NVIDIA SKOČILA GOTOVO 30%

25.05.2023

Nasdaq fjučersi su skočili 2.30% usled rasta cena akcija proizvođača čipova, posebno Nvidie. Dobici su povukli i ostatak američkog tržišta akcija u zelenu teritoriju.

Bruto domaći proizvod Nemačke (GDP) pao je 0.2% u prvom kvartalu na godišnjem nivou u odnosu na očekivani rast od 0.2%. Nemačka je pretrpela svoju prvu recesiju od početka pandemije, što je ugasilo nade da bi najbolja evropska ekonomija mogla izbeći ovakav scenario, kako su mnogi ekonomisti prognozirali.

Inicijalni zahtevi za nezaposlene u SAD iznosili su 229,000 naspram konsenzusne procene analitičara od 250,000 i 225,000 koliko su iznosili prethodne nedelje.

Bruto domaći proizvod SAD u prvom kvartalu iznosio je 1.3% što je iznad očekivanja analitičara od 1.1% ali je lošiji od prethodnog kvartala kada je beležio 2.6%.

Trenutno, ključna briga za investitore širom sveta jeste kineska ekonomija koja polako gubi zamah uz stalno prisutne probleme na domaćem tržištu nekretnina. Nedavni podaci pokazuju da će rast bruto domaćeg proizvoda ove godine biti bliži vladinom cilju od oko 5%, suprotno očekivanjima o velikom prekoračenju formiranom ranije tokom godine.

Nvidia skočila gotovo 30% nakon boljih prognoza prodaje

Nvidia Corp (NVDA) je u sredu objavila prognozu prihoda za drugi kvartal, koja je za 50% bolja od procena Volstrita. Kompanija je saopštila da će zadovoljiti rastuću tražnju za svojim čipovima, koji se koriste kako za ChatGPT tako i za slične softvere u oblasti veštačke inteligencije.

Glavni izvršni direktor Tesle (NASDAQ:TSLA) Elon Musk, rekao je da je do grafičkih procesorskih jedinica (GPU) „znatno teže doći nego do droge“.

Nvidia je prognozirala prihod od 11 milijardi dolara u tekućem kvartalu naspram konsenzusne procene analitičara od 7,15 milijardi dolara.

Akcije Nvidie (NASDAQ:NVDA), koja je i dalje najvrednija kompanija za proizvodnju poluprovodnika, skočile su skoro 30% pre otvaranja tržišta na 395.40 dolara, što je rekordno visok nivo. Rast cene je povećao vrednost kompanije za oko 200 milijardi dolara na preko 950 milijardi dolara.

Zvaničnici FED-a podeljeni

Zvaničnici Federalnih rezervi imali su podeljena mišljenja na svom poslednjem sastanku oko daljeg podizanja referentnih stopa, pri čemu su neki članovi videli potrebu za dodatnim povećanjem, dok drugi očekuju usporavanje rasta, pokazao je zapisnik objavljen u sredu.

Iako je poslednja odluka o povećanju referentne stope Fed-a za četvrtinu procentnog poena bila jednoglasna, nju je pratilo neslaganje oko toga šta bi trebalo da bude sledeći korak. Većina zvaničnika teži ka manje agresivnoj politici.

Neki članovi su ocenili da je napredak u smanjenju inflacije „neprihvatljivo spor“ i da će zahtevati dalja povećanja. Drugi stav, podržan od strane „nekoliko“ članova FOMC-a, ukazivao je na usporavanje privrednog rasta u kojem „možda neće biti potrebno dalje učvršćivanje politike“.

Tržišta očekuju da će majsko povećanje biti poslednje u ovom ciklusu i da bi Fed mogao da smanji stope za oko četvrtinu procentnog poena pre kraja godine.

TSMC Jeftiniji način da ulažete u AI industriju?

Stara izreka kaže "u zlatnoj groznici prodajte pijuke i lopate", ali ako zaista želite da učestvujete u trci, kupite kompaniju koja pravi te pijuke i lopate.

Čip gigant Nvidia (NVDA) dobila je veliki podsticaj od buma veštačke inteligencije. Akcije kompanije skočile su za 25% kasno juče nakon projektovanja rasta prihoda za više od 64% u odnosu na isti period prošle godine. Nvidijini čipovi, koji se koriste u centrima podataka za proračune veštačke inteligencije, glavni su razlog za prognozu eksplozije. Postavlja se pitanje ko proizvodi Nvidijine AI čipove, a odgovor je više nego logičan Taiwan Semiconductor Manufacturing ili samo TSMC (TSM).

Ako se očekuje da će Nvidia prodati prognozirani broj čipova, TSMC, koji zapravo proizvodi te čipove, takođe bi trebalo da vidi povećanje narudžbi. Takođe, Nvidia neće biti jedini kupac AI čipova. Drugim kompanijama koje žele da dizajniraju sopstvene čipove će verovatno biti potreban i TSMC, s obzirom na njegovu vodeću poziciju u proizvodnji čipova, kao i na njegovu novu tehnologiju u naprednom pakovanju. Biti jedini dobavljač, manje-više, za oružje potrebno za epsku bitku za AI dominaciju među Guglom, Microsoftom i skoro svakom drugom velikom tehnološkom firmom je prilično zavidan položaj.

EU blokira više od 200 milijardi evra ruske centralne banke

Evropska unija je prema najnovijim podacima, imobilisala više od 200 milijardi evra sredstava ruske centralne banke otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu. Cilj ovog poteza, kako se naglašava u mnogim diskusijama, je sprečavanje korišćenja tih sredstava za obnovu ratom pogođene zemlje.

Zemlje EU objavile su nove brojke o blokiranoj imovini nakon 10. paketa sankcija, koji su primorali banke da otkriju informacije o iznosu ruskih sredstava na njihovim računima.

EU je od ruske invazije na Ukrajinu, takođe zamrznula 24,1 milijardu evra privatne imovine sankcionisanih pojedinaca pre više od 14 meseci. Sankcionisano je skoro 1.500 pojedinaca i ograničen izvoz robe i tehnologija kao ključnih izvora prihoda Moskve.

Obaveze izveštavanja o imovini centralne banke Rusije na snazi su širom EU od 12. maja.

Grafik dana: Mesečni trošak kupovine nekretnine naspram mesečnog troška rente u Americi

  • Tokom poslednje skoro 2 godine primetan je značajan rast prosečne mesečne rate kredita za kupovinu nekretnine u Americi. Snažnim rastom referentne stope FED-a, prosečna stopa na 30-godišnju hipoteku u Americi se popela sa 3.2% zabeleženih početkom 2022. godine, na trenutnih 6.4%.
  • Prosečna mesečna rata stambenog kredita sada iznosi 2.700 dolara, dok je ta brojka početkom 2022. godine iznosila 1.350 dolara. Trenutna prosečna mesečna renta iznosi oko 1.850 dolara, dok je početkom 2022. godine ona iznosila 1.450 dolara. Razlika izmedju mesečnih troškova rate kredita i rente je na rekordno visokom nivou.

Investiraj odmah