Nvidia najavila podelu akcija

Analitički tim TW24
Foto: Canva
07.06.2024

Broj novih radnih mesta u SAD-u skočio i oborio opklade o Fedovom smanjenju stopa u septembru

Prinosi na trezorske obveznice su skočili, a akcije su pale kao odgovor na podatke o radnoj snazi SAD-a. Najnoviji podaci o tržištu rada pokazali su da je broj radnih mesta u maju porastao za 272.000, u odnosu na prošlomesečnih 165.000 i daleko iznad očekivanih 182.000. Stopa nezaposlenosti je neočekivano skočila na 4,0% sa 3,9%, dok je rast prosečnih zarada po satu iznosio 0,4%. Rast je bio brži od prošlomesečnih 0,2% i očekivanih 0,3%. Iznenađujuć rast broja radnih mesta i prosešnih zarada odlaže očekivanja tržišta o vremenu smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi. Nakon objavljivanja podataka, šanse za smanjenje kamatnih stopa ispred izbora, na sastanku Federalne rezerve sredinom septembra, pale su sa 81% na 61%, prema tržišnim procenama. Tržišta su prethodno potpuno uračunala smanjenje kamatnih stopa do novembra. Nakon objavljivanja podataka o zaposlenosti, to je pomaknuto do decembra.

Na tržištu akcija, Nvidia (NVDA) će izvršiti split akcija u odnosu 10 prema 1 nakon zatvaranja tržišta. Ove nedelje, tržišna vrednost kompanije premašila je 3 triliona $, što je ogroman uspeh za tehnološkog giganta. S druge strane, DocuSign (DOCU), razočarao je investitore svojim rezultatima za prvi kvartal, aakcije su pale za više od 6% pre otvaranja tržišta. Vail Resorts (MTN), operater ski-centara, smanjio je svoje prognoze profita za celu godinu zbog toplog vremena koje je smanjilo broj posetilaca. Akcije su pale za 6% nakon zatvaranja tržišta. AMC Entertainment (AMC) zabeležio je rast akcija za preko 10% pre otvaranja, praćem euforijom oko akcija GameStop-a (GME).

Indijska centralna banka (RBI) zadržala je svoju ključnu kamatnu stopu na 6,5%, kako se očekivalo, ističući da će snažan ekonomski rast omogućiti fokus na smanjenje inflacije prema cilju od 4%. Većina ekonomista očekuje da će kamatne stope ostati nepromenjene do kraja godine. Prognoza rasta BDP-a za tekuću godinu povećana je na 7,2% sa prethodnih 7%, dok se inflacija predviđa na prosečnih 4,5% do marta 2025. godine. Guverner Shaktikanta Das izrazio je optimizam da će proizvodnja i potrošnja nastaviti da rastu, uz povećanje ruralne potražnje zahvaljujući rastu aktivnosti u poljoprivredi. 

Nakon odluke, desetogodišnji prinosi na obveznice Indije porasli su za 2 bazna poena na 7,02%, dok je rupija ostala stabilna. Investitori očekuju da bi američke Federalne rezerve mogle smanjiti stope u septembru, prateći slične poteze Evropske centralne banke i Banke Kanade. Međutim, Das je naglasio da RBI neće slediti američki Fed, već će se prilagođavati lokalnim uslovima. 

Podaci o BDP-u za prvi kvartal pokazali su rast od 7,8%, dok je godišnja inflacija blago pala na 4,83% u aprilu. Iako su nedavni izbori uzdrmali tržišta, analitičari veruju da to neće značajno uticati na smer monetarne politike.

Kineski izvoz nadmašio očekivanja, domaća tražnja i dalje slaba

Kineski izvoz u maju porastao je više nego što se očekivalo, pružajući značajan podsticaj drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji koja se suočava sa slabom domaćom tražnjom. Prema podacima carinske administracije, izvoz je porastao za 7,6% u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz porastao za samo 1,8%. Ovi rezultati su doveli do trgovinskog suficita od skoro 83 milijarde dolara za mesec maj, što je jasan signal da se Peking oslanja na prodaju u inostranstvu kako bi nadoknadio slabiju potrošnju na domaćem tržištu.

Izvoz u SAD porastao je za 4,8% u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz u zemlje ASEAN-a skočio za 25%, a u EU je pao za 0,7%. Eric Zhu, ekonomista Bloomberg Economics-a, naglasio je da će snažna inostrana potražnja verovatno nastaviti da podstiče pošiljke u narednim mesecima, ali da to verovatno neće biti dovoljno da nadoknadi slabost domaće tražnje.

Kineske akcije su uglavnom zadržale svoje ranije gubitke nakon objave trgovinskih podataka. Reperni CSI 300 indeks izgubio je 0,7% do sredine dana, dok je tehnološki indeks listira u Hong Kongu, Hang Seng pao za 0,9%.

Akcije GameStop-a skočile nakon najave povratka Keitha Gilla na YouTube

Akcije GameStop-a (GME) zabeležile su veliki skok nakon što je Keith Gill, poznat kao "Roaring Kitty", najavio povratak na YouTube u petak, prvi put posle tri godine. Njegova najava izazvala je skok cena akcija od skoro 100% na 67 dolara, uz višestruke obustave trgovanja zbog volatilnosti. Akcije GameStop-a su u dva dana porasle za 159%, a ukupno za 257% od kada je Gill 12. maja postavio zagonetni meme na Twitter.

Gill nije otkrio šta će diskutovati ili da li će izložiti nove pozicije, ali njegova najava izazvala je spekulacije da je optimističan u vezi s GameStop-om. Njegov livestream će početi u 12 sati po njujorškom vremenu, a više od 10.000 korisnika YouTube-a izrazilo je interesovanje za događaj. Gillova pozicija na Reddit-u pokazuje da poseduje 120.000 call opcija po strike ceni od 20 dolara koje ističu 21. juna, sada vrednih skoro 500 miliona dolara, sa neostvarenim profitom od oko 430 miliona dolara. Takođe, poseduje 5 miliona akcija GameStop-a vrednih skoro 300 miliona dolara više nego kada ih je kupio. 

Keith Gill, poznat pod nadimcima "Roaring Kitty" i "DeepF---ingValue" na Reddit-u, ostvario je veliki profit ulažući u GameStop tokom 2020. i 2021. godine.

Pad nemačke idustrijske proizvodnje i u aprilu

Nemačka industrijska proizvodnja neočekivano je pala drugi mesec zaredom u aprilu, signalizirajući izazovni početak kvartala. Prema podacima statističkog zavoda, proizvodnja je zabeležila pad od 0,1%, nakon što je prethodnog meseca opala za 0,4%, dok su analitičari očekivali porast. Ova negativna kretanja prate još jedan nepovoljan izveštaj objavljen juče koji je pokazao neočekivan pad fabričkih narudžba za 0,2% tokom aprila.

Nakon dve godine gotovo stagnacije, nemačka ekonomija je početkom 2024. godine ostvarila veći rast nego što se predviđalo. Očekuje se da će oporavak nastaviti postepeno, posebno zahvaljujući potrošnji i uslužnom sektoru, dok se proizvodnja takođe polako oporavlja. Indikatori kao što je indeks nabavke PMI S&P Global-a pokazuju da je privatni sektor u Nemačkoj u maju zabeležio najbrži rast u poslednjih godinu dana. 

Bundesbank, centralna banka Nemačke, predviđa da će ekonomska aktivnost lagano porasti u drugom kvartalu, navodeći u svom mesečnom izveštaju iz maja da "osnovni ciklički trend postepeno dobija na zamahu." Oporavak nemačke ekonomije mogao bi dodatno biti podržan i nižim stopama, kako je ECB smanjila troškove zaduživanja i nagovestila mogućnost dodatnih smanjenja.

Nvidia najavila podelu akcija: Da li se ponavlja istorija Cisco-a i dot-com balona?

Nvidia (NVDA) je najavila podelu akcija 10 prema 1 koja stupa na snagu danas nakon zavaranja berze. Ova odluka dolazi nakon izuzetnog rasta kompanije, gde su akcije više nego udvostručene ove godine zahvaljujući tehnologiji veštačke inteligencije koju pokreću njihovi čipovi. Podsećamo, podela akcija ne menja fundamentalnu vrednost kompanije, ali može privući veći broj malih investitora jer snižava cenu pojedinačne akcije. Na primer, ako su akcije pre podele bile trgovane po ceni od oko 1.200 dolara, nakon podele bi trebale vredeti oko 120 dolara po akciji.

Zanimljivo je napraviti paralelu sa podelom akcija Cisco Systems-a (CSCO), koja se dogodila 23. marta 2000. godine. Taj datum označio je vrhunac dot-com balona, nakon čega su akcije Cisco-a i mnogih drugih tehnoloških kompanija doživele veliki pad. Kao što se može videti na priloženom grafikonu, akcije Cisco-a su naglo porasle nakon podele akcija 1998. i 1999. godine, ali su se suočile sa značajnim padom nakon  poslednje podele u martu 2000. godine.

Da li će podela akcija Nvidia-e imati sličan efekat? Iako podela akcija sama po sebi ne menja vrednost kompanije, istorija pokazuje da ponekad može biti indikator promene trenda. Investitori bi trebali pažljivo pratiti tržišne uslove i razmotriti širu sliku pre donošenja investicionih odluka. U svakom slučaju, Nvidia je trenutno u centru pažnje investitora, a podela akcija će dodatno povećati interesovanje za ovu kompaniju. Da li će se istorija ponoviti ili će Nvidia nastaviti svoj uspon, ostaje da se vidi.

Investiraj odmah