Microsoft zaposlio bivšeg CEO-a OpenAI-a, akcije skočile 2,5%

Analitički tim TW24
Foto: Canva
20.11.2023

Microsoft zaposlio bivšeg CEO-a OpenAI-a, akcije skočile 2,5%

Globalni fjučersi na indekse su stabilni nakon tronedeljnog rasta. Dolar je nastavio pad, dostigavši najniži nivo od avgusta, zahvaljujući spekulacijama da se Federalne Rezerve približavaju kraju ciklusa povećanja kamatnih stopa. Učesnici na tržištu trenutno procenjuju oko 30% šanse za smanjenje stope FED-a u martu. Investitori čekaju objavljivanje zapisnika sa poslednjeg sastanka FED-a u utorak za dalje uvide u razmišljanja donosilaca odluka. Prinosi na američke državne zapise i obveznice su porasli uoči večerašnje aukcije 20-godišnjih američkih obveznica. U Argentini, kandidat Havijer Milei pobedio je Serhija Masu u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju.

Akcije Nvidie (NVDA) porasle su 0,7% uoči kvartalnih rezultata zakazanih za sutra. Akcije Ubera (UBER) pale su za 2,3% nakon što je kompanija za prevoz putnika objavila planove za izdavanje petogodišnjih konvertibilnih instrumenata duga u vrednosti od 1,2 milijarde dolara. Akcije Airbnb-a (ABNB) porasle su pre otvaranja berze nakon što je kompanija imenovala Rona Klaina, bivšeg najvišeg savetnika predsednika SAD-a Džoa Bajdena, za svog glavnog pravnog službenika. Akcije Nikole (NKLA) pale su za 1% nakon što je proizvođač električnih kamiona rekao da će glavni finansijski direktor Anastasija Pasterik podneti ostavku manje od godinu dana nakon što je preuzela tu ulogu. 

Kineske banke zadržale kamatne stope, u skladu s očekivanjima 

Kineske komercijalne banke zadržale su svoje referentne kamatne stope za kredite, uključujući petogodišnju kamatnu stopu za stambene kredite, nepromenjenim na mesečnom sastanku danas. Ovaj potez bio je u skladu s očekivanjima nakon što je Narodna banka Kine (PBOC) prošle nedelje odlučila da zadrži istu ključnu kamatnu stopu. 

Nedavni podaci pokazuju da se oporavak druge najveće svetske ekonomije i dalje razvija neujednačeno, pri čemu su industrijska proizvodnja i maloprodaja iznenadile na pozitivan način, ali se deflacija ubrzava i nema znakova da će se tržište nekretnina brzo oporaviti. Iako ekonomija i dalje zahteva više stimulansa politike, eskalacija monetarnog popuštanja dodala bi nepotrebni pritisak na kinesku valutu.

PBOC i komercijalne banke su tokom ove godine nekoliko puta smanjile kamatne stope kako bi podržale ekonomski oporavak zemlje, ali njihov prostor za manevar je postao ograničen zbog pritisaka na vrednost juana, odliva kapitala i smanjenja profitnih marži banaka.

Da li će FED smanjiti stope ako inflacija nastavi da pada?

Promena u monetarnoj politici FED-a postaje sve izvesnija nakon reakcija tržišta na nedavni izveštaj o inflaciji potrošačkih cena u oktobru. Džon Vilijams, predsednik Njujorškog FED-a, ističe da bi, u slučaju daljeg pada inflacije, centralna banka mogla da smanji kamatne stope kako bi se izbeglo prekomerno povećanje realnih (prilagođenih inflaciji) kamatnih stopa. Neel Kaškari, predsednik FED-a u Mineapolisu, podržava ovu ideju, ukazujući na logičnost ovakvog pristupa. 

Tržišta su brzo reagovala na ove naznake, pa sada trgovci derivatima (ZQ) predviđaju značajno smanjenje stope FED-a, koja se trenutno kreće između 5,25% i 5,5%, za čitav procentni poen do kraja sledeće godine, sa prvim smanjenjem već u maju. Ovaj trend je vidljiv i u padu prinosa na 10-godišnje državne zapise (ZN), sa skoro 5% u oktobru na 4,44%. 

Wall Street je još optimističniji po ovom pitanju, predviđajući mogućnost smanjenja kamatnih stopa već u martu. Ipak, ne dele svi ovaj optimizam, uz neke ekonomiste koji čak predviđaju još jedno povećanje na decembarskom sastanku FOMC-a.

Pobednici i gubitnici u sektoru zdravstva u proteklom kvartalu

Gubitak kilograma bio je glavna tema ove sezone kvartalnih zarada, čineći lekove poput Wegovy, Ozempic i Mounjaro, poznate kao GLP-1, neizostavnom temom među investitorima. Analiza Reutersa je utvrdila da su “GLP-1” i slične fraze pomenute 256 puta u 29 kompanija iz oblasti zdravstva, što je više od dvostruko u odnosu na drugi kvartal.

Interesovanje investitora za ovu temu rastlo je već neko vreme, ali je tema dobila na značaju jer je Walmart (WMT) primetio da je došlo do blagog smanjenja tražnje za hranom od strane kupaca koji koriste tretmane za mršavljenje. Novo Nordisk (NOVO) je u septembru prestigao LVMH kao najvrednija evropska listirana kompanija. Akcije Eli Lilly-a (LLY) su porasle oko 63% od početka 2023, čineći ga najvrednijom svetskom kompanijom u oblasti zdravstva.

S druge strane spektra, proizvođači medicinskih uređaja i pružaoci usluga dijalize koji profitiraju od lečenja gojaznih pacijenata brinu se o uticaju ovih veoma efikasnih lekova na njihove tržišne pozicije. Ova pojava dovela je do prodaje akcija proizvođača medicinskih uređaja, što je rezultiralo padom iShares US Medical Devices exchange-traded fonda (IHI) za 7% ove godine. 

Iznenadno otpuštanje CEO-a Sama Altmana uzdrmalo OpenAI i Microsoft

Brzi razvoj OpenAI-a izazvao je zabrinutost među članovima njegovog upravnog odbora, što je dovelo do iznenadnog otpuštanja CEO-a, Sama Altmana. Način na koji je ova odluka sprovedena nije bio transparentan i ostavio je ključne zainteresovane strane, uključujući Microsoft, u neznanju. Microsoft, kao glavni akcionar, nije bio obavešten o Altmanovom opuštanju sve do trenutka pre javnog saopštenja, a njegove akcije su snažno pale nakon objavljivanja vesti. Ovaj nagli potez iznenadio je i zaposlene i doveo do ostavke Grega Brockmana, suosnivača kompanije.

Sučavajući se s rizikom gubitka Altmana i drugih vernih saradnika rivalnom preduzeću, odbor je bezuspešno pokušao da dan kasnije ponovo privuče Altmana, a ovaj preokret samo je doprineo nestabilnosti i nesigurnosti u kompaniji. Iako je Altmanovo vođenje podiglo vrednost OpenAI-a na 90 milijardi $, odbor, koji je uglavnom kontrolisao neprofitni deo kompanije, zabrinuo se zbog potencijalne zloupotrebe veštačke inteligencije.

Nakon svega, Microsoft je danas izjavio da će se Altman i Brockman pridružiti kompaniji, te da će Altman voditi njegov novi interni tim za veštačku inteligenciju.

Grafik dana: Zaoštravanje tehnološkog rata između Kine i SAD-a uprkos samita Bajden-Si

Uprkos prvom susretu predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga u više od godinu dana, tenzije između Kine i Sjedinjenih Američkih Država ostaju visoke. 

Od oktobra 2022. godine, SAD su uvele restrikcije na izvoz AI čipova i superkompjutera u Kinu, pozivajući se na nacionalnu bezbednost. U avgustu 2023. kontrole su proširene na direktne strane investicije (FDI) ka Kini u oblastima kao što su čipovi, veštačka inteligencija i kvantni kompjuteri. Do oktobra 2023. SAD su pojačale kontrole izvoza čipova, što je dovelo do sankcija kineskim firmama za veštačku inteligenciju. 

Kina je odgovorila uvođenjem izvoznih kontrola na dva kritična minerala: galijum i germanijum. Takođe, Kina je zahtevala izvozne dozvole za grafit, ključnu sirovinu za baterije električnih vozila, takođe pozivajući se na 'nacionalnu bezbednost. Nakon sankcija SAD-a u oktobru 2023. godine, Kina je uspostavila režim izveštavanja i/ili zabrane za izvoz retkih zemnih elemenata.

Iako je samit Bajdena i Sija smanjio rizike od otvorenog sukoba, finansijska tržišta Kine i SAD se sve više razdvajaju. Bajden je istakao 'stvarne razlike' sa Pekingom u pogledu fer konkurencije i zaštite intelektualne svojine, ali je razgovore nazvao "iskrenim i konstruktivnim".

Investiraj odmah