PCE u skladu sa očekivanjima

Analitički tim TW24
Foto: Canva
29.03.2024

PCE u skladu sa očekivanjima, tržišta zatvorena zbog praznika

Prema najnovijim podacima, američke cene su u februaru umereno porasle, dok je rast troškova usluga izvan sektora stanovanja značajno usporio, čime je očuvana mogućnost smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi u junu. Indeks cena lične potrošnje (PCE), preferireni merač inflacije Feda, porastao je za 0,3% prošlog meseca. Podaci za januar su revidirani naviše, pokazujući da je PCE porastao za 0,4% umesto 0,3%.Na godišnjem nivou, PCE je napredovao za 2,5%, nakon rasta od 2,4% u januaru. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će indeks cena PCE-a porasti za 0,4% na mesečnom i 2,5% na godišnjem nivou. 

Bazni PCE, koji isključuje promenljive komponente hrane i energije, porastao je za 0,3% prošlog meseca. Osnovna inflacija je porasla za 2,8% na godišnjem nivou, nakon januarskog rasta od 2,9%. Inflacija usluga, isključujući energiju i stanovanje, porasla je za 0,2% prošlog meseca, nakon što je u januaru naglo skočila za 0,7%. Donosioci politike prate tzv. "super osnovnu inflaciju" kako bi procenili napredak u borbi protiv inflacije. Izveštaj je takođe pokazao da je potrošnja, koja čini više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti, porasla za 0,8% prošlog meseca, nakon rasta od 0,2% u januaru.

Federalni zvaničnici prošle nedelje nisu promenili trenutni opseg kamatne stope Federalnih rezervi od 5,25%-5,50%, nakon što su je povećali za 525 baznih poena od marta 2022. godine. Donosioci politike očekuju tri smanjenja stopa ove godine, dok finansijska tržišta prvo smanjenje očekuju u junu.

Strategisti Citi-ja oborili ocenu tehnološkog sektora

Reli na američkom tržištu akcija se priprema da se proširi izvan tehnološkog sektora, prema analitičarima banke Citigroup Inc. (CITI), čiji se stav prema tom sektoru postao oprezniji.

Tim predvođen Scottom Chronertom smanjio je svoj stav o tehnološkom sektoru sa overweight na market-weight zbog nove preporuke za smanjenje ocene kod hardverskih kompanija. Takođe su povećali težinu potrošačkih diskrecionih proizvoda na overweight. Unutar tehnološkog sektora, stratezi su zadržali ocenu overweight za softverski podsektor i market-weight za poluprovodnike. Takođe, smanjili su ocenu finansijskog sektora na market-weight za predstojeći kvartal.

Pored toga, Citigroup je istakao da se S&P 500 indeks (MES) već trguje iznad njihovog cilja od 5.100 za kraj godine,odražavajući optimizam i entuzijazam u vezi sa tehnološkim sektorom, posebno veštačkom inteligencijom. Međutim, Chronert je upozorio da je indeks investitorskog sentimenta banke dostigao "euforiju", što sugeriše na potencijalnu smanjenu verovatnoću pozitivnih prinosa u narednoj godini. Ovo ukazuje na potrebu opreznosti i daljeg praćenja tržišnih kretanja.

Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora

Suosnivač bankrotirane kripto berze FTX Sam Bankman-Fried će služiti 25 godina zatvora nakon što je sinoć osuđen za prevaru svojih korisnika, investitora i zajmodavaca. Bankman-Fried je bio suočen s maksimalnom kaznom od 110 godina. Tužioci su tražili kaznu od 40 do 50 godina, dok su Bankman-Friedovi advokati tražili šest i po godina.

Bankman-Fried, koji ima 32 godine, u svom poslednjem obraćanju sudiji rekao je da ga "proganja" ono što se dogodilo na FTX-u i da je "napravio mnogo grešaka". Kao izvršni direktor, "bio sam odgovoran na kraju dana". 

Sudija je morao da razmotri milijarde koje tužioci tvrde da je Bankman-Fried ukrao od korisnika FTX-a, u poređenju sa tvrdnjama FTX-a da bi oni koji su oštećeni mogli biti potpuno nadoknađeni putem stečaja FTX-a. Desetine žrtava FTX-a, uključujući one koji tvrde da su izgubili svoje životne ušteđevine zbog propasti kripto berze, podneli su pisma pozivajući sudiju da izrekne strogu kaznu.

Federalne smernice za izricanje kazni, iako su savetodavne, sugerišu povećanje dužine zatvorske kazne kako se povećavaju gubici žrtava.

Apple lansira novi iPad u maju

Dobavljači Apple-a (AAPL) iz inostranstva pojačali su proizvodnju dugoočekivanih novih iPad uređaja kompanije, a lansiranje je planirano za početak maja. Lansiranje će se fokusirati na unapređene verzije iPad Pro i iPad Air uređaja. Kako je ranije izvestio Bloomberg, Pro modeli će dobiti nove OLED ekrane, dok će iPad Air dobiti opciju ekrana veličine 12,9 inča prvi put.

Ova akcija označava kraj najduže pauze bez novih modela u istoriji iPad-a, koji je prvi put predstavljen od strane suosnivača Applea, Stiva Džobsa, 2010. godine. Apple veruje da novi modeli, sa bržim čipovima i redizajniranim dodacima, mogu pomoći da se pokrene renesansa za ovu kategoriju. 

Apple je planirao da objavi nove iPade do kraja marta ili početkom aprila, ali je radii na završetku softvera za uređaje. Rani majski izlazak proizvoda dolazi otprilike mesec dana pre sledećeg velikog događaja Applea: 10. juna, kompanija planira da započne svoju sedmodnevnu Konferenciju razvojnih programera širom sveta. Tamo se očekuje da će Apple otkriti obnovljenu strategiju veštačke inteligencije - uz ažuriranja softvera za iPhone, iPad, Apple Watch, Mac i Vision Pro headset.

Syngenta povukla svoju prijavu za IPO nakon 3-godišnjeg čekanja

Grupa Syngenta povukla je svoju dugo odloženu prijavu za inicijalnu javnu ponudu vrednu 9 milijardi $ u Šangaju, što je još jedan udarac kineskim tržištima kapitala nakon što je Alibaba Group Holding Ltd. (BABA) ove nedelje odustala od liste svoje logističke jedinice.

Kineski vlasnik giganta za semena i pesticide "će tražiti ponovno pokretanje procesa liste, ili u Kini ili na drugoj globalnoj berzi, kada uslovi budu povoljni", izjavio je Syngenta u petak na svom sajtu. "Istraživaće i alternativne izvore finansiranja." Syngenta je prvi put podnela zahtev za IPO u finansijskoj prestonici Kine 2021. godine, ali je njena lista ometena različitim problemima. Najnovije odlaganje desilo se u novembru, kada je kompanija saopštila da će odložiti ponudu do kraja 2024. godine zbog nestabilnih tržišta. 

Ova najava je dodatni dokaz izazova s kojima se suočavaju kineske akcije, s obzirom na to da je ekonomija opterećena dugotrajnom krizom u sektoru nekretnina, deflacionim pritiskom i geopolitičkim tenzijama. Referentni indeks CSI 300 dosegnuo je petogodišnji minimum početkom februara i sada je 39% niži od svog maksimuma u 2021. godini, dok američke i evropske akcije dosežu rekordne nivoe.

Grafik dana: Globalni trend smanjenja kamatnih stopa centralnih banaka

U svetlu usporavanja inflacije i potrebe za podsticanjem ekonomskog rasta, centralne banke širom sveta prelaze na manje restriktivnu monetarnu politiku - samo je pitanje vremena pre nego što se Federalne rezerve pridruže ovom trendu.

Investiraj odmah