Nvidia preskočila Apple i Microsoft i postala najvrednija kompanija

Analitički tim TW24
Foto: Canva
19.06.2024

Nvidia preskočila Apple i Microsoft i postala najvrednija kompanija

Evropske berze su imale izazovnu sesiju u sredu, pokušavajući da nastave dvodnevni rast dok su trgovci tražili nove impulse nakon nedavnih dobitaka u tehnološkom sektoru SAD-a. Wall Street je  zatvoren zbog praznika, ali su fjučers ugovori na S&P 500 (MES) i Nasdaq 100 (MNQ) blago porasli nakon što su njihovi osnovni indeksi dostigli nove rekordne nivoe

Izvoz Japana porastao je najbržim tempom od kraja 2022. godine, podstaknut slabim jenom. Prema izveštaju Ministarstva finansija, izvoz je u maju porastao za 13,5% u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši procenu ekonomista od 12,7%. Istovremeno, uvoz je porastao za 9,5%, u skladu sa očekivanjima, dok je trgovinski deficit dostigao ¥1,22 biliona (7,7 milijardi dolara), što je više u odnosu na ¥466 milijardi u aprilu. Jen se u maju trgovao po prosečnoj vrednosti od 155,48 za dolar, što je 14,9% slabije nego pre godinu dana. Iako je slabi jen povećao dobit proizvođača za 23% u prvom kvartalu, više od 60% japanskih firmi smatra da će im slabi jen smanjiti profit, prema izveštaju Teikoku Databank. Severnokorejski lider Kim Jong-un dočekao je ruskog predsednika Vladimira Putina u Pjongjangu, što je bila prva zvanična poseta ruskog lidera ovoj zemlji od 2000. godine. Dvojica lidera su započeli zvaničnu ceremoniju na Trgu Kim Il Sunga u centru Pjongjanga oko podneva u sredu. Zvanični razgovori između dve delegacije počeli su odmah nakon ceremonije, a očekuje se da će šefovi država kasnije tokom dana održati razgovor jedan na jedan.

Inflacija u Britaniji konačno na ciljanih 2%, bez smanjenja kamatnih stopa pre izbora

Inflacija u Britaniji se u maju vratila na ciljanu stopu od 2% prvi put u skoro tri godine, ali je malo verovatno da će to značajno uticati na odluku Banku Engleske (BoE) da smanji kamatne stope pre izbora. Premijer UK-a, Rishi Sunak, je pozdravio ovaj pad. 

Pad inflacije sa aprilske vrednosti od 2,3% na 2% je najveći od jula 2021. godine i značajan pad sa 41-godišnjeg maksimuma od 11,1% u oktobru 2022. godine. Ipak, podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku pokazuju da je inflacija cena usluga, koju BoE prati kao meru srednjoročnih rizika, iznosila 5,7% u maju, što je blago smanjenje u odnosu na aprilskih 5,9%, ali više od predviđenih 5,5%. Ovaj skromniji pad inflacije usluga doveo je do blagog jačanja funte, dok su državne obveznice zabeležile slabiji učinak jer investitori ne očekuju smanjenje kamatnih stopa BoE u skorije vreme. 

Banka Engleske je naglasila da povratak inflacije na ciljanu stopu nije dovoljan za smanjenje kamatnih stopa. Većina ekonomista veruje da će BoE početi da smanjuje kamatne stope u avgustu, ali finansijska tržišta predviđaju da je prvi potez verovatniji u septembru ili novembru.

Nvidia preskočila Apple i Microsoft i postala najvrednija kompanija

U utorak, Nvidia (NVDA) je postala najvrednija kompanija na svetu, preskočivši Apple (AAPL) i Microsoft (MSFT). Akcije Nvidia Corporation porasle su za više od 3%, podižući tržišnu kapitalizaciju kompanije na neverovatnih 3,34 biliona (triliona) dolara. Ovo je omogućilo Nvidia-i da nadmaši Microsoftovu tržišnu kapitalizaciju od 3,31 biliona (triliona) dolara i Appleovu od 3,29 biliona (triliona) dolara.

Ovaj značajan rast dolazi uoči rebalansiranja Technology Select Sector SPDR-a (XLK), koje će se dogoditi na kraju trgovanja u petak. Očekuje se da će Nvidia imati veći udeo u indeksu, pri čemu će se njen udeo u tehnološkom ETF-u više nego udvostručiti na oko 21%, čime će se izjednačiti sa udelom Microsofta, dok će se udeo Apple-a smanjiti. Kao rezultat toga, State Street Global Advisors koji upravlja Technology Select Sector SPDR Fondom, će kupiti Nvidia akcije u vrednosti od 10 milijardi dolara, dok će drugi fondovi koji prate indeks povećati svoju izloženost Nvidia-i.

Skok cena akcija Nvidia-e dodatno je podstaknut optimističkim prognozama od strane Rosenblatt Securities, koji su podigli svoju ciljnu cenu za Nvidia akciju na 200 dolara, što je najviša vrednost na tržištu, sa prethodne procene od 140 dolara.

AI euforija na berzama se ublažava?

Većina akcija koje su bile u centru prošlogodišnje euforije oko veštačke inteligencije pale su ove godine, što sugeriše da investitori sve više pokušavaju da odvoje "žito od kukolja" među kompanijama koje tvrde da su korisnici trenda AI.

Ogromni rast cena akcija visokoprofilnih grupa kao što je Nvidia, dizajner čipova koji je ove nedelje postao najvrednija kompanija na svetu, pokrenuli su sve veću debatu o tome da li američko tržište akcija pokreće spekulativna euforija. Ali nedavni padovi desetina akcija koje su imale koristi od ranog entuzijazma sugerišu da investitori počinju da gledaju dalje od optimističnih komentara.

Neki analitičari smatraju da je ovaj indikator znak povratka racionalnosti na berzama. Rob Arnott, predsednik kompanije za upravljanje imovinom Research Affiliates, rekao je da AI rast cena akcija i dalje "izgleda kao klasičan balon". "Jedna od karakteristika klasičnog balona je da manji igrači počnu da slabe pre nego što veliki počnu da pate," rekao je. Arnott je naglasio da veruje u dugoročni uticaj veštačke inteligencije, ali je rekao da će "mnoge koristi doći postepenije nego što tržište sada to vidi kroz prebrz rast cena".

Centralne banke razvijenih zemalja gomilaju zlato

Centralne banaka razvijenih ekonomija očekuju da će se udeo zlata u globalnim rezervama povećati na račun američkog dolara čime će pratiti primer centralnih banaka tržišta u razvoju. Skoro 60 odsto centralnih banaka bogatih zemalja veruje da će se udeo zlata u globalnim rezervama povećati u narednih pet godina, što je više u odnosu na 38 odsto ispitanika prošle godine, navodi se u godišnjem istraživanju koje je sproveo Svetski savet za zlato.

Oko 13 procenata naprednih ekonomija planira da poveća svoje rezerve zlata u narednoj godini, što je više u odnosu na oko 8 procenata prošle godine i najviši nivo od kada je istraživanje započeto. 

Uzastopne rekordne kupovine, čiji se tempo nastavio i ove godine, bile su pokretačka snaga iza rasta cene zlata na skoro 2.450 dolara po unci prošlog meseca. Cena je porasla 42 odsto od početka sukoba između Izraela i Hamasa u oktobru. Udeo dolara u globalnim deviznim rezervama — isključujući zlato — pao je sa više od 70 procenata koliko je bilo 2000. godine na oko 55 procenata prošle godine, pokazuje najnovije istraživanje MMF-a ovog meseca. Međutim, ako se u obrčun strukture deviznih rezervi uključui zlato, udeo dolara je pao ispod polovine, navodi WGC.

Grafik Dana: Rast Nvidia-e od IPO-a do najvrednije javne kompanije na svetu nije bio uopšte lak

1999. godine Steve Jobs se vratio na čelo Apple-a (AAPL), Intel (INTC) je bio dominantna sila u svetu poluprovodnika, a malo poznata kompanija Nvidia (NVDA) je upravo debitovala na Nasdaq berzi. Trebalo je manje od tri godine da Nvidia Corp. uđe u sastav S&P 500 indeksa, zamenjujući naftni konglomerat Enron. Ali čak i tada, malo ko bi se kladio da će ova kompanija postati najvrednija javna kompanija na svetu, ostvarivši ukupan povrat od 591.078% od IPO-a.


1. IPO (prva javna ponuda akcija)
2. NVDA dobija ugovor sa Microsoft Xbox-om
3. NVDA ulazi u sastav S&P 500 indeksa
4. NVDA dobija ugovor sa Sony PlayStation
5. CUDA softverska platforma

6. NVDA smanjuje prognozu prodaje
7. Intel tuži Nvidiu
8. Pregovori o nagodbi sa Intelom
9. NVDA predstavlja GPU za data centre


10. Rast tražnje za kriptovalutama
11. Pad narudžbina za rudarenje kriptovaluta 
12. Boom COVID-a povećava prodaju PC 
13. Prestignut Intel po tržišnoj kapitalizaciji
14. NVDA postaje najvredniji proizvođač čipova


15. Pad tehnoloških akcija
16. Objavljen ChatGPT
17. Prodaja za data centre naglo raste
18. Najveći rast tržišne kapitalizacije u istoriji
19. Prestignuti Alphabet i Amazon
20. Prestignuti Microsoft i Apple

Investiraj odmah