Optimizam zbog potencijalnog dogovora oko budžetskog limita

Izvor: Analitički tim TW24
Foto: Canva
15.05.2023

Optimizam zbog mogućeg dogovora oko budžetskog limita

 

Optimizam se danas proširio tržištima nakon što je predsednik SAD-a Biden tokom vikenda izrazio uverenost da će se dve političke partije ove sedmice dogovoriti oko podizanja limita za budžetsko zaduženje.

Industrijska proizvodnja evrozone u martu je pala više nego što se očekivalo usled oštre korekcije u proizvodnji kapitalnih dobara. Evrostat je u ponedeljak saopštio da je industrijska proizvodnja u 20 zemalja koje dele evro pala za 4,1 odsto na mesečnom nivou u martu, što predstavlja pad od 1,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su mesečno smanjenje od 2,5 odsto ali i povećanje od 0,9 odsto na godišnjem nivou. Eurostat je saopštio da je proizvodnja kapitalnih dobara - kao što su zgrade i oprema koja se koristi za proizvodnju proizvoda i pružanje usluga - pali za 15,4% u odnosu na prethodni mesec. Na godišnjem nivou, pad je bio 2,1%. Sve ostale komponente industrijske proizvodnje su u padu, osim trajnih proizvoda za široku potrošnju, koja je u ovom mesecu porasla za 2,8%, iako je bila niža za 0,8% u odnosu na prethodnu godinu.

Sutra nas očekuju preliminarni podaci o kvartalnom BDP-u Evrozone (Q1) ali i vrlo važni makroekonomski podaci o kretanju industrijske proizvodnje u Kini i SAD-u.

Takođe, biće interesantno ispratiti i podatke o raspoloženju u maloprodaji SAD-a koji će biti na programu sutra u 14:30h.

 

Najveći svetski rudar zlata "kladi" se na bakar

 

Newmont (NEM) najveći svetski rudar zlata sa sedištem u Grinvud Vilidžu u Koloradu, pristao je da kupi australijski Newcrest Mining (NCMGY) nakon višenedeljnih pregovora. Sporazum vredan 17,5 milijardi dolara najveći je u istoriji industrije iskopavanja zlata.

Rast cena roba koji je usledio nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine rezultirao je rekordnom zaradom rudarskih kompanija. Višak keša, energetska tranzicija i politike vlada širom sveta stavile su bakar (HG) u središte pažnje. Usred očekivanja da će potražnja za metalom rasti kako se svet dekarbonizuje, globalne rudarske kompanije požurile su da prošire svoje portfelje. Tom Palmer, CEO Newmont-a rekao je da je prilika za proizvodnju bakra bila ključan razlog za kupovinu Newcrest Mining-a. Neke rudarske kompanije i analitičari predviđaju da će se industrija boriti da poveća proizvodnju bakra kako bi održala korak sa potražnjom. Električna vozila i vetroelektrane koriste bakar u mnogo većim količinama nego automobili na benzin i elektrane na ugalj. Za razliku od materijala za baterije kao što su nikl i kobalt, bakar je teško zameniti u većini primena. Jedan od najalkših načina da investirate u bakar na berzi je preko United States Copper ETF-a koji ima oznaku CPER.

 

Bostic: Ukoliko i bude recesije, ona neće biti oštra i duboka

 

Raphael Bostic, predsednik Federalnih rezervi države Atlante, izjavio je danas da ukoliko se i desi recesija da ona ne bi trebala biti oštra i duboka imajući u vidu jačinu američke ekonomije.

"Sav dosadašnji potres se desio bez većih kreditnih rizika što mi signalizira da bi mogli proći bez oštrijih posledica kojih se mnogi pribojavaju", izjavio je Bostic, ekonomista, akademik i 15. po redu predsednike FED-a u Atlanti. Bostic je danas ocenio da je najbolji pristup sada "sačekati i posmatrati razvoj situacije" kako bi se videli efekti na ekonomiju.

"Indikatori u privredi i domaćinstvima govore da svi očekuju da epizoda sa visokom inflacijom bude "kratkog daha" ali ne isključujem mogući blagi rast nezaposlenosti u narednim mesecima koji ne bi trebao biti problematičan za ovako jaku ekonomiju kao što je naša", zaključio je Bostic.

 

Tesla testira novi model sklapanja automobila

 

Kompanija Tesla (TSLA) je u martu ove godine počela da testira potpuno novi način proizvodnje električnih automobila, a sve u cilju pojednostavljenja proizvodnog procesa kako bi se troškovi proizvodnje spustili sa sadašnjih 40.000 na ispod 30.000 dolara po jedinici. Novi način sklapanja električnih vozila podrazumeva eliminisanje industrijskog standarda, tkz. "linijskog sklapanja" i uvodjenje novog "modularnog pristupa" koji podrazuma da se ceo automobil montira iz samo nekoliko velikih, prethodno sastavljenih, modula.

Pojedini ekperti misle da je ideja Tesle revolucinarna i omogućiće manje troškove ali i drastično veći kapacitet proizvodnje. Nemački istraživač Jan-Filip Bihler sa Univerziteta u Dortmundu veruje da je Teslin novi proces „revolucionaran“, dodajući: „Ovo je mnogo više od modularne proizvodnje... To je eliminisanje koraka koji su bili standardni, stvaranje novih obrazaca rada, povećanje brzine, drastično smanjenje složenosti". S druge strane, za vikend je izašla vest da će Tesla mora izvršiti hitnu softversku modifikaciju putem interneta na preko 1,1 miliona auta prodanih u Kini zbog problema na kočionim sistemu. Pojedini analitičari ovaj problem posmatraju kao deo operativnih rizika koji su povezani za novu promenu u načinu proizvodnje.

 

Tržište platine blizu deficita od milion unci

 

Analitičari predviđaju da će tržište platine (PL) dostići deficit od skoro milion unci u 2023. godini usred sve veće potražnje iz investicionog sektora i auto industrije i ograničene ponude iz Južne Afrike i Rusije.

Svetski investicioni savet za platinu sada očekuje deficit od 983.000 unci ove godine, nakon suficita od 854.000 unci 2022. godini. Savet predviđa porast potražnje iz sektora investicija (inflatorni hedžing), kao i automobilske industrije jer su proizvođači automobila paladijum zamenili platinom u autokatalizatorima.

U međuvremenu, očekuje se da će snabdevanje u 2023. ostati zategnuto. Tri četvrtine iskopane platine dolazi iz Južne Afrike, gde je nestašica struje značajno ograničila preradu. Savet je dodao da bi operativni izazovi u Rusiji u vezi sa sankcijama potencijalno mogli dalje da ograniče snabdevanje platinom.

Jedan od najalkših načina da trgujete platinu je preko abrdn Physical Platinum Shares ETF koji ima oznaku PPLT. To je jedan od najvećih na svetu etf-ova koji u svojoj podlozi ima 100% fjučersa platine.

 

           Grafik dana: ponašanje akcija i obveznica nakon okončanja monetarnog pooštravanja (podizanja kamatne stope) FED-a od 1950. godine

 

Analiza istorijskih podataka ponašanja akcija i obveznica ukazuje na bolje performanse instrumenata duga u odnosu na akcije nakon pauze FED-a. Od 1950. godine do danas svaka pauza FED-a od šest ili više meseci nakon kampanje monetarnog pooštravanja rezultirala je boljim performansama obveznica, dok je S&P 500 pretrpeo značajniji pad u 4 od 6 slučajeva nakon konačnog povećanja kamatnih stopa.

                                                                                                                                                         

Investiraj odmah