Musk prodao Tesline akcije za 3,95 milijardi dolara

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
09.11.2022

AMERIČKI FJUČERSI U BLAGOM MINUSU PRE OTVARANJA TRŽIŠTA

Dow fjučers ugovor je pao za 100 poena, ili 0,3%, S&P 500 se trgovao za 5 poena, ili 0,1%, niže, a Nasdaq 100 fjučers ugovor je pao za 4 poena, ili 0,1%. Fjučersi sirove nafte pali su za 1.55% dok je cena zlata u blagoj korekciji od 0.29%. Evropski indeksi su takođe u padu i to DAX30 0,44%, FTSE100 0.25% i CAC40 0,20% .

Sezona zarada

Walt Disney (NYSE:DIS) je u trećem kvartalu prijavio rezultate lošije od očekivanih. Zarada po akciji iznosi 0.3 dolara što je prilično lošije od očekivanja analitičara od 0.59 dolara. Kvartalni prihod iznosi 20.15 milijardi dolara što je ispod očekivanih 21.38 milijardi dolara. Ukupan broj Disney+ pretplatnika je na kraju kvartala iznosio 164,2 miliona, što je porast od 39% u odnosu na isti period prethodne godine i više od prosečne procene analitičara od 162,5 miliona. Cena akcije je pala više od 7% u trgovanju pre otvaranja američke sesije a kompanija trenutno vredi 182.12 milijardi dolara.

Fidelity Financial (NYSE:FNF), jedan od najpoznatijih investicionih fondova na svetu, takođe je prijavio kvartalne rezultate lošije od očekivanja. Naime, zarada po akciji iznosi 1.07 dolara što je niže od konsenzusa analitičara od 1.51 dolara. Prihod iznosi 3.21 milijardu dolara što je blago niže od očekivanih 3.26 milijardi dolara. Za celu 2022. godinu, kompanija je smanjila očekivani prihod na 14.47-14.52 miliona dolara sa prethodne procene od 14.61-14.70 miliona dolara. Cena akcije je u blagom minusu od 0.45% pre otvaranja berze a kompanija trenutno vredi 10.97 milijardi dolara.

Xenon Pharmaceuticals (NASDAQ:XENE), biofarmaceutska kompanija, još jedna je u nizu objavljenih lošijih rezultata u trećem kvartalu. Zarada po akciji iznosi -0.57 dolara što je lošije od procena analitičara od -0.51 dolara. Prihod za treći kvartal iznosi samo 130 hiljada dolara što je drastično manje od očekivanja analitičara od 4.15 miliona dolara. Cena akcije je pala 5% u trgovanju pre otvaranja berze. Trenutna vrednost kompanije iznosi 2.20 milijardi dolara.

Honda Motor (NYSE:HMC), japanski proizvođač vozila, objavila je rezultate lošije od očekivanih. Zarada po akciji iznosi 0.76 dolara što je manje od procena koje su iznosile 0.89 dolara. Kvartalni prihod iznosi 29.25 milijardi dolara što je lošije od očekivanih 30.24 milijardi dolara. Cena akcije je u blagom padu pre otvaranja berze od 0.51%. Trenutna vrednost kompanije iznosi 40.36 milijardi dolara.

ELON MUSK PRODAO TESLINE AKCIJE U VREDNOSTI OD 3,95 MILIJARDI DOLARA

Samo nekoliko dana nakon što je završio preuzimanje Tvitera, izvršni direktor Tesle, Elon Musk, prodao je akcije kompanije u vrednosti od skoro 4 milijarde dolara, pokazuju prijave američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Musk je prodavao Tesline akcije između petka i utorka. Prodao je oko 19,5 miliona akcija giganta električnih vozila, zadržavajući udeo od oko 14%. Milijarder je prošle godine prodao akcije Tesle u vrednosti od skoro 22 milijarde dolara.

Najnovija runda prodaje nije bila neočekivana jer su analitičari očekivali da će zbog investicije u Tviter, Musk biti prinuđen da proda neke Tesline akcije kako bi finansirao preuzimanje te društvene mreže vredno 44 milijarde dolara. Pre novembra, Musk je prodao skoro 7 milijardi dolara Teslinih akcija u avgustu, kao i preko 8 milijardi dolara u aprilu, kako bi pomogao u finansiranju posla. Akcije Tesle pale su za više od 40 odsto otkako je Musk dao ponudu za preuzimanje Tvitera. 

VOLSTRIT ČEKA REZULTATE MIDTERM IZBORA

Sa nekoliko ključnih trka koje još nisu odlučene, republikanci su favoriti da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom SAD, dok je borba za Senat i dalje u toku. Trenutno demokrate imaju 48 mesta u Senatu, a republikanci 47 (za većinu je potrebno 51), dok od 435 mesta u Kongresu republikanci trenutno imaju 199, a demokrate 173. Za većinu je potrebno 218 mesta.

Republikanci su bili favoriti za osvajanje kontrole nad Predstavničkim domom, a možda i Senatom, pokazale su ranije ankete i tržišta klađenja, mada će možda proći i sati pre nego što se saznaju svi glasovi. Sa demokratom Džoom Bajdenom u Beloj kući, taj rezultat bi doveo do podele vlade, što je rezultat koji je u prošlosti bio praćen pozitivnim dugoročnim performansama na berzi.

DOLAR SLABI UOČI REZULTATA AMERIČKIH IZBORA

Dolar je danas ostao blizu najslabijeg nivoa u odnosu na evro u poslednja 2 meseca, dok  trgovci čekaju rezultate američkih izbora i podatke o inflaciji ove nedelje koji će formirati očekivanja za buduće kamatne stope.

Evro je korigovan na 1,0066 dolara, odmah nakon što je preko noći dostigao 1,0096 dolara, što je najviši nivo od 13. septembra. Dolar je takođe oslabio na 145,17 jena u azijskoj trgovini, što je najniži nivo u odnosu na japansku valutu ovog meseca, i pao na 0,9823 švajcarskih franaka, najniži nivo u skoro pet nedelja.

Američka valuta je u poslednjih nedelju dana bila pod pritiskom zbog opklada na to da će Federalne rezerve ublažiti rast kamatnih stopa i da će Kina ublažiti pravila suzbijanja COVID-a.

Indeks američkog dolara, koji ide ka svojoj najboljoj godini u skoro četiri decenije, ove nedelje je u padu za oko 1% i kretao se oko nivoa od 109,68. Podaci o indeksu potrošačkih cena u SAD-u koji treba da budu objavljeni u četvrtak biće pažljivo praćeni, posebno nakon što je prošlonedeljni sastanak Federalnih rezervi izazvao repozicioniranje tržišta za još viši vrh američkih stopa.

KINESKE KOMPANIJE ZA PROIZVODNJU BAKRA KAŽU DA JE POTREBNO VIŠE RUDARENJA DA BI SE POVEĆALA PONUDA

Najveći kineski proizvođači bakra pozivaju vladu da iskopa više metala, u zemlji i inostranstvu, kako raste zabrinutost zbog poremećaja globalnih snabdevanja, izvestio je  danas državni časopis China Nonferrous Metals News.

Jiangxi Copper Co Ltd, Zijin Mining, Tongling Nonferrous Metals Group Co Ltd i drugi pozvali su relevantne vlasti na sastanku u utorak da što pre počnu novu rundu istraživanja rude i otvore novu seriju rudnika.

Lobiranje industrije dolazi usred sve veće zabrinutosti oko globalne ponude bakra, koji se koristi u transportu i građevinarstvu, a sve više u brzorastućim sektorima obnovljive energije i električnih vozila. U Peruu, rudnik bakra Las Bambas, u vlasništvu kineskog rudara MMG Ltd, saopštio je da je počeo da smanjuje operacije zbog nedavnih blokada autohtonih zajednica, koje su mesecima prekidale aktivnosti. Kina je najveći svetski korisnik bakra i oslanja se na uvoz za oko 25% svoje potrošnje.

BIANCE PRISTAO NA KUPOVINU FTX-OVOG BIZNISA VAN SJEDNINJENIH DRŽAVA?

FTX, jednu od najvećih svetskih berzi kriptovaluta i investicionih platformi, u utorak je spasao od bankrota njen najveći rival Binance. Bankman-Fried, izvršni direktor FTX-a, je rekao zaposlenima u poruci na Telegramu da je FTX "iskrvario" preko 6 milijardi dolara u tri dana do utorka ujutro.

Izvršni direktor Binance-a, Changpeng Zhao, rekao je da se berza u principu složila da kupi ne-američke poslovne operacije FTX-a, samo nekoliko sati nakon što je FTX bio primoran da obustavi povlačenje novca od strane klijenata.

Ova vest pokriva niz neverovatnih preokreta tokom prošle nedelje, koji su došli do vrhunca kada je Binance - jedan od originalnih podržavalaca FTX-a - pokrenuo nalet na FTX-ovu bazu depozita povlačenjem sopstvenih sredstava. 

„Danas popodne, FTX je zatražio našu pomoć“, napisao je Zhao na Tviteru, napominjući „značajan pad likvidnosti na FTX berzi“. „Da bismo zaštitili korisnike, potpisali smo neobavezujući LOI (pismo o namerama), sa namerom da u potpunosti preuzmemo FTX i pomognemo im u pokrivanju krize likvidnosti.“

On je dodao da će akvizicija biti predmet "punog" due diligence procesa. S obzirom na tok vesti od prošle nedelje, taj proces može biti sve samo ne jednostavan, što se odražava reakcijom kripto tržišta na vesti. FTX-ov izvorni token FTT pao je više od 75%.

Bankman-Fried je istovremeno potvrdio sporazum o „strateškoj transakciji“ putem Tvitera, ali je propustio da pomene bilo šta o kupovini FTX-a.

Kako god da je dogovor oblikovan, čini se da se vrti oko Binance-a koji pristaje da odloži celokupno povlačenje novca uloženog u FTT, za koje je Zhao rekao da je iznosilo ukupno 2,1 milijarde dolara. Skoro 600 miliona dolara od toga je izvučeno tokom vikenda, prema analitici nezavisnih blokova koje koriste dve berze. To je izazvalo lavinu povlačenja manjih investitora.

Bankman-Fried je poslednjih nedelja podržao nacrt propisa u SAD koji će verovatno ograničiti razvoj decentralizovanih finansijskih aplikacija koje su u srcu mnogih kripto projekata, ne samo Binance. Zhao je u nedelju oštro prokomentarisao da „nećemo podržati ljude koji iza svojih leđa lobiraju protiv drugih igrača u industriji“ da bi odmah nakon toga usledio potpuni obrt i dogovor sa FTX. Dogovor će, ako se postigne, ostaviti Bankman-Fried-a u posedu FTX-ovih operacija u SAD-u, dok će svoje veće operacije van SAD preneti na Binance.

GRAFIK DANA: KOLIKO JE VREMENSKI TRAJAO SVAKI PAD AKCIJ ATESLE?

U tabeli možemo videti koliko dana je trajala svaka korekcija cene akcija Tesle sa prethodno formiranog vrha. Najduži pad akcija je doživela u periodu 2017-2019 i to od 623 dana. Trenutno, Tesla je u padu 53,3% u poslednjih 369 dana, što je najduža cenovna korekcija od 2017-19 i najveća od 2020.

Investiraj odmah