Neizvesnost na tržištu pred sastanak FOMC-a

24.05.2023

Inflacija u Velikoj Britaniji (CPI) na mesečnom nivou u aprilu iznosila je 1.2% naspram očekivanja analitičara od 0.8% i porasla je u odnosu na mart kada je iznosila 0.8%.

Međutim, rast potrošačkih cena je usporio na 8.7% na godišnjem nivou u aprilu naspram 10.1% koliko je iznosio u martu.

Italijanske banke imaju najveću potrebu za likvidnošću među evropskim zajmodavcima. Na drugom i trećem mestu su grčki i španski kreditori.

Večeras u 20h po našem lokalnom vremenu će se održati sastanak FOMC-a (Federalni komitet za otvoreno tržište) na kome će zvaničnici FED-a objaviti zapisnik sa sastanka od 2-3. maja. Komitet će u junu najverovatnije ostaviti nepromenjenu ciljanu stopu saveznih fondova, prvi put od početka 2022.

Kevin Makarti je saopštio da dve strane tek treba da postignu dogovor kako bi sprečile prvo neizvršenje obaveza SAD-a i naglasio da novi sastanci nisu planirani. Ovo povećava verovatnoću da će i Dom i Senat glasati o bilo kom dogovoru tek sledeće nedelje, samo nekoliko sati pre 1. juna.

Xiaomi prihod u prvom kvartalu pao 18.9%, profit porastao 13%

Xiaomi Corporation (1810.HK) je prijavio pad prihoda u prvom kvartalu od 18.9% pošto je tražnja za pametnim telefonima ostala slaba čak i kada se privreda oporavila od pandemije COVID-19.

Prodaja u prvom kvartalu 2023. dostigla je 59.5 milijardi juana, što je manje u odnosu na 73.35 milijardi juana u istom kvartalu godinu dana ranije. Prodaja je bila u skladu sa procenama analitičara od 59.43 milijarde juana.

Profit je porastao na 3.23 milijarde juana u istom periodu, što je povećanje od 13.1 odsto sa 2.86 milijardi juana godinu dana ranije.

Kineski sektor pametnih telefona nije zabeležio nikakav oporavak u datom periodu, a ukupna prodaja pametnih telefona u Kini je pala za 11% u prvom kvartalu 2023. godine. Kompanija ulaže i u automobilski sektor u pokušaju da diverzifikuje svoje poslovanje od pametnih telefona a masovna proizvodnja prvog automobila planirana je za prvu polovinu 2024. godine.

Lowe’s nadmašio očekivanja u q1 ali smanjio prognozu prodaje

Lowe’s (LOW), američka kompanija specijalizovana za maloprodaju, prijavio je u prvom kvartalu zaradu po akciji od 3.67 dolara naspram očekivanih 3.46 dolara. Kvartalni prihod od 22.3 milijardi dolara nadmašio je konsenzus analitičara 21.66 milijardi dolara.

Kompanija je smanjila svoje prognoze za celu godinu u utorak, pošto su cene drvne građe pale, a nepovoljne vremenske prilike ugrozile tražnju za sezonskom robom. Očekuje se da će potrošači kupovati manje skupih artikala.

Ipak, Lowe's je u boljem položaju od drugih prodavaca, jer dve trećine prodaje kompanije dolazi od nediskrecionih kupovina, kao što je kupovina novih uređaja za zamenu pokvarenih. Američki stambeni fond stari, što utiče na rast popravki i drugih projekata.

Cena akcija je ostala nepromenjena na 206.65 dolara u trgovanju pre otvaranja američkih berzi.

Roubini smatra da bi se sporazum o američkom dugu mogao postići „u poslednji čas“

Nouriel Roubini, ekonomski konsultant i pisac, je u sredu na forumu u Kataru upozorio da bi pregovori o izbegavanju neplaćanja američkih obaveza mogli da se oduže, uz mogući neuspeh dogovora oko gornje granice duga, što bi verovatno pogodilo tržišta i narušilo poverenje u dolar na duži rok.

„Možda će sporazum biti postignut u poslednji čas“, rekao je Roubini za Blumberg TV na Katarskom ekonomskom forumu u ​​Dohi. „Ili je moguće da ne postignu dogovor. Ako se to dogodi, onda će tržište pasti."

Roubini, koji je i predsedavajući u Roubini Macro Associates, najpoznatiji je po svojim predviđanjima pada ekonomske aktivnosti. On je rekao i da bi geopolitičke tenzije u Ukrajini i Iranu, kao i pogoršanje veza između SAD i Kine mogle biti veliki izazov za globalnu ekonomiju ove godine. Investitori iz Zaliva će, po njegovom mišljenju, verovatno koristiti svoj novac privatno, sa posebnim fokusom na tehnologiju, jer su akcije postale precenjene.

Google i Microsoft imaju novog konkurenta u AI industriji?

CEO Tesle (TSLA) i Twittera Elon Musk, otvorio je konferenciju izvršnih direktora u Londonu u svom virtuelnom nastupu pod organizacijom WSJ-a.

Elon Musk je rekao da vidi potrebu za razvojem veštačke inteligencije koja bi bila konkurent Google-u (GOOGL) i Microsoftu-u (MSFT), a koja bi mogla da uključi različite delove njegove korporativne imperije.

"Tesla koristi AI da poboljša svoje napredne funkcije pomoći vozaču", podsetio je Musk, dodavši da bi Twitter mogao da bude deo njegovih napora u narednim koracima razvoja veštačke inteligencije. Musk je rekao da bi Twitter i Tesla mogli da budu partneri u novoj AI kompaniji.

Musk je izrazio zabrinutost zbog napretka u oblasti veštačke inteligencije i pozvao na vladinu regulaciju. „Mala je verovatnoća uništenja čovečanstva, ali nije nula“, rekao je Musk u utorak.

Grafik dana: Pregled sezone zarada za Q1, 76% kompanija nadmašilo očekivanja

  • 92% kompanija u sastavu repernog američkog indeksa S&P 500 objavilo je svoje rezultate poslovanja za prvi kvartal 2023. godine.
  • Do sada 76,60% kompanija nadmašilo je očekivanja analitičara sa Wallstreet-a, što je poboljšanje u odnosu na Q4 2022. godine, ali niže u odnosu na 86,2% ostvarenih u Q1 2022. godine.
  • Od 466 kompanija koje su do sada objavile rezultate od ukupno 503, njih 357 je nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, 15 ih je bilo u skladu sa očekivanjima, dok su rezultati 94 kompanije bili ispod očekivanja analitičara.

Investiraj odmah