Maloprodaja u SAD porasla je za 0,1 odsto u odnosu na april, saopštilo je Ministarstvo trgovine. To je bilo manje od povećanja od 0,3% koje su očekivali ekonomisti koje je anketirao The Wall Street Journal. Bazna maloprodaja je iznosila -0.1% što je takođe bilo ispod predviđanja od 0.2%. Kina je pokrenula antidamping istragu u vezi sa uvozom svinjetine iz EU, što će najviše pogoditi farmere iz Španije, Holandije, Danske, Nemačke i Belgije. Ova akcija dolazi nakon što je EU najavila povećanje carina na kineska električna vozila. Kina se nada da će ovim pritiskom naterati EU da povuče carine u očekivanju talasa nezadovoljstva poljoprivrednika koji su su postali "kolateralna šteta" u trgovinskom sukobu. Fisker (FSRN), američki proizvođač električnih vozila, podneo je zahtev za zaštitu od bankrota nakon propalog dogovor sa Nissanom. Lennar (LEN), građevinska kompanija, objavila je bolje rezultate od očekivanih u pogledu profita i prihoda. Međutim, prognoza za naredni period nije zadovoljila investitore. Chegg (CHGG) je saopštioje da restrukturira svoje poslovanje kako bi se ponovo fokusirao na studente, svoju glavnu ciljnu grupu. Kompanija planira da otpusti 441 zaposlenog. Nakon ove objave, akcije Chegg-a skočile su za 18% pre otvaranja tržišta. Merckove (MRK) akcije porasle su za 1,4% nakon što je američka Uprava za hranu i lekove odobrila vakcinu sledeće generacije za zaštitu odraslih od pneumokokne bolesti. Akcije La-Z-Boy-a (LZB) porasle su za 9,7% nakon što je proizvođač nameštaja prijavio snažan završetak svoje fiskalne 2024. godine, sa zaradom i prihodima u četvrtom kvartalu koji su nadmašili očekivanja.

Putin u poseti Severnoj Koreji i Vijetnamu: Cilj jačanje starih saveza?

Ruski predsednik Vladimir Putin planira posetu Severnoj Koreji i Vijetnamu ove nedelje, pokušavajući da učvrsti odnose sa dugogodišnjim saveznicima.

Putinova poseta Severnoj Koreji, prva od 2000. godine, dolazi u trenutku kada se veruje da Kim Džong Un šalje oružje i municiju Rusiji. Kimov režim pruža značajnu podršku ruskim vojnim naporima u Ukrajini, a očekuje se da će dve zemlje tokom posete dodatno produbiti svoju vojnu saradnju. „Visoko cenimo nepokolebljivu podršku Severne Koreje za specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini,“ napisao je Putin u članku objavljenom na zvaničnom sajtu Kremlja. Severna Koreja poseduje značajne zalihe artiljerije kompatibilne sa sovjetskim sistemima, što pomaže ruskim snagama na frontu. Tokom poseta, očekuje se potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje, koji će obuhvatiti bezbednosnu i ekonomsku saradnju. 

Posle Severne Koreje, Putin će posetiti Vijetnam, gde će razgovarati o daljoj saradnji. Ovo će biti njegova prva poseta Vijetnamu od 2017. godine. Odnosi između Rusije i Vijetnama datiraju još iz doba Sovjetskog Saveza, a Moskva je glavni snabdevač vojne opreme za Vijetnam.

Apple ukida uslugu „Kupi sada, plati kasnije” u SAD-u

Apple (AAPL) je odlučio da ukine svoju uslugu „kupi sada, plati kasnije” (Apple Pay Later) u Sjedinjenim Američkim Državama samo nekoliko meseci nakon njenog lansiranja. Ovaj potez označava preokret u ambicijama tehnološkog giganta da postane veliki igrač u tradicionalnim finansijskim uslugama.

U saopštenju, Apple je najavio da prelazi na novu uslugu rata koja će biti ponuđena preko kreditnih i debitnih kartica trećih strana. Korisnici koji već imaju otvorene kredite preko Apple Pay Later će i dalje imati pristup funkcijama, ali novi krediti više neće biti dostupni. Apple je prvobitno lansirao svoju BNPL (buy now, pay later) uslugu 2022. godine, omogućavajući korisnicima da plaćaju online proizvode i usluge u četiri rate bez kamate, putem svoje podružnice Apple Financing. Međutim, industrija BNPL se našla pod pritiskom zbog rasta kamatnih stopa.

Tokom nedavnog godišnjeg događaja za developere, Apple je najavio da će nova funkcija rata biti prvo dostupna u Velikoj Britaniji sa bankama HSBC (HSBC) i Monzo. U SAD-u će biti dostupna korisnicima banaka Citi (C) i Synchrony (SYF), kao i zajmodavcima koji koriste softverskog provajdera Fiserv (FI).

Shell preuzima Pavilion Energy: Velika akvizicija u LNG sektoru

Shell (RDSA) je objavio da je postigao dogovor o kupovini singapurske kompanije za tečni prirodni gas (LNG) Pavilion Energy od Temaseka, čime će ojačati svoju poziciju lidera u LNG sektoru. Ovaj potez dolazi nakon izveštaja Reuters-a da se očekuje prodaja vredna stotine miliona dolara.

Iako finansijski detalji nisu objavljeni, Shell je naveo da će akvizicija biti uključena u njihove postojeće kapitalne troškove, bez promene budžeta. Očekuje se da će ovaj potez pomoći Shell-u da poveća svoj LNG biznis za 20-30% do 2030. godine, čime će biti bliži ostvarenju svojih ciljeva rasta. Shell predviđa da će globalna potražnja za LNG-om porasti za preko 50% do 2040. godine, posebno zbog prelaska sa uglja na gas u Kini i zemljama Južne i Jugoistočne Azije.

Juliet Teo, šefica grupe za razvoj portfolija u Temaseku, izjavila je da je Shell u dobroj poziciji da razvije poslovanje Pavilion Energy-a i ojača LNG centar u Singapuru. Akvizicija će Shell-u omogućiti pristup gasnim tržištima u Evropi i Singapuru, što je deo njihove strategije širenja nakon rekordnih profita prošle godine. Očekuje se da će transakcija biti završena do prvog kvartala sledeće godine.

Smanjenje inflacije cena namirnica u UK donosi optimizam pred izbore

Inflacija cena namirnica u Velikoj Britaniji usporila je šesnaesti mesec zaredom, donoseći premijeru Rišiju Sunaku malo olakšanja pred izbore zakazane za sledeći mesec.

Prema najnovijim podacima istraživačke kompanije Kantar, godišnja inflacija cena namirnica pala je na 2,1% do 9. juna, sa 2,4% u prethodnom periodu. Tokom predizborne kampanje, Sunak je istakao svoj doprinos smanjenju ukupne inflacije, međutim, to nije značajno poboljšalo podršku njegovoj partiji, koja i dalje zaostaje za opozicionom Laburističkom partijom.

Zvanični podaci objavljeni u maju pokazali su da je ukupna potrošačka inflacija pala na 2,3% u 12 meseci do aprila, dok će podaci za maj biti objavljeni ove srede, pre nego što Banka Engleske donese novu odluku o monetarnoj politici u četvrtak.

Tržišni lider u UK Tesco (TSCO) očekuje „veoma nisku jednocifrenu“ inflaciju cena hrane za ostatak 2024. godine, dok se ostali supermarketi nadaju povećanju prodaje tokom Evropskog prvenstva u fudbalu 2024, sa povećanjem promocija za pivo.

Grafik Dana: Stopa Nezaposlenosti u SAD-u 0.6% Iznad Najniže Tačke iz Aprila 2023: Signal za Recesiju?

Stopa nezaposlenosti u SAD-u porasla je za 0.6% od najniže tačke zabeležene u aprilu 2023. godine, kada je iznosila 3.4%. Sada iznosi 4.0%. Istorijski gledano, ovakav porast često se dešavao neposredno pre početka recesije.

Pogledajmo istorijske podatke koji potvrđuju ovu tvrdnju:


 

Investiraj odmah