Nemačka privreda neočekivano dobro

Izvor: Tanjug
Foto: Canva.com
06.01.2021

Nemačka trgovina na malo porasla je u novembru, a istovremeno je opao i broj nezaposlenih, nasuprot predviđanjima da će oba pokazatelja biti pogoršana.

Prema oceni Rojtersa, to bi moglo da znači da su delovi najveće evropske privrede neočekivano dobro prebrodilii negativan uticaj koronavirusa.

Trgovina na malo je skočila u novembru za 1,9 posto u odnosu na oktobar, objavio je danas Savezni zavod za statistiku, Destatis, dodajući da predviđa rast maloprodaje od oko 4,0 procenta u celoj 2020. godini, što je više od rasta od 3,2 odsto u 2019.

Mesečni porast prodaje na malo, koji je obuhvatio i period kada je Nemačka bila u delimičnom lokdaunu, bio je podstaknut internet transakcijama i potrošnjom na kućne potrepštine, naveo je Destatis.

Prihodi od prodaje na mreži skočili su u posmatranom mesecu za 31,8 posto na godišnjem nivou, dok je potrošnja na ukrase za domaćinstvo, uređaje i građevinski materijal porasla za 15,4 procenta.

Trgovine mešovite robe, uključujući robne kuće, zabeležile su pad prometa od 6,1 odsto.

Istovremeno, nemačka Savezna agencija za rad je saopštila da je broj nezaposlenih u decembru pao, prema sezonski prilagođenim podacima, za 37.000 osoba u odnosu na prošlu godinu, iako je bilo pooštreno zaključavanje i većina prodavnica bila primorana na zatvaranje od sredine prošlog meseca.

Analitičari su očekivali da će nezaposlenost biti povećana.

Broj zaposlenih podržan je državnim programom skraćenog radnog vremena, koji je osmišljen da zaštiti radna mesta na kojima je u decembru bilo zaposleno oko 666.000 ljudi.

Procenjuje se da će Nemačka danas dalje pooštriti mere ograničenja protiv kovida jer su stope zaraze i dalje visoke.

Investiraj odmah