OPEC povećala očekivanja za globalnu potražnju za naftom

Analitički tim TW24
Foto: Canva
13.11.2023

OPEC povećala očekivanja za globalnu potražnju za naftom, slab sentiment preuveličan

Globalne berze ulazi u novu nedelju s oprezom nakon snažnog rasta, dok investitori s nestrpljenjem očekuju nove podatke o inflaciji u SAD-u. Fjučersi na berzanse indekse u Americi su u blagom padu dok su Kina i Evropa zabeležile plus. Ovaj oprezni ton dolazi usled iščekivanja izveštaja o indeksu potrošačkih cena za oktobar, koji je zakazan za utorak i koji ima potencijal da podrži ili prekine nedavni “bikovski” trend. Očekuje se da će rast osnovne inflacije, koji isključuje volatilne stavke poput hrane i energije, ostati stabilan na 0,3% na mesečnom nivou. U sredu će biti objavljen izveštaj o proizvođačkim cenama za oktobar. Dodatnu zabrinutost u ponedeljak donosi sve bliži rok za američki budžet, problem koji je doprineo da agencija Moody’s Investors Service u petak snizi svoju prognozu za kreditni rejting SAD na negativno sa stabilnog. Po svemu sudeći ove nedelje ćemo ponovo uroniti u američku političku sagu, jer rok za kratkoročno finansiranje vlade ističe 17. novembra, a napredak ka novom dogovoru nije postignut. Investitori će takođe pratiti seriju izveštaja o zaradama maloprodajnih lanaca, uključujući Home Depot (HD) u utorak, Target (TGT) u sredu i Walmart (WMT) u četvrtak. Njihovi komentari o zdravlju potrošača takođe bi mogli uticati na mišljenje FED-a, navode analitičari.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) povećala je svoja očekivanja za globalnu potražnju za naftom ove godine, navodeći da je slab sentiment preuveličan i da je ekonomija otpornija nego što se prvobitno činilo. 

Entuzijazam na berzi: Da li nas čeka optimističan kraj godine?

U proteklih nekoliko nedelja, berza je pokazala obećavajući porast, sa indeksom S&P 500 (MES) koji je značajno porastao u kratkom periodu, obeležavajući svoj najbolji učinak u poslednjih 12 meseci. Investitori, koji su bili oprezni i pripremali se za potencijalne padove, sada pokazuju nove znakove poverenje, ciljajući ono što se svi nadaju da će biti snažan završetak godine!

Ovaj porast poverenja investitora je primetan pre svega jer se trenutno više novca sliva u američke investicione fondove. U isto vreme, došlo je do značajnog smanjenja broja investitora koji se klade na pad berze. Takođe, pad indeksa volatilnosti (VIX), dalje ukazuje na to da investitori manje brinu o predstojećim padovima tržišta. Pored toga Federalne rezerve su signalizirale da možda neće povećati kamatne stope do kraja godine, a prinosi na državne obveznice, značajan faktor u fluktuaciji tržišta, takođe su se stabilizovali nakon što su dostigli vrhunac u oktobru. Dok investitori očekuju nove podatke o inflaciji koji su zakazani za sutra, a koji bi mogli da utiču na buduće tržišne trendove, ukupni rast S&P 500 i Nasdaq 100 indeksa  ove godine iznosi 15% i 32%, respektivno.

Kako vodeće američke banke vide kretanje fed-ove stope u budućnosti?

Ekonomisti Morgan Stanley-ja (MS) prognoziraju da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope tokom naredne dve godine ako bi se inflacija ohladila, dok analitičari Goldman Sachs-a (GS) očekuju blaže smanjenje kamatnih stopa uz kasniji početak.

Prema prognozama Morgan Stanley-ja, FED će započeti smanjenje kamatnih stopa u junu 2024, sa dodatnim smanjenjima u septembru i na svakom sastanku od četvrtog kvartala nadalje za po 0,25%, što će dovesti stopu na 2.375% do kraja 2025. Nasuprot tome, GS vidi prvo smanjenje 0,25% u četvrtom kvartalu 2024, a zatim po jedno smanjenje svakog kvartala do sredine 2026, ukupno 175 baznih poena, sa kamatnim stopama koje će se kretati u rasponu od 3.5% do 3.75%.  Morgan Stanley vidi slabiju ekonomiju sa vrhuncem nezaposlenosti od 4.3% u 2025. i anticipira postepeno ukidanje kvantitativnog zatezanja od septembra 2024. do početka 2025. Sa druge strane, Goldman Sachs očekuje da će FED održavati relativno visoke kamatne stope duži period. 

Prognoze FED-a, sa druge strane, ukazuju na dva smanjenja od 0,25% u narednoj godini, sa očekivanjem da kamatna stopa krajem 2025. godine bude na nivou od 3.9%. 

Novi lek Wegovy pomaže radu srca, ne samo u gubitku kilograma

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk (NVO) suočava se s rastućom potražnjom za svojim novim lekom Wegovy, koji se koristi za lečenje gojaznosti, nakon  podataka koji ukazuju na dodatne koristi leka. Wegovy je sada povezan i sa smanjenjem rizika od srčanih udara, moždanih udara i kardiovaskularnih smrti. Na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za srce, predstavljeni su novi podaci koji sugerišu da Wegovy može direktno uticati na smanjenje kardiovaskularnih rizika.  Studija je otkrila da Wegovy smanjuje rizik od ne-smrtonosnog infarkta za 28%, rizik od kardiovaskularne smrti za 15% i rizik od ne-smrtonosnog moždanog udara za 7%. Lek deluje imitacijom GLP-1 hormona u crevima, što podstiče proizvodnju insulina i suzbija apetit, što je posebno važno za osobe koje pate od gojaznosti.

Dok je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) nedavno dala zeleno svetlo za proširenje upotrebe Mounjaro, leka za dijabetes kompanije Eli Lilly (LILY) koji se koristi i za lečenje gojaznosti, Novo Nordisk je zatražio ažuriranje oznake za Wegovy kako bi uključio smanjenje rizika od srčanih bolesti. Akcije Novo Nordisk-a, najveće evropske kompanije skočile su za 2.5% ovog jutra. 

Emirates naručuje 95 Boeingovih aviona vrednih 52 milijarde dolara

Emirates Airline će kupiti 95 širokotrupnih aviona od Boeingu (BA), planirajući da proširi svoju flotu aviona u narednim godinama kako bi zadovoljili rastuću potražnju za globalnim avio putovanjima.

Avioprevoznik sa sedištem u Dubaiju zaključio je nove narudžbine za 55 aviona 777-9 američkog proizvođača, 35 aviona 777-8 i pet aviona 787 Dreamliner, izjavili su Boeing i Emirates u ponedeljak. Model 777-9 ima sedišta za 426 putnika u tipičnoj konfiguraciji i domet od 13.510 kilometara, dok model 777-8 može da primi 395 putnika i leti do 16.190 kilometara, prema podacima Boeinga. Emirates je naveo da su avioni vredni 52 milijarde dolara. Kompanije nisu otkrile finansijske detalje transakcije, ali kupci obično dobijaju velike popuste pri takvim narudžbinama. Avioprevoznik je najveći svetski operater Boeing 777 aviona, sa gotovo 150 aviouna u svojoj floti. Vest o narudžbinama otkrivena je na događaju potpisivanja u okviru Dubai Airshowa. Akcije Boeingu skočile su 3.5%.

Grafik dana:  Istorija upozorava - uvek počne “Mekim Sletanjem”

Dok raste optimizam da će američka ekonomija postići "meko sletanje", istorijski podaci pozivaju na oprez. Jeffreyju Schulzeu, strategu u ClearBridge Investments, smatra da očekivanja o izbegavanju recesije možda nisu utemeljena. Analiza korporativnih izveštaja od 1995. godine pokazuje da su prethodni skokovi u upotrebi termina "meko sletanje" bili prethodnici recesija.

Na grafikonu koji prati učestalost pominjanja ovog termina vidljiv je obrazac: svaki značajan porast upotrebe termina usko je praćen ekonomskim padom. Stoga, nedavni porast pominjanja "mekog sletanja" u 2022. i 2023. godini izaziva zabrinutost. Schulze ukazuje na to da, iako popularnost termina može ukazivati na poverenje u kontrolisano usporavanje ekonomije, istorija nam govori da je takav sentiment često bio pogrešan.

Investiraj odmah