Nominalna inflacija pada, ali bazna raste

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
17.03.2023

EUROSTAT: NOMINALNA INFLACIJA PADA, ALI BAZNA RASTE

Jedna od najvolatilnijih trgovačkih nedelja od početka godine se danas završava. Strah od kolapsa bankarskog sektora polako jenjava nakon što su depozitari američkih banaka SVB i First Republic spašeni brzom i odlučnom intervencijom FED-a. Švajcarska centralna banka je stala iza Credit Suisse, a na pomolu je i Vladin predlog o mogućem "prisilnom" spajanju spomenute banke sa švajcarskim gigantom UBS. Najnovije informacije govore da se obe banke protive predlogu. UBS ne bi da rizikuje, dok Credit Suisse traži još vremena i obećava stabilizaciju poslovanja, nakon što je primila podršku u likvidnosti.

Evropska nominalna inflacija u februaru je oslabila sa 8,6% na 8,5% na godišnjem nivou, saopštio je jutros Evrostat. Međutim, bazna inflacija, koja isključuje cene volatilnih sektora poput hrane i energije, je proteklog meseca ojačala sa 5,3% na 5,6%. Ono što zabrinjava monetarne zvaničnike je upravo skok bazne inflacije koja je gotovo direktno skopčana sa rastom plata, pa sve zajedno može otežati i prolongirati borbu sa rastom cena. 

ECB SUPERVIZORI NE VIDE MOGUĆNOST ŠIRENJA BANKARSKE KRIZE

Supervizori Evropske centralne banke za sad ne vide nikakvu mogućnost da se "bankarska zaraza" raširi po celom sektoru, nakon nedavnih previranja, rekao je Reutersov izvor u petak.  Podsećanja radi, ECB je juče podigla kamatne stope za 0,5% na 3,5% bez obzira na haos koji se desio sa bankom Credit Suiss. 

Reuters-ov neimenovani izvor iz ECB-navodi da su supervizori potvrdili da su depoziti u bankama evrozone ostali stabilni i da    izloženost Credit Suisse-a nema poseban materijalni uticaj na ostatak tržišta. „Iako su tržišta odahnula nakon što je švajcarska centralna banka pomogla posrnuloj banci, raspoloženje će sigurno ostati veoma krhko, posebno zato što će investitori verovatno brinuti o eventualnom ekonomskom uticaju nastavka agresivnog pooštravanja monetarne politike od strane ECB-a“, rekao je Frederik Karijer, šef investicione strategije za RBC Wealth Management.

KINA NEOČEKIVANO SMANJILA STOPU OBAVEZNIH REZERVI BANAKA

Kineska centralna banka neočekivano je juče spustila stopu obaveznih rezervi banaka za 25 baznih poena u nastojanju da "upumpa" likvidnost u privredu kako bi podstakla rast. Analitičari su podeljeni oko tumačenja ovog poteza. Jedni smatraju da je potez iznuđen u svetlu uzdrmanog bankarskog tržišta u SAD-u i EU, dok drugi smatraju da pojačana ekonomska aktivnost posle kovid pandemije iziskuje više kredita, pa je tamošnja centralna banka izašla u susret bankama i podržala ih injekcijom likvidnosti.

"Kineska inflacija je i dalje vrlo niska  što monetarnim vlastima daje prostor za komforno podešavanje politike. Odlukom o smanjenju stope obavezne rezerve banka će otprilike ubaciti oko 500 milijardi dolara dugoročnog kapitala u privredu što bi moglo dodatno podržati značajnu fiskalnu potrošnju koja je predviđena novim razvojnim planom", izjavila je Shen Meng, direktorka investicione banke Chanson & Co.

XPENG-OV GUBITAK SE POVEĆAVA, IZGLEDI ZA RAST PRODAJE SLABE

Kineski proizvođač električnih vozila Xpeng (XPEV) prijavio je veći gubitak od očekivanog u četvrtom kvartalu i rekao da bi isporuke mogle pasti za čak 48% u prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period 2022. godine. Xpeng je zabeležio neto gubitak od 2,36 milijardi juana (342 miliona dolara) u tri meseca završena 31. decembra, navodi se u današnjem saopštenju. To je bilo više od očekivanja od 2,1 milijardu juana, koja su prognozirali analitičari, ali i u poređenju sa gubitkom od 1,29 milijardi juana prethodne godine. Prihod je pao za 40% na 5,14 milijardi juana, što je promašilo prognozu investicione zajednice od 5,7 milijardi juana.

„Uz optimizaciju našeg portfelja proizvoda i značajno poboljšanje naših marketinških aktivnosti, nastavićemo sa rastom naše prodaje i tržišnog udela“, rekao je kopredsednik Brajan Gu . Akcije su u predotvaranju tržišta pale za 3,5% na 8,05 USD. 

AKCIJE FEDEX-A SKOČILE NAKON DIZANJA  PROFITNOG OČEKIVANJA

Akcije FedEx Corp (FDX) porasle su za preko 11% na 227 USD pre današnjeg početka zvanične berzanske sesije. Kompanija je objavila da je agesivno smanjenje troškova pomoglo kompaniji za prevoz tereta da podigne svoju prognozu profita, uprkos padu obima paketa iz elektronske trgovine. Rezultati kompanije u poslednjim kvartalima bili su pogođeni prekomernim operacijama, što je frustriralo investitore. Oni su izrazili zabrinutost u vezi sa njegovim učinkom u poređenju sa rivalskim United Parcel Service (UPS) koji je pokazivao veću efikasnost u poslovanju.

FedEx je u četvrtak objavio napredak u svom planu da uštedi 3,7 milijardi dolara troškova ukidanjem radnih mesta i parkiranjem aviona, prenosi WSJ. „Menadžment je uspeo da smanji troškove brže nego što se očekivalo, što umnogome relaksira zabrinutost zbog usporavanja rasta cena i pada obima prometa paketa u e-trgovini“, rekli su analitičari JP Morgan istovremeno povećavši svoju ciljanu cenu akcija Fedexa za 34 na 233 dolara. Poređenju radi, trenutna ciljana cena analitičara s Wall Street-a je 237,50 dolara.

GRAFIK DANA: SNAŽAN PAD DEPOZITA BANKE CREDIT SUISSE

Švajcarska banka Credit Suisse je u centru pažnje ove nedelje nakon što se talas kolapsa preneo iz SAD-a u EU; Današnji grafik nam pokazuje razmeru problema u kojoj se našla ova banka- ukupni iznos depozita je pao sa preko 360 milijardi CHF na samo 233 milijarde CHF i to sve u samo 3 meseca prošle godine! Ovo je samo pokazatelj plašljivosti i brzine odliva kapitala kada se neka finansijska institucija nađe u problemima.

Investiraj odmah