Micron Technology beleži pad od 5%

Analitički tim TW24
Foto: Canva
27.06.2024

Micron Technology beleži pad od 5%, inflacija u fokusu

Američki fjučersi smanjili su gubitke ovog jutra, a prinosi na državne obveznice su pali nakon što su slabiji podaci o tržištu rada podstakli spekulacije da bi Federalne rezerve mogle smanjiti kamatne stope kasnije ove godine. Zahtevi za naknadu za nezaposlene dostigli su najviši nivo od kraja 2021. godine, dok su narudžbine za poslovnu opremu u američkim fabrikama neočekivano pale u maju. Hedge fondovi su tokom juna agresivno prodavali tehnološke akcije, što je zabeleženo kao najveća neto prodaja u tehnološkom sektoru od 2017. godine. Američki Zavod za ekonomske analize (BEA) saopštio je u četvrtak da je revidirao godišnji rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal sa 1.3% na 1.4%. Ova revizija je u skladu sa očekivanjima tržišta.

Akcije kompanije Levi Strauss (LEVI) pale su za 16% nakon što je proizvođač džinsa prijavio niže prihode u drugom fiskalnom kvartalu, pogođene slabom potražnjom za brendom Docker’s, koji proizvodi kaki i chinos pantalone. Akcije Walgreens Boots Alliance (WBA) pale su za 4.8% nakon što je lanac apoteka smanjio svoje prognoze za fiskalnu 2024. godinu zbog lošijih uslova u maloprodaji nego što se očekivalo, i najavio zatvaranje više prodavnica kao deo strateškog restruktuiranja. Akcije International Paper (IP) pale su za više od 14% nakon što je Bloomberg izvestio da Suzano više ne planira preuzimanje ove grupe za proizvodnju papira i ambalaže, jer je brazilski gigant celuloze dostigao svoju maksimalnu cenu. Akcije AeroVironment (AVAV) pale su za 7.1% nakon što je proizvođač raketa i dronova prijavio pad zarade u četvrtom kvartalu za 57%.

Prodaja novih kuća u SAD-u opada, a ponuda na 16-godišnjem maksimumu 

Prodaja novih kuća u SAD-u pala je na najniži nivo u poslednjih šest meseci u maju - skok kamatnih stopa na hipoteke smanjio je tražnju, što predstavlja dodatni dokaz da oporavak tržišta nekretnina slabi. Ipak, udarac najvećeg pada prodaje u više od godinu i po dana ublažen je oštrim revidiranjem podataka za april, koji sada pokazuju rast prodaje umesto prethodno procenjenog pada. Ponuda je bila najveća u poslednjih više od 16 godina.

Prodaja novih kuća pala je za 11,3% na sezonski prilagođenih 619.000 jedinica prošlog meseca, što je najniži nivo od novembra, u odnosu na prognoziranih 640.000 jedinica. Pad u procentima bio je najveći od septembra 2022. Tempo prodaje za april je revidiran na gore na 698.000 jedinica, najviši u poslednjih devet meseci, sa prethodno prijavljenih 634.000 jedinica. Na kraju maja je na tržištu bilo 481.000 novih kuća, najviše od januara 2008. godine.

Investicije u stambene objekte su zabeležile dvocifren rast u prvom kvartalu, što je doprinelo rastu BDP-a od 1,3% na godišnjem nivou. Ekonomisti Goldman Sachs-a (GS) su smanjili procenu BDP-a za drugi kvartal na 1,8% na osnovu podataka, u odnosu na prethodnih 1,9%.

Rast industrijskog profita u Kini usporava 

Profit kineskih industrijskih kompanija porastao je drugi mesec zaredom u maju, ali znatno sporijim tempom, što ukazuje na trajne ekonomske izazove usred produženog pada tržišta nekretnina. Rast profita iznosio je 0,7% u maju u odnosu na isti period prethodne godine, u poređenju sa rastom od 4% u aprilu, prema podacima Nacionalnog zavoda za statistiku objavljenim danas.

Skoro 80% industrijskih sektora u Kini je zabeležilo rast profita u prvih pet meseci 2024, pri čemu je sektor proizvodnje opreme i dalje najviše doprineo ukupnom rastu, sa skokom od 11,5%. Zarade u podsektorima elektronike i automobila su porasle za 57% i 18% od januara do maja, redom. Pad profita u sektoru sirovinskih materijala u Kini se ublažio tokom istog perioda, sa smanjenjem od 15.1%, pri čemu je program unapređenja opreme u Pekingu podstakao industriju čelika. Profit ostvaren od strane privatnih kompanija porastao je za 7,6%, što je više u odnosu na rast od 6,4% u prva četiri meseca. 

Iako je zabeležen rast profita, Nacionalni zavod za statistiku Kine je upozorio da je domaća tražnja i dalje slaba i da osnova za oporavak profita industrijskih preduzeća još treba da se učvrsti.

SoftBank ulaže u AI startap Perplexity

SoftBank Group-ov (9984) Vision Fund 2 investira u američku startup kompaniju za veštačku inteligenciju Perplexity AI po procenjenoj vrednosti od 3 milijarde $. Prema izvorima upoznatim sa situacijom, SoftBank će uložiti između 10 i 20 miliona $ u firmu koja planira da koristi AI kako bi konkurisala Google (GOOGL) pretrazi. Investicija je deo šire runde finansiranja od 250 miliona $ koja utrostručuje vrednost Perplexity AI i čini je jednom od najvrednijih kompanija u industriji.

SoftBank-ov ulog u kapitalu podržava postojeće poslovno partnerstvo sa Perplexity. Ove godine, startup je najavio partnerstvo za ponudu besplatne godišnje pretplate na uslugu SoftBank-ovim japanskim korisnicima mobilne telefonije. Posao takođe naglašava planove SoftBank-a da intenzivira ulaganje u AI. Njegov osnivač, milijarder Masayoshi Son, prošle nedelje je izložio opsežnu viziju budućnosti AI, uključujući posvećenost ostvarivanju onog što naziva "veštačkom super inteligencijom".  Posao još nije konačno dogovoren i uslovi se još mogu promeniti. Očekuje se da SoftBank ubrza aktivnosti u vezi sa AI uslugama. Grupa je ove godine direktno investirala 200 miliona $ u Tempus AI, startup koji analizira medicinske podatke. Takođe planiraju formiranje zajedničkog preduzeća u Japanu.

Micron Technology beleži pad cena akcija nakon objave rezultata

Akcije kompanije Micron Technology (MU) pale su za više od 5% u produženom trgovanju u sredu nakon što su objavljeni rezultati trećeg kvartala koji su bili ispod očekivanja analitičara, uz slabe smernice za buduće prihode.

Micron je zabeležio prihod od 6,81 milijardi dolara za treći kvartal fiskalne 2024. godine, što predstavlja porast od preko 81% u odnosu na isti period prošle godine i premašuje očekivanja analitičara. Uprkos impresivnom rastu prihoda, neto dobit kompanije iznosila je 332 miliona dolara, što je manje od očekivanog, ali znatno bolje od gubitka od 1,9 milijardi dolara prijavljenog u istom periodu prethodne godine. Zarada po akciji bila je 30 centi, što je u skladu s procenama analitičara.

Gledajući unapred, Micron je projektovao prihod od 7,6 milijardi dolara za poslednji kvartal fiskalne 2024. godine, što je u skladu s procenama analitičara. Međutim, analitičari iz J.P. Morgana (JPM) i Citibanka (C) istakli su da su investitori možda imali viša očekivanja, što je dodatno uticalo na pad cena akcija.

Grafik Dana: S&P 500 indeks 337 trgovačkih dana bez korekcije od 2 ili više posto

Ove godine, indeks S&P 500 (MES) nadmašio je indeks Russell 2000 (M2K) za više od 15%. Ovo je najveća razlika u performansama između ova dva indeksa koju smo videli od 1998. godine.

Posebno je zanimljivo što je prošlo 337 trgovinskih dana bez korekcije indeksa S&P 500 od 2% ili više. Trenutno, S&P 500 je samo tri nedelje udaljen od obaranja prethodnoh rekorda od 350 trgovinskih dana koji je postavljen u januaru 2018. godine. 

Vredi napomenuti da je kraj serije iz 2018. godine bio obeležen događajem poznatim kao "Volmagedon", kada je došlo do naglog pada vrednosti indeksa za 22%, što je izazvalo veliku volatilnost na tržištu.

Investiraj odmah