Nemiri nakon izbora za Evropski parlament oborili vrednost evra

Analitički tim TW24
Foto: Canva
10.06.2024


Evropski izbori oborili vrednost evra, blag pad japanske ekonomije argument za povećanje stopa

Evro je pao na najniži nivo u više od mesec dana kako je francuski predsednik Emanuel Makron sazvao glasanje u parlamentu nakon teškog poraza na izborima za Evropski parlament. Ova valuta pala je za 0,6%, povlačeći se zajedno sa evropskim akcijama, pri čemu su BNP Paribas SA i Societe Generale SA pale za više od 8% dok su banke predvodile gubitke među akcijama u Parizu. 

Glavni fokus ove nedelje biće na zaključku sastanka Fed-a u sredu, gde se očekuje da će centralna banka zadržati kamatne stope nepromenjene. Posmatrači tržišta želeće da vide koliko će smanjenja stopa zvaničnici signalizirati za ostatak 2024. godine, pri čemu se očekuje da će ažurirani dot-plot ukazati na dva smanjenja od 25 baznih poena ove godine, u poređenju sa tri u martu. Podaci o indeksu potrošačkih cena takođe su zakazani za sredu, pre najave Fed-a, i očekuje se da će pokazati da inflacija ostaje znatno iznad ciljanog opsega centralne banke. 

U korporativnom sektoru, Nvidia (NVDA) će verovatno ostati u centru pažnje nakon što je proizvođač AI čipova zabeležio rast od 10% prošle nedelje, podstaknut najavom podele (splita) akcija 10:1. Prema Goldman Sachs-u (GS), ovakve podele akcija su kratkoročno pozitivne za akcije. Apple (AAPL) će takođe biti u fokusu jer se očekuje da će prikazati kako integriše AI u svoj softverski paket, uključujući unapređenu glasovnu asistentkinju Siri i moguću saradnju sa vlasnikom ChatGPT-a, kompanijom OpenAI, na svojoj današnjoj godišnjoj konferenciji za programere.

Japanska ekonomija beleži manji pad, jasna potvrda za povećanje kamatnih stopa?

Japanska ekonomija se smanjila manje nego što je prvobitno procenjeno u periodu januar-mart. Ovi podaci pružaju podršku planovima centralne banke Japana (BOJ) za ponovno povećanje kamatnih stopa ove godine.

Revidirani podaci pokazuju da je japanski BDP pao za 1,8% na godišnjem nivou u prvom kvartalu, što je manje od prvobitne procene pada od 2,0% i očekivanog pada od 1,9%. "Novi rezultati BDP-a olakšavaju BOJ-u da se ohrabri u vezi budućih povećanja kamatnih stopa, jer kapitalna ulaganja pokazuju blagi rast," rekao je Kohei Okazaki, viši ekonomista u Nomura Securities.

Iako se očekuje da je japanska ekonomija dostigla dno u prva tri meseca ove godine, slab jen i prekidi u proizvodnji automobila i dalje stvaraju neizvesnost za tekući kvartal. Privatna potrošnja, koja čini više od polovine japanske ekonomije, pala je za 0,7% u prvom kvartalu, što je četvrti uzastopni kvartal pada. Investitori sada prate dalji razvoj situacije i signale u vezi novih povećanja kamatnih stopa. Centralna banka je u martu podigla kamatne stope prvi put od 2007. godine, prelazeći sa ultra-labave monetarne politike.

Makron raspustio Parlament i raspisao vanredne izbore

Nakon teškog poraza na izborima za Evropski parlament u nedelju, predsednik Francuske Emanuel Makron je gurnuo Francusku u političku neizvesnost raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, koji će ponovo postaviti njegovu dugogodišnju borbu sa rivalom krajnje desnice, Marin Le Pen. Neočekivani potez daje Makronu poslednju šansu da porazi Le Pen pre predsedničkih izbora 2027, na kojima ne može da se kandiduje. Ona i njena partija su poboljšale svoj rezultat na svakim izborima od kada je Makron došao na vlast, a nedeljno glasanje za Evropski parlament je prikazano kao odskočna daska za njen sledeći predsednički pokušaj. 

U Nemačkoj, socijaldemokrate kancelara Olafa Scholza suočile su se sa svojim najgorim rezultatom na evropskim izborima, osvajajući samo 14% glasova. Glavna konzervativna opozicija osvojila je 30%, dok je krajnje desna Alternativa za Nemačku bila na putu da završi druga sa 16%, ispred SPD-a. 

Evro je pao za čak 0,5% na $1,0748 u ranom trgovanju, što je njegov najslabiji nivo u poslednjih mesec dana. Ovaj pad poništava gotovo 2% rasta od sredine aprila dok su investitori povećavali opklade na smanjenje stopa Evropske centralne banke ove godine.

Eliott preuzima skoro 2 milijarde $ udela u Southwest Airlines

Elliott Investment Management je kupio udeo od skoro 2 milijarde $ u kompaniji Southwest Airlines Co. (LUV) i planira da i planira da izvrši pritisak za promene u ovoj američkoj aviokompaniji.

Prema izveštaju Wall Street Journal-a, veličina ovog vlasničkog udela čini aktivističku firmu jednim od najvećih investitora u Southwestu, sa sedištem u Dalasu. Elliott planira da stupi u kontakt sa menadžmentom Southwesta, čija je tržišna kapitalizacija 16,6 milijardi $.

Cena akcija Southwesta, koja je zatvorena na 27,75 $ u petak, opala je za 45% u proteklih pet godina. To se upoređuje sa padom od 8,4% kod Delta Air Lines Inc. (DAL) i rastom od 86% S&P 500 indeksa (MES).

Pod vođstvom Paula Singera, Elliott je jedan od najaktivnijih "agitatora" u svetskim upravnim odborima. Firma je već pokrenula kampanje kod kompanija čija je kombinovana tržišna vrednost oko 100 milijardi $ ove godine, uključujući britansku rudarsku kompaniju Anglo American Plc (AAL) i japansku trgovinsku kuću Sumitomo Corp (8053).

Microsoft predstavio ručni Xbox hardver na svom Games Showcase-u

Microsoft (MSFT) je u nedelju započeo svoj godišnji Xbox Games Showcase, otkrivajući novu potpuno digitalnu verziju svojih konzola Xbox Series X i S, kao i trejlere za više od desetak igara, uključujući i sledeći nastavak "Call of Duty". Games Showcase dolazi u ključnom trenutku za Xbox i Microsoft dok se industrija igara suočava sa padom, a izdavači se bore sa slabijom prodajom, otpuštanjima i zatvaranjem studija.

Microsoft je prikazao tri gejming konzole, uključujući verziju Xbox Series X i S bez diska, kao i specijalno izdanje Series X sa 2 terabajta prostora za skladištenje. Osvežavanje hardvera moglo bi pomoći Xbox-u da poveća prodaju svojih konzola koje konkuriraju PlayStation 5 konzoli kompanije Sony (SONY).

Games Showcase je praćen posebnim prilogom iz studija Activision Blizzard-a koji je istaknuo karakteristike, likove i igranje nove igre "Call of Duty: Black Ops 6", čiji se izlazak planira u oktobru. Programeri su prikazali snimke iz igre koja se odvija početkom 1990-ih, ističući karakteristike poput novog sistema kretanja koji omogućava igračima da sprintaju u svim pravcima, i uvid u omiljeni "Zombies" mod.

Grafik Dana: Šta split akcija kompanije Nvidia predstavlja za investitore?

Nvidia (NVDA) je sprovela split svojih akcija u odnosu 10:1 u petak nakon zatvaranja berze, a akcije danas počinju da se trguju po novom rasporedu. Ova odluka dolazi nakon izuzetnog rasta cena njenih akcija od 212% u ovoj godini, čime je kompanija dostigla tržišnu vrednost od 3 triliona $, pridruživši se Apple-u (AAPL) i Microsoft-u (MSFT). Šta misle tržišni analitičari?

„Split akcija je znak poverenja menadžmenta da će akcija povećati svoju vrednost u budućnosti“ kaže Howard Silverblatt, viši analitičar S&P Dow Jones Indices. 
Adam Coons, glavni investicioni direktor Winthrop Capital-a, očekuje da će split povećati interesovanje malih investitora, ali i upozorava: „Oni mogu biti malo brži i emotivniji u svojim odlukama, što može dovesti do povećane volatilnosti jer se počinje razvodnjavati učešće institucionalnih kupaca“. 
Julian Emanuel iz Evercore ISI vidi ovu volatilnost kao priliku za kupovinu akcija Nvidia-e, koje smatra „generacijskom prilikom“ i vodećom tehnološkom akcijom ovog doba. 
Vivek Arya iz Bank of America povećao je svoju ciljnu cenu za Nvidia akcije na 1.500 $ (pre splita), navodeći da smo na početku decenijskog prelaza na AI računarstvo. Nvidia predvodi ovu promenu, što dodatno osnažuje poverenje investitora, navodi on.
Doug Bettinger, CFO kompanije Lam Research, ističe da smo još uvek u ranoj fazi ulaganja u AI. Očekuje se da će sledeći talas rasta doći kako kompanije počnu da integrišu AI u svoje planiranje i poslovanje, zbog čega očekuje i novi talasa rasta Nvidie.
Rajiv Ramaswami, CEO kompanije Nutanix, dodaje da sve više kompanija usvaja hibridne cloud arhitekture i moderne aplikacije, započinjući put ka korporativnom AI. Za one koji žele da ulože u AI industriju, Rajiv pored Nvidia-e preporučuje Broadcom (AVGO), Marvell Technology (MRVL), Micron (MU) i Arm (ARM) kao glavne dobitnike budućeg rasta.

Investiraj odmah