Philips zabeležio rekordan skok akcija

Analitički tim TW24
Foto: Canva
29.04.2024

Philips zabeležio rekordan skok akcija, nedelja odluke Feda je pred nama

Na osnovu pozitivnih očekivanja u vezi sa ovonedeljnim izveštajima o prihodima, akcije su danas u porastu. S obzirom na to da će kompanije poput Apple-a (AAPL) i Amazona (AMZN) izveštavati u narednih nekoliko dana, investitori se nadaju da će dobiti više dokaza da profiti velikih tehnoloških kompanija mogu nastaviti da podstiču rast akcija. Fjučersi na indeks S&P 500 (MES) su porasli za 0,3%, dok su prinosi na desetogodišnje američke trezore pali na 4,62%, a dolar oslabio. Nafta se povukla, pri čemu je cena Brent nafte trgovala blizu 89 $ po barelu, dok su američki zvaničnici pokušavali da posreduju u postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Hamasa koji bi smanjio geopolitičke tenzije na Bliskom istoku. 

Sastanak Federalnih rezervi u sredu i izveštaj o zapošljavanju u SAD-u u petak takođe će biti ključni za tržišta ove nedelje. Poslednji put kada je predsednik Federalnih rezervi Jerome Powell govorio, naznačio je da će donosioci politike verovatno zadržati visoke troškove zaduživanja duže nego što je prethodno predviđeno, ukazujući na nedostatak daljeg napretka u smanjenju inflacije i na postojanu snagu na tržištu rada. Što se izveštaja o zapošljavanju tiče, očekuje se da će podaci pokazali da je SAD dodao 243.000 radnih mesta u aprilu, usporavajući sa 303.000 novootvorene pozicije u martu. Stopa nezaposlenosti se očekuje da će ostati stabilna na 3,8%. 

Musk odneo novu pobedu za Teslu u Kini

Elon Mask je završio svoju posetu Kini za manje od 24 sata i otišao s ključnom pobedom u nastojanju da podstakne slab rast Tesle (TSLA). 

Nakon brze serije sastanaka s vodećim zvaničnicima u Pekingu, kineska vlada je signalizirala svoj blagoslov za Teslu da lansira svoju naprednu uslugu pomoći vozaču na drugom najvećem tržištu proizvođača automobila. CEO Tesle želi da proširi upotrebu kontroverzne softverske funkcije globalno kako se kompanija suočava s izgledima za niži rast prodaje ove godine.

Kineski zvaničnici su saopštili Tesli da je Peking privremeno odobrio plan kompanije da lansira svoju "potpuno samovozeću" softversku funkciju u zemlji. Američki proizvođač električnih vozila će implementirati svoje autonomne vozačke usluge na osnovu kartografskih i navigacionih funkcija koje pruža kineski tehnološki gigant Baidu. Partnerstvo prevazilazi važnu regulatornu prepreku za Teslu kako bi ponudio svoj sistem pomoći vozaču u Kini jer rad s kineskom kompanijom pomaže da se ublaže brige regulatora o rizicima po bezbednost podataka. 

Kineske banke beleže pad neto profita u Q1 usled manjih kamatnih marži

Margine na neto kamatu kod pet najvećih kineskih banaka su se smanjile tokom prvog kvartala jer su banke bile pod pritiskom da podrže razvojne projekte u nekretninama koji su oskudni gotovinom, dok je tražnja za kreditima ostala slaba.

Neto kamatna marža (NIM) Agricultural Bank of China Ltd (1288) se smanjila na 1,44% krajem marta sa 1,6% na kraju decembra, dok je kod najveće kineske banke Industrial and Commercial Bank of China Ltd (1398) pala na 1,48% sa 1,61%. Kod Bank of China (3988), NIM se suzio na 1,44% sa 1,59% krajem 2023. godine, dok je China Construction Bank Corp (0939) izjavila da je njena marža pala na 1,57% sa 1,7% i ukazala na kinesku ekonomiju "koja se i dalje suočava sa izazovima kao što su nedovoljna efektivna tražnja". Kineska Bank of Communications Co Ltd (3328) takođe je objavila užu neto kamatnu maržu u petak. ICBC, BoC i CCB su sve objavile padove neto profita u prvom kvartalu od više od 2% u poređenju sa prva tri meseca 2023. godine, dok je AgBank zabeležio pad od 1,63%. BoCom je izuzetak sa povećanjem neto profita u prvom kvartalu od 1,44%. Svih pet banaka su objavile stabilne ili blago poboljšane stope loših kredita krajem marta u poređenju sa krajem decembra.

Philips beleži rekordan skok nakon postignutog sporazuma u SAD-u

Akcije kompanije Royal Philips NV (PHG) zabeležile su rekordan skok nakon postignutog sporazuma u vezi sa američkim zahtevima povezanim sa neispravnim uređajima za apneju tokom spavanja, što je podstaklo nade da je proizvođač prevazišao probleme koji su ga pratili protekle tri godine. Na Amsterdamskoj berzi, akcije su porasle za čak 47% nakon objave, dodajući gotovo 9 milijardi $ na tržišnu vrednost proizvođača medicinske opreme u jednom danu. Ipak, tržišna kapitalizacija kompanije Philips i dalje ostaje 35% niža nego pre početka problema, tokom kojih je kompanija zamenila izvršnog direktora i smanjila 10.000 radnih mesta kako bi uštedela troškove.

Proizvođač je počeo povlačenje uređaja za terapiju spavanja zbog zabrinutosti zbog raspada zvučno izolacione pene unutar uređaja koje su pacijenti udisali. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) označila je grešku kao problem klase 1, najozbiljniji tip. Holandska kompanija je izdvojila 982 miliona evra (1,1 milijardu $) kako bi pokrila troškove tužbi u vezi sa medicinskim nadzorom i pojedinačnim zahtevima u SAD-u, što je mnogo manje od predviđanja analitičara od čak 4,5 milijardi $. Očekuje se da će dogovor staviti tačku na američke zahteve koji su opterećivali Philips od juna 2021. godine.

Reinold Geiger priprema ponudu za privatizaciju L’Occitane-a

Reinold Geiger, milijarder vlasnik kompanije L'Occitane International (0973), navodno priprema unosnu ponudu za privatizaciju čuvene kozmetičke kompanije. Izvori bliski situaciji ukazuju da bi ova transakcija, potencijalno vredna 7 milijardi $, uključujući dug, mogla biti stavljena na sto već danas. Reuters napominje da će se ova ambiciozna akvizicija osloniti na značajnu finansijsku podršku od poznatih entiteta. Blackstone-ov taktički fond za prilike i odeljenje za upravljanje imovinom kompanije Goldman Sachs Group (GS) spremni su da pruže finansijsku podršku kako bi ostvarili preuzimanje. Očekivana ponuda u rasponu od 33 do 34 honkonških dolara po akciji mogla bi povećati vrednost preduzeća L'Occitane na impresivnih 6.5 milijardi evra (oko 9.5 milijardi singapurskih dolara).

Trgovanje ovom kompanijom na hongkonškoj berzi je obustavljeno ranije 9. aprila u očekivanju vesti u vezi sa preuzimanjem. Njena akcija je poslednji put vrednovana na 29.50 honkonških dolara, čime je potvrđena tržišna vrednost od oko 5.6 milijardi dolara. S obzirom na podršku finansijskih giganta, ovo predloženo preuzimanje moglo bi označiti kraj 14-godišnjeg javnog listiranja kompanije L'Occitane u Hong Kongu.

Grafik dana: Da li Hang Seng ulazi u bikovsko tržište?

Nakon što je Hang Seng indeks (HSI) indeks beležio značajne dobitke u prethodnom periodu, u ponedeljak je zabeležena promena trenda, sa delimičnim smanjenjem ranijih dobitaka. Ovo ukazuje na to da se oprez možda vraća na tržište nakon što je indeks skoro dotakao bikovski trend. Hang Seng indeks je završio sesiju sa rastom od 0,5%, obeležavajući šesti uzastopni dan rasta, nakon što je ranije skočio čak 2,2%. Ovaj intradnevni pokret podigao je skok indeksa na više od 20% od januarskog minimuma. Analitičari sugerišu da je moguće da je delimični pad cene akcija rezultat uzimanja profita nakon niza dana pozitivnih promena, kao i pred izlazak podataka o fabričkoj proizvodnji Kine zakazan za utorak.

Nedavni oporavak na tržištu Hongkonških akcija doveo ih je među najbolje performere na globalnom nivou ovog meseca, ali današnja brza korekcija sugeriše da investitori i dalje traže dokaze o podršci donosioca politika kako bi nastavili sa kupovinom akcija. Rast je već doveo do tehničkih bikovskih tržišta u Kini i Hong Kongu u poslednjih nekoliko nedelja. Ono što je počelo kao snažni onshore priliv i preorijentacija globalnih fondova u relativno jeftine kineske internet akcije, sada počinje pokazivati znakove euforije. Dok pojedini investitori izražavaju optimizam u vezi sa mogućim okretom u politici prema sektoru nekretnina u Kini, drugi su oprezniji zbog preostalih rizika iz geopolitičkih tenzija i sumnje u održivost ekonomskog oporavka.

Investiraj odmah