Nedelja odluke FED-a

Analitički tim TW24
Foto: Canva
18.03.2024

Nedelja odluke FED-a, počinje godišnja konferencija Nvidie

Nedelja pred nama obeležena je odlukama glavnih centralnih banaka o kamatnim stopama širom sveta, od kojih je najznačajnija odluka američkih Federalnih rezervi, zakazana za sredu u 19h po našem vremenu. FED-ov sastanak predstavlja ključni događaj za globalna tržišta, s obzirom na to da će se njegova odluka smatrati vodećim pokazateljem globalne ekonomske situacije. Očekuje se da će Fed zadržati kamatne stope na sadašnjem nivou, ali će ton njihove izjave o daljim pravcima kretanja kamatnih stopa biti od presudnog značaja za investitore. Sastanak Banke Japana takođe je u fokusu, kao i kineski makroekonomski podaci, koji će pružiti uvid u oporavak druge najveće svetske ekonomije, posebno u vezi sa sektorom nekretnina. Investitori će pratiti objave zarada kompanija Nike (NKE) i FedEx (FDX), sa posebnim naglaskom na njihove performanse i izazove sa kojima se suočavaju.

U korporativnom svetu, akcije kompanije HashiCorp (HCP) skočile su za oko 11% nakon što je Bloomberg izvestio da je  firma izmenila svoje projekscije za prodaju. Akcije Super Micro Computer-a (SMCI) porasle su preko 2% uoči otvaranja berze, kada će kompanija biti dodata u S&P 500 indeks. Deckers Outdoor (DECK) se takođe danas pridružuje indeksu. Nuvei (NVEI), kanadska kompanija za plaćanja, bliži se dogovoru o preuzimanju, a njene akcije skočile su za oko 25% pre otvaranja berze.

Apple i Google u pregovorima oko integracije Gemini-a u iPhone

Apple Inc. (AAPL) je u razgovorima sa Alphabet-om (GOOGL) o licenciranju Google-ovog skupa generativnih AI modela, poznatih kao Gemini, za pokretanje novih funkcija na iPhone uređajima. Akcije Google-a skočile su preko 5% nakon objavljivanja vesti.

Izvori navode da su Apple i Google u "aktivnim pregovorima" oko potencijalnog partnerstva, čiji je glavni fokus na Gemini, nizu Googleovih generativnih AI modela. Ovi modeli bi omogućili novim iPhone funkcijama da kreiraju slike, pišu eseje i izvršavaju druge složene zadatke zasnovane na jednostavnim korisničkim upitima. Dogovor bi mogao pružiti ključnu prednost Googleovom Gemini-ju, omogućavajući pristup preko 2 milijarde Apple uređaja širom sveta. Istovremeno, Apple planira predstaviti nove sposobnosti unutar iOS-a 18, sa funkcijama koje rade direktno na uređajima, dok bi za složenije AI funkcije koje zahtevaju cloud, potražio partnerstvo. Iako su pregovori još u toku i finalni dogovor nije postignut, očekuje se da će se bilo koji službeni sporazum objaviti na Appleovoj godišnjoj Worldwide Developers Conference, zakazanoj za jun.

Nvidia predstavlja nove AI čipove na godišnjoj konferenciji

Danas počinje godišnja konferencija za developere kompanije Nvidia (NVDA), koja će privući veliku pažnju investitora zbog očekivanih najava oko novih čipova od strane izvršnog direktora Jensena Huanga u sklopu njegovog ključnog govora danas popodne.

Očekuje se da će Huang predstaviti sledeću generaciju čišpva za veštačku inteligenciju, uključujući iščekivani B100 čip, za koji se predviđa da će doneti znatna poboljšanja u odnosu na njegovog prethodnika, H100. Pored toga, Huang planira da otkrije i niz novih softverskih proizvoda, što je posebno značajno s obzirom na to da je ovaj segment poslovanja kompanije dosegao godišnji prihod od 1 milijarde dolara na kraju poslednjeg fiskalnog perioda.

Ovogodišnji GTC, prvi koji se održava uživo od 2019. godine, okupiće oko 16.000 posetilaca, što je dvostruko više u odnosu na poslednji sličan događaj. Ključni govor Huang-a zakazan je u hokejaškoj areni u Silicijumskoj dolini u 13:00 po lokalnom vremenu (22:00). Akcije Nvidije zabeležile su rast od 3% ovog jutra u iščekivanju ovih najava.

Redditov IPO prekupljen i do pet puta

Inicijalna javna ponuda (IPO) Reddita (RDDT) trenutno je između četiri i pet puta prekupljena, tvrde izvori upoznati sa situacijom, što povećava verovatnoću da će ova društvena medijska platforma postići traženu valuaciju od 6,5 milijardi $.

Iako preterana tražnja ne garantuje snažne performanse na berzi prilikom debija, to znači da je kompanija spremna da barem dostigne ciljni opseg cene od 31 do 34 $ po akciji kada bude odredila cenu IPO-a u Njujorku u sredu.

Reddit je već smanjio očekivanja od svoje valuacije nakon što je bio vrednovan na 10 milijardi $ u privatnom krugu finansiranja 2021. godine. Cilj IPO-a kompanije je trenutno da prikupi do 748 miliona $.

Da bi privukao maloprodajne investitore, Reddit je rezervisao 8% ukupnih akcija za korisnike i moderatore svoje platforme, određene članove upravnog odbora i prijatelje i članove porodice svojih zaposlenih i direktora.

Reddit je imao prosečno 73,1 milion dnevnih aktivnih "unikatnih" korisnika - korisnika koji koriste platformu barem jednom dnevno - u tri meseca zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, prema regulatornoj prijavi.

Kineska industrijska proizvodnja znatno iznad prognoza

Industrijska proizvodnja i maloprodaja u Kini nadmašile su očekivanja tržišta u periodu januar-februar, obeležavajući snažan početak 2024. godine i pružajući neko olakšanje donosiocima politika, uprkos slabosti u sektoru nekretnina.

Prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku, industrijska proizvodnja je porasla za 7,0% u prva dva meseca godine, što je iznad očekivanja od 5,0% u anketi analitičara agencije Reuters, i brže od rasta od 6,8% zabeleženog u decembru. Takođe, ovo je najbrži rast u skoro dve godine i pridružuje se nedavnim iznenađujuće dobrim izvoznim podacima i indikatorima potrošačke inflacije, pružajući ranu podršku nadama Pekinga da će dostići ambiciozni cilj rasta BDP-a od 5,0% za ovu godinu. Maloprodaja, kao pokazatelj potrošnje, porasla je za 5,5%, usporavajući se sa porasta od 7,4% u decembru, ali nadmašujući očekivani rast od 5,2%.

Očekuje se da će fiskalni i monetarni napori uspeti da podrže ekonomski oporavak Kine u bliskoj budućnosti. Ipak, strukturni izazovi kao što su nekretnine i tržište rada i dalje ostaju ključna pitanja za kinesku ekonomiju.

Grafik dana: Performans indeksa S&P 500 tokom predsedničkih izbornih godina

Prema grafikonu objavljenom od strane FactSet-a 15. marta 2024. godine, uočava se izražen trend u performansama indeksa S&P 500 (MES) tokom predsedničkih izbornih godina u SAD-u. 

Posebno se ističu značajne istorijske fluktuacije u martu, trend koji se nastavio i u ovoj izbornoj godini. Dok je prva polovina marta 2024. godine zabeležila blagi rast, a zatim pad indeksa, investitori bi trebali biti posebno oprezni uoči kvartalnog sastanka Federalnih rezervi zakazanog za 20. mart, imajući u vidu ove istorijske podatke.

Investiraj odmah