Podaci o inflaciji za SAD, CPI iznad očekivanja

Analitički tim Tradewin 24
Foto: Canva
13.09.2022

 PODACI O ONFLACIJI ZA SAD, CPI IZNAD OČEKIVANJA

Ministarstvo rada u SAD saopštilo je u utorak da je njegov indeks potrošačkih cena porastao za 8,3% u avgustu u odnosu na isti mesec pre godinu dana. Ovo bi značilo da je inflacija blago popustila u poređenju sa 8.5% koliko je iznosila u julu. Ipak podaci su bili veći od očekivanja analitičara na šta je tržište za sada negativno odreagovalo. Akcije koje će biti u fokusu danas uključuju Peloton (NASDAQ:PTON), koji je najavio veliku reviziju svog rukovodstva nakon zatvaranja berze. 

 

PESIMIZAM OKO NEMAČKE EKONOMSKE PERSPEKTIVE U PORASTU - ZEW 

Prema podacima mesečne ankete Instituta ZEW koji su danas objavljeni, investitori su pesimističniji po pitanju nemačke privrede nego što su bili nakon finansijske krize 2008. godine
Mera očekivanja raspoloženja investitora u istraživačkom centru pala je na -61,9 u septembru, što je ispod prognoziranih -60,00 i ispod -55,3 zabeleženih u prethodnom mesecu. Nivo ispod nule ukazuje na pesimizam, dok očitavanje iznad nule ukazuje na optimizam. Izgledi za narednih šest meseci su se dodatno pogoršali", rekao je predsednik ZEW Achim Vambah. „Strah od potencijalne energetske krize ove zime učinio je očekivanja još negativnijim za veliki deo nemačke industrije". Institut Ifo je u ponedeljak upozorio da očekuje da će Nemačka privreda zabeležiti negativan rast sledeće godine, a da će inflacija dostići visokih 11%. Smanjeni tokovi gasa povećavaju troškove energije za domaćinstva što primorava potrošače da stegnu kaiš i dodatno smanje potrošnju proizvoda za svakodnevnu i jednokratnu upotrebu. U međuvremenu, nemačke kompanije u glavnim industrijama su navele da će morati da obuzdaju proizvodnju kao odgovor na porast cena energe

 

AMERIČKE BANKE ZABELEŽILE REKORDAN GUBITAK DEPOZITA

Depoziti u američkim bankama pali su za rekordnih 370 milijardi dolara u drugom kvartalu, što je prvi pad od 2018. godine. Odliv depozita ne bi trebao da bude problem za banke koje imaju više depozita nego što žele, navode analitičari. Ipak, tempo Fed-ovog povećanja stopa bio je brži nego što se očekivalo, a efekat na depozite izraženiji.  Smanjenje potražnje za kreditima i povećanje potražnje za državnim obveznicama su uticali na kreiranje kvartalnog odliva depozita prvi put od 2018. godine. Programi stimulusa tokom pandemije skoro su utrostručili iznos rezervi koje komercijalne banke drže u Fed-u. Neki analitičari očekuju da će pad depozita klijenata podstaći banke da drže manje rezervi kod Fed-a, što je u skladu sa naporima Fed-a da izvuče novac iz sistema i time smanji inflatorni pritisak. 

 

GRAFIK DANA: REKORTNE NETO SHORT POZICIJE FONDOVA NA S&P 500 DJUČERSU

 

Na grafikonu ispod možemo videti rekordne neto short pozicije fondova na S&P 500 fjučers.  Analitičari navode da postoji velika šansa da su u pitanju opklade na dalji pad tržista, ali ne isključuju mogućnost da fondovi štite svoje portfelje akcija koje su prethodno kupili. Navedene ekstremne situacije su omiljena prilika za “kontra” investitore koji se klade na neki neočekivan pozitivan događaj kad je velika večina tržista ovako depresivna.

 

Kako da kreneš sa investiranjem na berzi?

Za uspešno investiranje na berzi potrebne su ti samo 2 stvari:

1.  Dobar broker. Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 TradeWin24. 

2.  Kvalitetna edukacija. Pre bilo kakvog ulaganja neophodno je da se edukuješ o berzi. Uvek možeš besplatno započeti svoju edukaciju na Berzanskoj akademiji. Registruj se i slušaj 10 besplatnih lekcija ovde.

 

Investiraj odmah