Powell sugeriše da će kamate još rasti

Analitički tim TW 24
Foto: Canva
08.03.2023

INDEKSI SE SMIRILI NAKON JUČERAŠNJEG PADA

ADP Nacionalni izveštaj o zapošljavanju u SAD pokazao je da je američka privreda u februaru dodala 242.000 radnih mesta van poljoprivrede naspram očekivanih 200.000.  Ovo je više nego duplo poivećanje u odnosu na januar kada je dodato 119.000 radnih mesta.

Zaposlenost u evrozoni u četvrtom kvartalu na godišnjem nivou je porasla 1.5%, nešto ispod očekivanja analitičara od 1.7% i 1.8% koliko je ovaj podatak iznosio u prethodnom periodu. Zaposlenost u četvrtom kvartalu u odnosu na isti kvartal prošle godine porasla je 0.3% što je ispod konsenzusa analitičara od 0.4%.

Bruto domaći proizvod (GDP) evrozone u četvrtom kvartalu na godišnjem nivou porastao je 1.8%, nešto ispod očekivanja analitičara od 1.9%. GDP je ostao nepromenjen u četvrtom kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine. 

Nemačka industrijska proizvodnja u januaru na mesečnom nivou iznosila je 3.5% naspram očekivanih 1.4% i -2.4% koliko je iznosila u decembru. 
Maloprodaja u Nemačkoj je u januaru na mesečnom nivou pala 0.3% naspram očekivanog rasta od 2% i pada od 5.3% u decembru. Međutim, na godišnjem nivou maloprodaja je pala čak 6.9% naspram predviđenog pada od 6.1% i pada od 
6.4% u decembru.

AMERIČKA AGENCIJA OTVORILA ISTRAGU O 120.000 TESLINIH MODELA Y VOZILA

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) saopštila je u sredu da otvara preliminarnu istragu o 120.000 modela Y iz 2023. godine nakon dva izveštaja o potpunom odvajanju volana tokom vožnje. Regulator zadužen za bezbednost automobila saopštio je da su oba vozila bila na maloj kilometraži kada su se incidenti dogodili i da su isporučena vlasnicima bez zavrtnja koji pričvršćuje petu upravljača za stub upravljača. Agencija otvara preliminarnu istragu kako bi procenila „obim, učestalost i propust u proizvodnom procesu povezanim sa ovim  stanjem“. Tesla takođe povlači 3,470 modela Y 2022-2023 zbog toga što naslon sedišta u drugom redu nije pravilno pričvršćen. U izveštaju o opozivu dostavljenom krajem februara procenjuje se da je ovom odlukom pogođeno 4% automobila. Cena akcija pala je nešto iznad 1% na 185.59 dolara. Trenutna vrednost kompanije iznosi 593.93 milijardi dolara.

PALANTIR POTPISUJE UGOVOR SA VLADOM SAD VREDAN 99,6 MILIONA DOLARA

Palantir Technologies (PLTR) Inc potpisuje ugovor o prodaji softvera američkom State departmentu, u vrednosti od 99.6 miliona dolara, saopštila je kompanija u sredu. Američka firma za analizu podataka saopštila je da će projekat Aksiom pomoći Birou za medicinske usluge da brže odgovori na sve zdravstvene krize sa kojima se suočavaju zaposleni u ambasadi i njihove porodice. Biro je tražio softver za snimanje zdravstvenih stanja, predviđanje rizika, upravljanje medicinsko-evakuacionim misijama i obavljanje drugih zadataka, navodi se u vladinom dokumentu. Palantir je saopštio Rojtersu da je State department već platio 10 miliona dolara kao deo kupoprodajnog ugovora, a preostalu vrednost će knjižiti u narednih pet godina. Kompanija je saopštila da se ovim sporazumom nastavlja pilot projekat koji datira iz 2021. godine. Kompanija ima za cilj da se uključi u vladine poslove koji su izvan vojnog i obaveštajnog segmenta. Analitičari pak smatraju da se takvi dogovori odlažu zbog kontrole američkog budžeta. Prošlog meseca, Palantir je izvestio o svom prvom profitabilnom tromesečju.

POWELL SUGERIŠE DA ĆE KAMATE JOŠ RASTI, BORBA SA INFLACIJOM JOŠ NIJE GOTOVA

Jerome Powell je u sinoćnjem svedočenju pred Sentom SAD-a izjavio da je povećanje od 0,5% na sledećem sastanku "na stolu" kao opcija. Ovo je iznenadilo finansijska tržišta koja su očekivala da bi povećanje od 0,25% na sledećim sastancima bila adekvatna, baš kao što je FED i najavljivao u predhodnim komunikacijama sa javnošću. Međutim, jučerašnja promena tona odnosno nastavak u agresivnosti dizanja cene novca je protumačena od strane investitora kao nesigurnost centrane banke SAD-a u borbi sa inflacijom.  "Makroekonomski podaci koje dobijamo mi sugerišu da nivo kamata još uvek nije prejak. Naprotiv, to nam govori da imamo još prostora za dizanje", izjavio je čelnik FED-a pred senatorima. "Imamo da vidimo još  dve, tri vrlo važne grupe podataka pred održavanja sastanka FOMC komiteta i oni će opredeliti naše korake na sledećem sastanku", pojasnio je Powell.

RUSI UŠLI U STRATEŠKI VAŽAN GRAD BAHMUT?

Komandant Wagner grupe saopštio je danas da su ruske snage potpuno zauzele istočni deo grada Bahmut dok je generalni sekretar NATO-a izrazio bojazan da bi grad mogao potpuno "pasti" u ruske ruke narednih nekoliko dana. "Ovo ne mora biti ključni momenat rata u Ukrajini ali nam može biti upozorenje da ne smemo podceniti Rusiju i da moramo intenzivirati svaki vid podrške Ukrajini", izjavio je čelnik NATO saveza Stoltenberg. Ukrajinski ministar odbrane Reznikov je urgirao danas da je vojsci hitno potrebna dodatna artiljerijska municija kako bi odbila rusku kontra-ofanzivu. U tom kontekstu podržava predlog Estonije da se Ukrajini hitno obezbedi 1 milion granata od 155 milimetara čija je vrednost preko 4,2 milijarde evra. "Mi moramo da krenemo napred, što pre", izjavio je Reznikov. S druge strane, nemački ministar odbrane je saopštio da će biti potrebno dodatno vreme kako bi vojna industrija podigla kapacitete u cilju zadovoljavanja pojačane tražnje. 

GRAFIK DANA: KOJE KOMPANIJE SU LIDERI U VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI?

Veštačka inteligencija (AI) je inovacija koja će promeniti sliku sveta u narednih 20-30 godina. Posebno je postala popularna nakon objave softvera Chat GPT koji je oduševio javnost svojom sposobnošću komunikacije i znanjem; Investitori koji žele da investiraju u ovaj sektor budućnosti, će danas imati priliku da se upoznaju sa kompanijama koji su predvodnici; To su proizvođači hardvera odnosno naprednih čipova (Nvidia, AMD, Intel, TSMC). Potom slede kreatori AI modela američke kompanije Google, Microsoft, Meta, Amazon, Apple, Palantir (PLTR) i kineske Baidu i Tencent. Na samom vrhu su kompanije koje plasiraju AI proizvode poput SoundHound (SOUN) koji se bavi tehnologijama prepoznavanja glasa i govora, zatim C3.AI (AI) koji kreira poslovne AI softvere za digitalizaciju.Tu si Big Bear AI (BBAI) kao i kineski IFLYTEK. 

Investiraj odmah