Powell bez konkretnih planova za smanjenje kamatnih stopa

Analitički tim TW24
Foto: Canva
10.07.2024

Powell bez konkretnih planova za smanjenje kamatnih stopa

Investitori su poprilično optimistični ovog jutra zbog mogućnosti smanjenja kamatnih stopa koje je nagovestio predsednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, u jučerašnjem govoru. Prinosi na dvogodišnje obveznice su pali na tromesečni minimum, uz očekivanje normalizacije krive prinosa tokom ove ili početkom sledeće godine.

Nemački proizvođači automobila BMW (BMW) i Volkswagen (VOW) objavili su najnovije podatke o prodaji za ovu godinu. BMW je u drugom kvartalu ove godine zabeležio pad prodaje od 1,3% u odnosu na prošlu godinu, sa ukupno 618.826 prodatih vozila. Pad prodaje posebno je zapažen na kineskom tržištu, gde je prodaja opala za 4,7%, dostigavši 188.495 vozila. Na domaćem tržištu Nemačke, prodaja je pala za 11,5% na 68.351 automobil. Međutim, prodaja u SAD-u zabeležila je rast od 1,7%, dostigavši 97.135 vozila. Pozitivan trend beleži i prodaja električnih vozila, koja je skočila za 22,2% na 107.933 automobila u periodu od aprila do juna. S druge strane, akcije Volkswagena pale su nakon što je kompanija izdala upozorenje o profitu, uz moguće zatvaranje Audi fabrike i pad prodaje u drugom kvartalu za 3,8%. Isporuke u Kini su smanjene za gotovo 20% usled opšteg pada prodaje automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Istovremeno, BMW prednjači među nemačkim premijum brendovima u prvoj polovini godine, beležeći rast ukupne prodaje od 2,3%, sa skoro 1,1 milion prodatih vozila. Prodaja električnih vozila na baterije skočila je za 34%, dostigavši skoro 180.000 automobila. Mercedes-Benz (MBG) je prodao upola manje električnih automobila, sa padom od 17% u odnosu na prošlu godinu, dok je Porsche (P911) zabeležio pad prodaje od 7%, a trećina pada bila je u Kini.

Powell bez konkretnih planova za smanjenje kamatnih stopa

Predsednik Federalnih rezervi, Jerome Powell, obratio se Kongresu juče, u prvom od svoja dva dana svedočenja. Powell je naglasio rastuće rizike za tržište rada usled visokih kamatnih stopa, ali je izbegao da precizira kada bi moglo doći do njihovog smanjenja.

Njegove izjave dolaze u trenutku kada su podaci pokazali rast nezaposlenosti treći mesec zaredom, što izaziva zabrinutost među ekonomistima i zakonodavcima. I sam Powell je pred Senatom istakao da inflacija nije jedini izazov sa kojim se suočava američka ekonomija, navodeći da su se uslovi na tržištu rada sada značajno ohladili. Iako investitori očekuju smanjenje kamatnih stopa u septembru, Powell nije potvrdio ove spekulacije. On je naglasio potrebu za dodatnim dokazima da se inflacija stabilno kreće ka ciljanih 2% pre nego što centralna banka preduzme akcije na smanjenju troškova zaduživanja. Pored pitanja kamatnih stopa, Powell je govorio i o planovima za povećanje kapitalnih zahteva za najveće banke. Novi planovi bi mogli zahtevati od banaka da drže 19% više kapitala kao zaštitu protiv finansijskih šokova. 

Powell će danas završiti svoja svedočenja pred Kongresom , kada će se obratiti Komitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma.

Kineska inflacija ostaje niska, a tražnja slaba

Potrošačka inflacija u Kini ostala je slaba prošlog meseca, dok su fabričke cene nastavile da padaju, ukazujući na postojano slabu tražnju uprkos naporima Pekinga da podstakne potrošnju. Indeks potrošačkih cena (CPI) u zemlji porastao je peti uzastopni mesec u junu, povećavši se za 0,2% u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku. To je ispod očekivanog povećanja od 0,4% i u majskog povećanje od 0,3%. U međuvremenu, fabričke cene  ostale su u deflaciji, ali su smanjile svoj pad u odnosu na maj. Indeks proizvođačkih cena (PPI) pao je za 0,8% u junu u odnosu na prethodnu godinu, što je 21. uzastopni mesec kontrakcije. Anketa Wall Street Journal-a predviđala je pad od 0,7%.

Podaci objavljeni u sredu nisu iznenadili mnoge ekonomiste, koji očekuju da inflacija ostane niska tokom cele godine jer dugotrajni pad na tržištu nekretnina nastavlja da podriva poverenje i potrošnju potrošača. Iako je Peking pokrenuo inicijative za stimulisanje potrošnje, uključujući nacionalni program za podsticanje domaćinstava da zamene kućne aparate i automobile novim, potrošači su nerado otvarali svoje novčanike, što je potvrđeno trećim uzastopnim mesecom pada prodaje automobila u junu.

Microsoft napustio mesto posmatrača u odboru OpenAI-a

Microsoft (MSFT) je napustio mesto posmatrača u odboru OpenAI-a, usled regulatornog nadzora nad generativnom veštačkom inteligencijom u SAD-u i Evropi. Softverski gigant je izjavio da mu takva pozicija više nije potrebna s obzirom na poboljšanje upravljanja AI startapom u proteklih osam meseci.

"Tokom proteklih osam meseci svedoci smo značajnog napretka novooformljenog odbora i imamo poverenja u pravac kompanije. Zbog svega toga više ne verujemo da je naša ograničena uloga posmatrača neophodna," navedeno je u pismu OpenAI-u datiranom na 9. jul. Portparol OpenAI-a je rekao da će kompanija uspostaviti novi pristup angažovanju tako što će redovno održavati sastanke sa strateškim partnerima kao što su Microsoft i Apple (AAPL).

Microsoft je zauzeo poziciju posmatrača bez prava glasa u odboru OpenAI-a u novembru prošle godine nakon što je izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman ponovo preuzeo kormilo kompanije. Mesto posmatrača i Microsoftova investicija u OpenAI u iznosu od preko 10 milijardi $izazvali su zabrinutost kod regulatora za zaštitu konkurencije u Evropi, Britaniji i SAD-u u vezi sa time koliko kontrole Microsoft ima nad OpenAI-em.

Akcije TSMC-a rastu zbog rekordnih prihoda u drugom kvartalu

Akcije Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) porasle su u sredu nakon što je najveći svetski proizvođač čipova zabeležio rekordan rast prodaje u drugom kvartalu, usled tražnje za njihovim čipovima u globalnim AI data centrima.

TSMC, ekskluzivni dobavljač najnaprednijih čipova za Nvidia (NVDA) i Apple (AAPL), objavio je prihod za jun u iznosu od 207,9 milijardi tajvanskih dolara, što je rast od 40% u kvartalu koji se završava u junu, tj 673,5 milijardi od početka godine, što je znatno iznad prosečne projekcije od 35,5% rasta.

Akcije kompanije, koje su kotirane na američkom tržištu, porasle su za 1,7% u pretrgovanju. TSMC i druge kompanije povezane sa AI tehnologijom u Tajvanu doprinele su rastu Taiex indeksa za više od 40% u protekloj godini, uprkos tekućim geopolitičkim tenzijama između SAD-a i Kine oko ostrva. Na američkom tržištu, akcije ovog proizvođača čipova porasle su za više od 77%, nadmašivši širi tržišni indeks.

Analitičari veruju da će nastavak rasta u AI sektoru nastaviti da podstiče potražnju za naprednim čipovima, što će pozitivno uticati na TSMC-ove finansijske rezultate u narednim kvartalima. 

Grafik dana: Na šta obratiti pažnju pred najnovije kvartalne rezultate banaka?

Najveće banke u zemlji počinju da izveštavaju o kvartalnim zaradama ove nedelje, a rezultati JPMorgan Chase-a (JPM), Citigroup-a (C) i Wells Fargo-a (WFC) očekuju se u petak. Investitori prate dodatne znakove slabosti u bankarskom sistemu nakon prošlogodišnjih bankarskih kolapsa, kao i uticaj dužeg zadržavanja visokih kamatnih stopa i pukotina u finansijama potrošača. Investitori prate dodatne znakove slabosti u bankarskom sistemu nakon prošlogodišnjih kolapsa, a evo na šta posebno obraćaju pažnju:

Nerealizovani gubici na bilansima banaka - Banke trenutno imaju oko 517 milijardi $ nerealizovanih gubitaka, uglavnom zbog kupovine državnih obveznica i hartija od vrednosti osiguranih hipotekama tokom perioda niskih kamatnih stopa. Kako su kamatne stope porasle, vrednost tih obveznica je pala. 
Gubici u komercijalnim nekretninama - Banke drže značajan udeo duga u komercijalnim nekretninana, a kašnjenja u otplati rastu. Iako kašnjenja još nisu dostigla nivoe iz 2008. godine, niz neizvršenja obaveza izaziva zabrinutost, a posebno su ugrožene male i regionalne banke.
Profiti od kreditiranja - Banke osećaju pritisak stabilizacije kamatnih stopa. Iako ostvaruju veće profite od kreditiranja nego nakon pandemije, rast tih profita usporava. Klijenti prebacuju sredstva iz računa bez kamate u kamatne proizvode, što dalje pritiska neto kamatnu maržu.
Likvidnost regionalnih banaka - Regionalne banke ostaju najslabija karika u američkom bankarskom sistemu. Njihova likvidnost je manja u poređenju s velikim bankama, što ih čini ranjivijim na brzi pad depozita. 

Kašnjenja u otplati kreditnih kartica - Rastuće kašnjenja u otplati kreditnih kartica pokazuju prve pukotine u zdravlju potrošača. Iako ekonomija raste, stopa rasta usporava, a analitičari očekuju blagi porast stope kašnjenja u drugom kvartalu, što može dodatno opteretiti banke.
Naknade za investiciono bankarstvo - Naknade za investiciono bankarstvo su porasle u drugom kvartalu u poređenju s prethodnom godinom. Iako su neke banke zabeležile jedan od najboljih kvartala u od početka povećanja kamatnih stopa, obim poslova još nije dostigao nivo iz 2021. godine.

Investiraj odmah