Nacionalno okupljanje Le Pen prvo u prvom krugu francuskih izbora

Analitički tim TW24
Foto: Canva
01.07.2024

Nacionalno okupljanje Le Pen prvo u prvom krugu francuskih izbora, BlackRock kupuje Preqin

Evropske akcije prekinule su četvorodnevni niz gubitaka, a evro je porastao nakon prvih rezultata francuskih izbora. Proizvodna aktivnost evrozone pogoršana je prošlog meseca jer je tražnja opala iako su fabrike smanjile svoje cene. Konačni indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodni sektor pao je na 45,8 u junu sa 47,3 u maju, nešto iznad očekivanih 45,6. Već dve godine je ispod granice od 50 koja razdvaja rast od kontrakcije. U Nemačkoj, rast junske inflacije meren indeksom potrošačkih cena (CPI) bio je niži od očekivanja, sa 0,1% na mesečnom i 2,2% na godišnjem nivou. Ove nedelje, akcenat će biti na podacima o zapošljavanju u SAD-u u sredu i petak. Nedelja će biti skraćena za trgovanje zbog proslave Dana nezavisnosti 4.7.

Boeing (BA) je najavio da će kupiti Spirit AeroSystems (SPR) u poslu vrednom 4,7 milijardi $, pri čemu će se transakcija obaviti putem razmene akcija, nakon višemesečnih pregovora koje su komplikovali odnosi Spirita sa glavnim rivalom Boeinga, Airbusom (AIR). Airbus je saopštio da će primiti 559 miliona $ odštete od Spirita, te da će preuzeti osnovne aktivnosti u četiri Spiritove fabrike u SAD-u, Severnoj Irskoj, Francuskoj i Maroku. Akcije Tesle (TSLA) porasle su za 1,7% nakon što su analitičari izjavili da se njen rast u Kini postepeno poboljšava. Akcije Chewy-a (CHWY) porasle su za 19% nakon što je Keith Gill, influenser poznat kao "Roaring Kitty", otkrio da ima 6,6% udela u maloprodajnom lancu proizvoda za kućne ljubimce. Akcije GameStop-a (GME) pale su za 6,2% nakon što je Gill optužen za prevaru sa hartijama od vrednosti u kolektivnoj tužbi koja se odnosi na ovog prodavca video igara.

Nacionalno okupljanje Le Pen prvo u prvom krugu francuskih izbora

Po prvi put, krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje zauzela je prvo mesto na zakonodavnim izborima u Francuskoj, gotovo udvostručivši svoju podršku. Nacionalno okupljanje, stranka koju predvode Marine Le Pen i Jordan Bardella, skočila je na prvo mesto u prvom krugu zakonodavnih izbora u nedelju. Nacionalno okupljanje osvojilo je nešto više od 33,1% glasova, što je oko tri procentna poena manje od prošlonedeljnih predviđanja anketa, ali ipak jasno prvo mesto.

Stranka je gotovo udvostručila svoju podršku od kada je Francuska poslednji put birala svoju Narodnu skupštinu 2022. godine. To možda neće biti dovoljno za obezbeđivanje većine u donjem domu sa 577 mesta, s obzirom na to da istraživačka agencija Ipsos predviđa da bi Le Pen i njeni saveznici iz stranke Republikanci mogli dobiti 230 do 280 mesta. Vanredni izbori koje je raspisao predsednik Emmanuel Macron nakon katastrofalnog nastupa na izborima za EU nisu uspeli da preokrenu situaciju. Macronova koalicija Ensemble osvojila je nešto manje od 21% glasova – manje nego u istom stadijumu zakonodavnih izbora 2022, ali bolje nego na evropskim izborima, gde je osvojio samo 14,6%. Rezultati sada sugerišu da bi Macron mogao završiti sa samo 70-100 mesta.

Kina: Privatni PMI pokazuje rast proizvodne aktivnosti

Proizvodna aktivnost u Kini porasla je više od očekivanog u junu, pokazali su podaci privatnog indeksa menadžera nabavke (PMI) objavljeni danas, što ukazuje na to da neki aspekti druge najveće ekonomije na svetu i dalje ostaju snažni.

Caixin PMI za proizvodni sektor porastao je na 51,8 u junu, u poređenju sa očekivanjima za vrednost od 51,5 i prethodnom mesečnom vrednošću od 51,7. Ovo očitavanje je u suprotnosti sa vladinim PMI podacima objavljenim u nedelju, koji su pokazali da se aktivnost  u kineskom proizvodnom sektoru smanjila drugi uzastopni mesec u junu. Vrednost ispod 50 ukazuje na kontrakciju. Caixin podaci se razlikuju od vladine ankete, posebno u obimu obuhvaćenih kompanija. 

Caixin proizvodni PMI je u ekspanzivnoj teritoriji osam uzastopnih meseci. Uprkos tome, nedovoljno tržišno poverenje i efektivna tražnja ostaju ključni izazovi. Podaci od ponedeljka pokazali su poboljšanje kako domaće, tako i strane tražnje za kineskim proizvodima. Međutim, primećeno je da proizvođači postaju oprezniji u pogledu budućnosti, jer su drugi ekonomski pokazatelji oslikavali sumornu sliku Kine. 

BlackRock kupuje data kompaniju Preqin

BlackRock (BLK) je saopštio kasno u nedelju da je dogovorio kupovinu britanskog dobavljača podataka Preqin za 2.55 milijardi funti, odnosno 3.22 milijarde $, u gotovini. Očekuje se da će posao biti završen pre kraja godine, pod uslovom dobijanja odobrenja regulatornih tela. BlackRock namerava da nastavi da nudi Preqin kao samostalnu uslugu, dok će ga takođe kombinovati sa sopstvenim softverom Aladdin kako bi "stvorio vrhunskog dobavljača tehnologije i podataka za privatna tržišta."

Preqin, osnovan 2003. godine, nudi podatke o privatnom kapitalu, hedž fondovima, infrastrukturi, nekretninama i prirodnim resursima, kao i objavljivanje rang lista najuspešnijih menadžera privatnog kapitala i rizičnog kapitala, među ostalim. Kompanija zapošljava oko 500 ljudi, od kojih je većina smeštena u azijsko-pacifičkom regionu. BlackRock je naveo da se predviđa da će Preqin ostvariti oko 240 miliona $ prihoda u 2024. godini, nakon što je beležio rast od oko 20% godišnje u protekle tri godine.

BlackRock-ova imovina pod upravljanjem porasla je na 10.47 triliona $ u prvom kvartalu, što je rast od 15% u odnosu na prethodnu godinu, podstaknuto neto prilivom od 57 milijardi $ u njegove investicione proizvode.

EU će optužiti Metu za kršenje Zakona o digitalnim tržištima

Evropska unija će optužiti Metu (META), matičnu kompaniju Facebooka, za kršenje prelomnih digitalnih pravila bloka, samo nedelju dana nakon što je podnela sličnu tužbu protiv Apple-a (AAPL). Evropska komisija koristi nova ovlašćenja koje su joj dodeljene Zakonom o digitalnim tržištima, koji ima za cilj poboljšanje izbora potrošača i otvaranje tržišta za rast evropskih startapova. Tehnološki giganti morali su da se usklade sa pravilima od marta ove godine.

Prema nalazima koji će biti objavljeni ove nedelje, regulatori će navesti da su zabrinuti zbog Meta-inog modela „plati ili pristani“. Korisnici Facebooka i Instagrama trenutno mogu koristiti društvene mreže besplatno uz pristanak na prikupljanje podataka, ili platiti da njihovi podaci ne budu deljeni. Očekuje se da će regulatori reći da izbor koji nudi Meta-in model rizikuje da potrošačima pruži lažnu alternativu, s obzirom da finansijska prepreka može prisiliti korisnike da pristanu na praćenje svojih ličnih podataka u svrhu oglašavanja. Ako se utvrdi da je prekršila zakon, Meta se suočava sa velikim kaznama, do 10% svog globalnog prometa, i do 20% za svaki ponovljeni prekršaj. Preliminarni nalazi EU moraju biti finalizovani u roku od jedne godine od početka zvanične istrage u martu.

Grafik Dana: Niska korelacija u S&P 500, šta se krije iza brojeva?

Korelacija između različitih akcija unutar jednog indeksa je oduvek bila ključni indikator za investitore. Najnoviji podaci pokazuju da su korelacije akcija unutar indeksa S&P 500 dostigle nove najniže nivoe. Šta je korelacija? U kontekstu finansijskih tržišta, visoka korelacija između akcija znači da se njihove cene kreću zajedno, dok niska korelacija znači da se cene kreću nezavisno jedna od druge. 

Na grafikonu ona je prikazana kroz dve ključne linije. Crna linija je Cboe 1-year S&P Implied Correlation Index, koja meri tržišna očekivanja o korelaciji između komponenti indeksa S&P 500 u narednih godinu dana. Dok je druga, plava linija, Cboe 1-year Realised Correlation za S&P, koja pokazuje stvarnu korelaciju između ovih komponenti tokom godine. Grafikon jasno pokazuje dramatičan pad korelacije između različitih akcija unutar S&P 500 indeksa,  sa plavom linijom koja pokazuje da je korelacija dostigla nove najniže nivoe. Ovo znači da se cene akcija unutar indeksa S&P 500 ne kreću zajedno kao što su to ranije činile. Takođe, implicirana korelacija, crna linija, pokazuje da su i očekivanja tržišta o budućoj korelaciji na vrlo niskom nivou.

Ove trenutno niske vrednosti korelacije između akcija u S&P 500 indeksa podsećaju na period pre "Volmageddona" početkom 2018. godine. Tada su tržišta doživela nagli porast volatilnosti, što je dovelo do velikih oscilacija i pada cena akcija. Sličan trend i sada sugeriše potencijalnu nestabilnost, jer mali broj velikih kompanija nosi rast indeksa, dok većina akcija beleži pad.

Investiraj odmah