Nove narudžbine ASML-a u prvom kvartalu ispod očekivanja

Analitički tim TW24
Foto: Canva
17.04.2024

Nove narudžbine ASML-a u prvom kvartalu ispod očekivanja; Adidas zabeležio rast akcija od 7%

U sredu je došlo do poboljšanja sentimenta na tržištima, podstaknutih nizom pozitivnih kvartalnih izveštaja evropskih kompanija. Berzanski indeksi su dobili nekoliko poena na vrednosti, što ukazuje na mogući oporavak na Vol Stritu nakon nekoliko dana gubitaka. Barclays i Julius Baer su preporučili kupovinu akcija koje su pale, dok su se prinosi na trezorima povukli sa maksimuma u 2024. godini. Investitori sada usmeravaju svoju pažnju ka korporativnim prihodima kao sledećem pokretaču rasta.

Ta tržištu akcija Adidas (ADS) je zabeležio rast akcija za više od 7% na Frankfurtskoj berzi nakon što je povećao svoja očekivanja za prihode i profit u 2024. godini. I pored svih problema kontroverzni Yeezy brend doprineo je boljim rezultatima od očekivanih u prvom kvartalu. U.S. Steel (X), Alcoa (AA) i Cleveland-Cliffs (CLF) doživeli su porast cena akcija nakon što je predsednik Biden pozvao na oštar porast tarifa na uvoz čelika i aluminijuma iz Kine. Proizviđač EV-a Tesla (TSLA) zatražio je od akcionara da glasaju i podrže premeštanje sedišta kompanije u Teksas. Akcije Tesle blago su porasle pre otvaranja berze. J.B. Hunt Transport Services (JBHT) zabeležio je pad akcija od oko 7% pre otvaranja berze nakon što je prijavio pad kvartalnog profita i prihoda. LVMH (MC) zabeležio je rast cena akcija od oko 5% na Pariskoj berzi, iako je vlasnik Louis Vuittona i Diorea prijavio smanjenje kvartalnih prihoda. U.S. Bancorpa (USB) prijavio je pad kvartalnog profita zbog nižih prihoda i povećanja rezervi za gubitke po kreditima. Akicje banke trgovane su 3% niže pre otvaranja berze.

Powell: Inflacija SAD-a se kreće previše sporo ka ciljanih 2%

Visoki zvaničnici Federalnih rezervi na čelu sa Jerome-om Powellom više ne govore o mogućem smanjenju kamatnih stopa već ističu potrebu za restriktivnom monetarnom politikom. Od početka godine, zvaničnici Fed-a isticali su da će smanjenje kamatnih stopa biti uslovljeno sticanjem "većeg poverenja" u ostvarivanje cilja od 2% inflacije. Međutim, podaci iz proteklih mjeseci pokazali su da se cene možda čak kreću u suprotnom smeru.

"Nedavni podaci očito nisu povećali naše poverenje, već ukazuju da će biti potrebno više vremena nego što se očekivalo da se to poverenje postigne", izjavio je Powell na forumu u Washingtonu, što je verovatno bilo njegovo poslednje javno pojavljivanje pre narednog Fedovog sastanka. "Uzimajući u obzir snagu tržišta rada i dosadašnji napredak u inflaciji, pravilno je dopustiti restriktivnoj politici dodatno vreme za delovanje i pustiti da nas podaci i razvoj situacije vode", dodao je.

U odvojenim izjavama ranije tog dana, potpredsednik Fed-a Philip Jefferson nije spomenuo moguće smanjenje stopa, već je istaknuo spremnost Feda da zadrži restriktivnu monetarnu politiku "duže vreme" ako inflacija ne uspori kako se očekivalo.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu na 2,5-godišnjem minimumu

Inflacija potrošačkih cena u Ujedinjenom Kraljevstvu usporila je na 3,2% na godišnjem nivou u martu, što je najslabiji nivo u poslednje dve i po godine, u odnosu na rast od 3,4% u februaru. Osnovna inflacija, koja isključuje cene energije, hrane i duvana, takođe je usporila na 4,2% sa 4,5% u februaru. Ovakva čitanja podgrevaju uverenja da će Banka Engleske smanjiti svoju ključnu kamatnu stopu kasnije ove godine.

Banka Engleske zadržala je svoje kamatne stope na najvišem nivou od 2008. godine na svom sastanku prošlog meseca, a guverner Endru Bejli je naknadno izjavio da se britanska ekonomija kreće ka tački u kojoj centralna banka može početi da smanjuje stope. 

Stalni pad inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu kontrastira sa dešavanjima u SAD-u, gde su podaci za mart zabeležili porast inflacije, a cene su porasle brže nego što se očekivalo u tri uzastopna meseca. Iako iznenađujuće dobar rezultat u martu smanjuje šanse za smanjenje kamatnih stopa na sledećem sastanku, "sve dok inflacija nastavi brzo da opada u narednim mesecima, BOE bi i dalje mogla da planira smanjenje u junu.

Nove narudžbine ASML-a u prvom kvartalu dosta ispod očekivanja

Najveći dobavljač opreme za proizvođače računarskih čipova, ASML (ASML), izvestio je  o slabijim novim narudžbinama od očekivanih u prvom kvartalu, iako je prodaja u Kini ostala stabilna uprkos američkim restrikcijama. Akcije najveće evropske tehnološke kompanije, koje su ove godine porasle za 34%, pale su za 6% na početku trgovanja.

Kompanija je zadržala finansijske prognoze neizmenjenim za celu godinu, pri čemu se očekuje da se prodaja izjednači sa prošlogodišnjih 27,6 milijardi evra ($29,3 milijarde). Neto dobit u prvom kvartalu iznosila je 1,22 milijarde evra, u padu sa 2,05 milijardi evra u četvrtom kvartalu 2023. Nove narudžbine iznosile su 3,6 milijardi evra, daleko ispod 5,4 milijarde evra predviđenih od strane analitičara.

"Naša prognoza za celu 2024. godinu je nepromenjena, pri čemu se očekuje da druga polovina godine bude jača od prve, u skladu sa nastavkom oporavka industrije", rekao je u saopštenju odlazeći izvršni direktor Peter Wennink, opisujući 2024. kao "godinu tranzicije". Wennink, koji se povlači, biće zamenjen od strane Christophea Fouqueta na godišnjoj skupštini kompanije 24. aprila.

United Airlines predviđa visoki profit za 2024. i krivi Boeing za pad u Q1

United Airlines (UAL) planira da zakupi skoro tri desetine aviona Airbus u narednim godinama dok se suočava sa nedostatkom novih isporuka od Boeinga (BA). United sada očekuje da će dobiti 61 uskotrupni avion ove godine, umesto 101 koliko je očekivao na početku godine.

United je saopštio da su njegovi prihodi u prvom kvartalu umanjeni za 200 miliona $ zbog tronedeljne obustave letenja MAX 9, tipa aviona koji je bio uključen u incident sa Boeingom. Ipak, gubitak od 124 miliona $ koji je United prijavio u najnovijem izveštaju bio je manji od gubitka od 194 miliona $ u istom periodu 2023. godine. Njegov prilagođeni gubitak od 15 centi po akciji u kvartalu nadmašio je očekivanja analitičara. 

United je izjavio da bi ostvario profit da nije bilo udara 200 miliona $ vrednog udara zbog prizemljenja Boeing 737 Max 9-a u januaru. Kompanija je saopštila da planira da iznajmi 35 Airbus A321neo aviona u 2026. i 2027. godini, okrećući se Boeing-ovom konkurentu za nove avione dok se američki proizvođač suočava sa ograničenjima u proizvodnji i pojačanim nadzorom.

Grafik dana: Da li S&P 500 ulazi u zonu korekcije?

S&P 500 se zatvorio iznad svog 50-dnevnog pokretnog proseka tokom 162 uzastopna dana, što ovaj niz svrstava među deset najdužih od 1950. godine. Doživeti tako dug i kontinuiran rast je izuzetno retko, a poslednji put smo imali sličan period  tokom 2010-2011. Ukoliko bi godina završila danas, maksimalni pad S&P 500 indeksa od -2,49% bio bi i dalje najmanji pad u istoriji, s obzirom na to da trenutni rekord drži 1995. godina sa maksimalnim padom od -2,53%. Međutim, primećuje se porast volatilnosti, a S&P 500 je zabeležio pad od 1,5% prošlog petka, što je bio tek peti dnevni pad od preko 1% ove godine. Da li ovo označava početak korekcije?

Imajući u vidu kontekst povećane inflacije, rasta kamatnih stopa i nedavnih ekstremno optimističnih sentimenata, nije neočekivano razmišljati u tom smeru. Prema statističkim podacima, prosečna godina obično beleži 3-4 povlačenja od 5% ili više - dakle, slično povlačenje bilo bi u skladu sa normalnim tržišnim kretanjima. Međutim, mnogo neobičnije bi bilo da korekcija izostane tokom 2024. godine.

Investiraj odmah